Przepis na pyszny karczek w sosie słodko-kwaśnym. Dodaj do ulubionych


Składniki ( obiad dla kilku osób):
Ok 1,5 kg karczku ( będzie porcjowany , więc tyle porcji ile osób)
Jedna duża czerwona papryka surowa
4-5 średnich pieczarek
2 średnie cebule
ok. 500 ml keczapu łagodnego( jedno opakowanie)
olej
Marynata staropolska do mięsa i drobiuu
sól pieprz
Dość głębokie naczynie żaroodpornwe

Wykonanie:

Karczek pokroić w plastry i lekko zbić. Osolić opieprzyć i posypać marynatą staropolską. Można to przygotować wcześniej aby karczek przeszedł przyprawą. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem i poukładać w nim karczek jeden za drugim ( jak chleb w koszyczku). Na patelni poddusić cebulę ( plastry) z pieczarkami pokrojonymi i pokrojoną papryką ( paprykę dodać na końcu)Oczywiście doprawić solą i pieprzem.podduszone nałożyć na karczek i zalać keczupem. Przykryć i piec w piekarniku ( 185 stopni)0k 1 godzina 30 minut.Głebokie naczynie potrzebne jest po to aby powstający sos nie wylał się i nie zalał piekarnika.
POLECAM. Karczek palce lizać . Można podawać go na imprezowe przyjęcie jak i na obiad do ryżu czy ziemniaków.
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.