• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Przepis na pyszny karczek w sosie słodko-kwaśnym. Dodaj do ulubionych

  • 07.04.09, 17:20
    Składniki ( obiad dla kilku osób):
    Ok 1,5 kg karczku ( będzie porcjowany , więc tyle porcji ile osób)
    Jedna duża czerwona papryka surowa
    4-5 średnich pieczarek
    2 średnie cebule
    ok. 500 ml keczapu łagodnego( jedno opakowanie)
    olej
    Marynata staropolska do mięsa i drobiuu
    sól pieprz
    Dość głębokie naczynie żaroodpornwe

    Wykonanie:

    Karczek pokroić w plastry i lekko zbić. Osolić opieprzyć i posypać marynatą staropolską. Można to przygotować wcześniej aby karczek przeszedł przyprawą. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem i poukładać w nim karczek jeden za drugim ( jak chleb w koszyczku). Na patelni poddusić cebulę ( plastry) z pieczarkami pokrojonymi i pokrojoną papryką ( paprykę dodać na końcu)Oczywiście doprawić solą i pieprzem.podduszone nałożyć na karczek i zalać keczupem. Przykryć i piec w piekarniku ( 185 stopni)0k 1 godzina 30 minut.Głebokie naczynie potrzebne jest po to aby powstający sos nie wylał się i nie zalał piekarnika.
    POLECAM. Karczek palce lizać . Można podawać go na imprezowe przyjęcie jak i na obiad do ryżu czy ziemniaków.
    SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!
    Zaawansowany formularz
    • 07.04.09, 17:35
      • 07.04.09, 17:38

        --
        Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
        find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
        It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
        it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
        them what you got.
        • 07.04.09, 17:41
          Skład: czosnek*-21%, sól, gorczyca biała, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu; papryka ostra, kwas: kwas cytrynowy; majeranek, cebula*, owoc jałowca-4%, pieprz czarny, kolendra, cukier, aromat, ziele angielskie, bazylia, cząber, szałwia, liście laurowe, tymianek, mięta.
          *składnik zawiera dwutlenek siarki.


          masakra!
          • 07.04.09, 19:27
            sorry, zapomnialam o soli. sol i polepszacze smaku.
            --
            Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
            find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
            It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
            it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
            them what you got.
    • 07.04.09, 19:21
      Ja używam marynaty staropolskiej, ale karczek można przyprawić jak kto uważa, swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja jestem wygodna i dlatego korzystam z gotowych już zestawów przypraw.
      • 07.04.09, 19:29
        Rozumiem to.
        Ale imo wieksza frajde ma sie z gotowania, jesli sie te zestawy
        sklada samemu. Noi - oszczednosc czasu, ktora niby zapewniaja
        gotowe mieszanki przypraw tego typu, jest rzekoma. Mieszanki wcale
        nie musza miec pietnastu skladnikow. Sprobuj kiedys zamiast tej
        marynaty uzyc swiezego czosnku, lisci laurowych, majeranku, papryki
        w proszku i np rozmarynu. Wieksza satysfakcje ma sie z takiego
        gotowania, mniej to kosztuje, noi zdrowsze jest.

        --
        a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem,
        bo odrodzisz sie czlowiekiem'
      • 07.04.09, 19:44
        alez nikt nie neguje uzywania mieszanek
        tylko jak sie nie mieszka w Polsce to mieszanki staropolskiej nie ma pod reka

        pomijajac glutamian i kaws cytrynowy - jako skladniki troche nieteges to
        prawie moj podstawowy zestaw do wieprzowiny :)
        no moze bez kolendry i gorczycy
        --
        Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 07.04.09, 19:48
      Moja koleżanka posypuje ten karczek tylko ziołami prowansalskimi i też jest podobno pyszny.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.