Dodaj do ulubionych

gotowanie szynki

IP: *.rzeszow.mm.pl 08.04.09, 11:34
Dziś, kupując szynkę wędzoną do gotowania, dostałam radę od pani stojącej za
mną, aby po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej a nawet lodowatej wodzie. Podobno
to zapobiega uciekaniu z niej soków i powoduje,że jest bardziej wilgotna. Czy
to pomaga? Zawsze zostawiałam mięso do wystudzenia w wywarze, w którym się
gotowało. Ktoś z was robi tak?
Edytor zaawansowany
  • Gość: majala IP: *.rzeszow.mm.pl 08.04.09, 11:40
    Dopiero teraz zajrzałam do starych wątków i znalazłam tam odpowiedź. Albo
    studzić w wywarze albo w lodowatej wodzie. W wywarze już studziłam, to teraz
    spróbuję z lodowatą wodą.
  • 08.04.09, 12:06
    ja bym nie eksperymentowała z zimną wodą, skoro patent ze spokojnym studzeniem w
    wywarze świetnie się sprawdza ;)
  • 08.04.09, 12:41
    Będę to robiła pierwszy raz. Dajcie wskazówki jak to zrobić. Czy woda ma być słona. Jak długo i czy wkładam do wrzątku czy do zimnej wody. Będę miała boczek i szynkę. Mogę parzyć razem czy osobno? Może jeszcze coś się robi aby wędlinki były smaczne? . Dziękuję
  • 08.04.09, 17:10
    wkładasz do zimnej wody, może byś razem boczek i szynka, solisz (mniej więcej
    tyle, ile np. zupę w takiej ilości byś posoliła), zagotowujesz, dodajesz
    przyprawy: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, zgniecione ziarna
    jałowca (1-2, nie więcej bo zdominują smak), zgniecione ząbki czosnku, gotujesz
    godzinę na każdy kilogram mięsa, zostawiasz mięso w wywarze aż całkiem ostygnie

    znaczy się wielkiej filozofii w gotowaniu wędzonki nie ma ;)
  • Gość: Niezdara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 11:20
    Zapomniałam o szynce! Prawie dwie godziny gotowania! Czy coś z niej będzie jeszcze?
  • 10.04.09, 14:45
    ja wkladam ja jak woda zaczyna sie gotowac
    wtedy nie pusci swojej wartosci,
    dobrze zrobiona nie musi byc dodatkowo solona,
    ale to mozna sprawdzic po 1/2godz.parzenia,nie gotowania
    czasami robie ja tak samo w kapuscie kiszonej,
    ma inny smak,jest tez wspaniala
  • Gość: majala IP: *.rzeszow.mm.pl 10.04.09, 22:08
    Ugotowałam, wystudziłam w lodowatej wodzie, jutro spróbuję i porównam efekt
  • 11.04.09, 09:09
    A ja mam kawał polendwicy surowej do gotowania niestety to nie jest cały schab
    tylko z piętką ok 1800g wsadzic do zimnej czy do goracej tak myslę ,żeby do
    wrzątku bo ten odcięty kawałek się zamknie pory . albo tylko ją parzyc jak w
    surowym schabie pomocy :)
  • 11.04.09, 10:25
    najpierw posypuje przyprawami,nacieram i szybko obsmazam
    z kazdej strony,potem do goracego warzywnego wywaru i parze,
    jak gotowa to sie w nim chlodzi,soczysta,smaczna na zimno
    albo podgrzewana,
    jest napewno wiecej przepisow,
  • 12.04.09, 23:17
    Ugotowałam na parze wyszła super wesołych swiat :)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.