Dodaj do ulubionych

mrożone truskawki-co zrobić?

IP: 195.47.201.* 09.04.09, 14:36
dostałam od cioci mrożone truskawki i teraz nie wiem co z nimi
zrobić, proszę podpowiedzcie jak mogę je wykorzystać, jestem
początkujaca kucharka i moje umiejetności są niewielkie, myslałam o
jakimś deserze, moze ciasto? czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Edytor zaawansowany
  • 09.04.09, 14:39
    E, nie wiem jak inni, ale ja nie lubie truskawek mrozonych i
    upieczonych - wychodzi ciapaja, truskawki traca czesc koloru,
    puszczaja mase soku, wiec zakalec gotowy i w ogole.

    Lekko zmrozone zmiksuj z bananem, cukrem waniliowym i duza iloscia
    kardamonu. Mozesz dodac troche mleka, jogurtu albo soku
    pomaranczowego, ale niekoniecznie. Idealne sniadanie lub
    podwieczorek.

    --
    mam chleb bez kromek
  • 09.04.09, 15:07
    Gość portalu: april napisał(a):

    > dostałam od cioci mrożone truskawki i teraz nie wiem co z nimi
    > zrobić,

    my mrozimy zawsze swoje z ogrodka,
    uzywamy do robienia lodow,albo robimy wspanialy tort(2-3 razy w roku)
    na biszkopcie swojskiej produkcji oczywiscie,
    wspanialy krem z masla i jajek z cukrem,dlatego 2-3 razy w roku,
    biszkopt pokrojony 2 razy,polany wspania kawa z rumem
    potem ten krem posypany kawa przez sitko i przykryty
    nastepna warstwa ktora tez jest polana tym samym
    i znowu tym kremem posmarowana i posypana kawa,
    na to ostatni krazek biszkoptu polanym i posmarowany
    tym kremem ukladamy truskawki mrozone i polewamy
    ta galaretka do owocow,znam od dziecka,
    duzo bledow,ale nie o to chodzi?

  • Gość: Marianna IP: *.toya.net.pl 09.04.09, 15:26
    ja rozmrażam i mieszam z moim ulubionym jogurtem Balkańskim. jest
    tak gęsty ze aż sztywny. Naturalny o delikatnym smaku. Traktuje jak
    deserek lub przekąske między posilkami.
  • Gość: teresai IP: *.chello.pl 09.04.09, 18:59
    rozmrozić, posłodzić, zmiksować i tym musem:
    polać ugotowany makaron posypany białym serem,
    wyłożyć na gęsty jogurt,
    dolać do niego maślankę lub kefir i delektować się pysznym koktajlem,
    polać naleśniki z serem,
    polać lody waniliowe lub śmietankowe.....
    itp.
  • 09.04.09, 19:23
    Najprościej można zagotować w wodzie z cukrem trzcinowym, delikatnie
    zmiksować i rozrobić dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej rozmieszanej
    uprzednio z zimną wodą. Wychodzi fantastyczny kisiel :)

    --
    biuściasty katalog staników
  • 09.04.09, 21:42
    robię ciasto olejowe, przepis znajdziesz w wyszukiwarce, wrzucam do
    niego zamrozone truskawki. żeby nie opadły na dno przed wrzuceniem
    do ciasta trochę obtaczam każdą w mące.
    --
    Pierożek 20.07.2005
    Truskaweczka 09.04.2008
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 13.04.09, 00:59
    Mozna je tez latwo przerobic na pyszny domowy dzem. Po prostu
    wrzucasz na patlenie lub do garnka, pozwalasz im sie rozmrozic,
    potem zasypujesz cukrem (wg wlasnego gustu) + odrobina soku z
    cytryny, smazysz do zageszczenia. Przechowujesz w lodowce.

    Mozna zjesc z glaretka (swietnie pasuja tez do wisnowiej).
  • 13.04.09, 10:11
    dwa deserki, do ktorych nie trzeba ich rozmrazac:
    1. zamrozone wrzucic na pataelnie i zagrzac, i taka goraca ciapaja polac lody
    waniliowe/smietankowe
    2. na pokruszone gotowe bezy i ubita smietanke wrzucic zamrozone i podac

    --
    z kazdym dniem mojego zycia nieuchronnie rosnie liczba tych, ktorzy moga mnie
    pocalowac w d.....
  • 13.04.09, 10:28
    Zrobić mus i polewać nim naleśniki, racuchy, zrobić koktail, dodać do bitej
    śmietany i będzie krem truskawkowy /do biszkoptu, lodów/,
    ugotować kompot.
  • 13.04.09, 13:20
    Najlepiej zmiksowac i jesc pozniej naturalnym jogurtem albo uzyc do
    nalesnikow albo ciasta(ale to juz sa bomby kaloryczne)
  • 13.04.09, 16:19
    posypac cukrem,rozmrozic i ZJEŚC.
  • 13.04.09, 19:17
    Zamrożone zalać wrzątkiem (nie gotować).Po jakimś czasie pić jako kompot.
  • 13.04.09, 19:34
    lekko rozmrozic, zmiksowac, dodac tequile i pyszna margaritta :))
    --
    Życie jest fajne. Ale fajniej jest, kiedy żyje się fajnie :)
    aluh.fotolog.pl
  • 14.04.09, 00:16
    Ja mrożone odrobinę rozmrażam (tylko tyle żeby poradziły sobie z nimi
    ostrza blendera), rozcieram na masę w tym blenderze, dodaję galaretki
    (z mniejszej ilości wody, lekko schłodzonej), znowu miksuję i szybko
    do salaterek bo momentalnie się ścina. Wychodzi taki mus truskawkowy
    ;)
    --
    Punkt G u kobiety znajduje sie na koncu wyrazu shoppinG.
  • 14.04.09, 18:45
    Ja dziś robiłam dżem, bo TŻ wyjął z zamrażalnika i zapomniał schować... ;) poza
    tym miksuję lekko rozmrożone z mlekiem, cukrem i bananami - pyszny koktajl
  • 14.04.09, 19:09
    i cukrem pudrem, w blenderze z porządnymi nożami
    --
    o rrredaktorze! proszę, ty mnie zbaw
  • 14.04.09, 19:54
    Nie rozmrażam,
    robię biszkopt, na to ubita śmietana, układam na niej zamrożone truskawki,a na
    to galaretka która dzięki truskawkom szybko tężeje.
    A truskawki zachowują urodę i nie zamieniają się w kapcie.

    Albo do szczelnej formy w kształcie baby wrzucam truskawki
    i zalewam galaretką ( zostawiam odrobinę płynnej, bo truskawki
    pływają po wierzchu, więc po wstępnym zastygnięciu trzeba formę dopełnić resztą
    galaretki dla urody)
    Baba wygląda bardzo przyjemnie - jak się ją uda gładko wyjąć z formy.

    Pozdrowienia
    Joanna

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.