Dodaj do ulubionych

RAFAELLO I CAPUCINO JAK SIĘ ROBI!!!!!!!!

IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 23:25
BŁAGAM O DOKŁADNY PRZEPIS NA SMAKOŁYKI W/W BO SŁYSZAŁAM ŻE SĄ PYSZNE A JA MAM
RACZEJ LEWE RĘCE DO ROBIENIA CIAST WIĘC PROSZĘ O BARDZO SZCZEGÓŁOWY
PRZEPIS .bĘDĘ WDZIĘCZNA(NAWIASEM MÓWIĄC CHCĘ PRZYPODOBAĆ SIĘ TEŚCIOWEJ WIĘC
SAMI ROZUMIECIE....)
Obserwuj wątek
    • Gość: tangerines ciasto rafaello IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.03, 11:42
      Przesyłam łatwy przepis. Możesz sobie zrobić sama biszkopt lub kupić gotowy
      krążek.
      Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
      czekolada biała - 2 opakowania
      śmietana kremówka Łowicz w kartoniku(30 lub 36 %)- 500 ml
      wiórki kokosowe - 1 opakowanie
      płatki migdałowe - 1 opakowanie
      biszkopt - 1 sztuka
      Czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubić z cukrem
      wanilinowym, następnie połączyć z czekoladą, wiórkami kokosowymi połową
      płatków migdałowych. Masę wyłożyć na jasny biszkopt. Na suchej patelni
      zrumienić płatki migdałowe (pozostałe pół opakowania), posypać nimi wierzch
      ciasta. Biszkopt można nasączyć syropem z brzoskwiń, można też dodać na
      biszkopt 4 połówki brzoskwiń pokrojone w kostkę i potem krem.
      Podaję też przepis na biszkopt - do tego ciasta zrób z połowy!!!! podanej
      porcji w okrągłej blaszce o średnicy ok.24cm.
      Biszkopt
      4 jajka, 1 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zimnej wody,
      0.5 szkl mąki krupczatki, 0.5 szkl mąki ziemniaczanej.
      Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
      Żółtka wymieszać dokładnie z wodą. Białka ubijać dodając cukier i zółtka (po
      łyżce cukru, zółtek, ubijać chwilę i znowu..). Ubitą pianę delikatnie
      wymieszać z mąką , piec w 150-170 st.

          • Gość: tangerines Re: ciasto rafaello IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.03, 14:54
            Ja robię z tym ciastem doświadczenia. Oryginalny przepis był na cały biszkopt
            i dużą blachę ale wychodzi trochę za dużo ciasta a za mało masy jak dla mnie.
            Dla amatorów mało słodkich ciast polecam tylko 1 czekoladę. Ja daję czasami
            więcej brzoskwiń.
            A wracając do ciasta CAPPUCCINO to kiedyś robiłam takie:
            ciemny biszkopt - z podanego wyżej przepisu (nadal pół porcji) odejmujemy po
            płaskiej łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej a w zamian dodajemy 2 płaskie
            łyżki kakao.
            Kupujemy 2 bite śmietany Śnieżki. Przyrządzamy zgodnie z przepisem dodając do
            mleka 2 kopiaste łyżeczki kawy rozpuszczalnej na każdą szklankę mleka. Przed
            ubiciem Śnieżek z zalecanej porcji mleka odlewamy 0.5 szklanki. Odlane 0.5
            szkla mleka podgrzewamy i w nim rozpuszczamy żelatynę (na opakowaniu żelatyny
            sprawdzamy zalecaną ilość na daną objętość płynu). Gdy żelatyna ostygnie
            ubijamy Śnieżki i na końcu dodajemy gęstniejącą żelatynę. Masę wylewamy na
            nasączony alkoholem ciemny biszkopt.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka