Dodaj do ulubionych

Puszysty sernik - poproszę o przepis :)

10.04.09, 12:41
Przepisów na serniki jest od grona i trochę. Zauważyłam, że te z rosą to
najnowszy hit. Fajny :)
Ale mi zależy na takim dość tradycyjnym serniku, bez pianki itp. Tylko, żeby
nie był twardy ale taki leciutki, puszysty, delikatny. Nie mam pojęcia jaki to
rodzaj sernika, czy się dodaje budyń czy śmietanę. Możecie pomóc? :)
Edytor zaawansowany
  • monika3411 10.04.09, 15:39
    Raz w życiu robiłam sernik wiedeński wg przepisu znalezionego
    w "Kuchni polskiej". Daj znać, czy Cię taki interesuje, to go
    przepiszę. Jest bez ciasta, sama masa serowa. Jeśli chodzi o piankę,
    to chyba zawsze się daje pianę z białek do sernika (tak mi się
    wydaje).
    Ja zawsze robię sernik wg przepisu znalezionego kiedyś na kubełku z
    twarogiem :-)
    Jest wg mnie efektowny i zawsze mi się udaje, ale jest z nim trochę
    zabawy (bez przesady, ale zawsze). Jak coś, to też mogę przepisać z
    mojego zeszyciku.
    --
    Maja-Jakub [*]
    mój suwaczek
  • margotje 10.04.09, 18:47
    Tradycyjnego sernika "bez pianki"nie da sie zrobic w taki sposob, by byl "puszysty".
    Jesli nie masz jeszcze przepisu, to chetnie podam na taki zupelnie tradycjny
    (tyle, ze bez podloza z ciasta). Jest prze-pyszny i dosc latwy.
    --
    "Nigdy nie kłóć się z idiotami; sprowadzą cię do swojego poziomu i
    pokonają doświadczeniem" /-/
  • Gość: barbara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 18:55
    a kto cię zmusza, żeby piec z pianką-;)) ja na bazie przepisu
    sernika z rosą robie rózne wariacje, raz dodam kakao od ciasta i maa
    sernik na ciemnym spodzie, innym razem nie daje piany tylko polewam
    ciemna czekolada i posypuję płatkami migdałów, czasami pod piane
    daje ósemki brzoskwiń. Ten przepis wytrzyma dużo eksperymentów. Za
    każdym razem mam inny ale leciutki sernik. Dziś piekę z pianka ale
    właśnie na kakaowym spodzie.
  • monika3411 10.04.09, 19:01
    Wybaczcie ignorancję, ale co to sernik z rosą?
    --
    Maja-Jakub [*]
    mój suwaczek
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 13.04.09, 00:51
    Sliczny. Dostalam slinotoku! :)))

  • ampolion 13.04.09, 03:24
    A co znaczy "puszysty"? Rozumiemiem kremowy, ale "puszysty"? Jak kobieta takowa?
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • Gość: ola IP: 78.8.142.* 14.04.09, 11:53
    ja zawsze robie sernik wiedeński , inny w domu nie jest jadalny:) a
    sekret puszystosci to jedynie dobra jakosc sera i długie ubicie
    wczesniej zółtek z cukrem pudrem do białosci i połaczenie tego z
    serem ot cała filozofia:) im lepszy ser tym lepszy sernik , zadne
    sery z kubełka zwykły kupiony w pergaminei i 3 krotnie zmielony
    wychodzi najsmaczniejszy;:) jesli chcesz przepis pisz:) podesle:)
  • Gość: taka_jedna_ewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 11:58
    Ja robię sernik z twarogu aksamitnego w wiaderku, bo wychodzi bardziej puszysty
    niż ze zwykłego przemielonego twarogu. Dodaję utarte masło. Żółtka (8) ucieram
    ze szklanką cukru pudru i mieszam z masą. Potem dodaję 3 łyżki mąki
    ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubite białka można dodać, to
    będzie pulchniejszy. Piekę 90 min w 170 stopniach i jest pycha.
  • Gość: Janka IP: *.enterpol.pl 15.04.09, 11:54
    Sernik - tylko z sera przeze mnie mielonego!Nigdy z gotowego w wiaderku,bo to
    nie jest ser ale chemia.Przeczytajcie skład na opakowaniu.
    Polepszacze,konserwanty,E /cośtam i inne.
  • mhr-cs 15.04.09, 12:35
    Gość portalu: Janka napisał(a):

    > Sernik - tylko z sera przeze mnie mielonego!Nigdy z gotowego w
    wiaderku,bo to
    > nie jest ser ale chemia.Przeczytajcie skład na opakowaniu.
    > Polepszacze,konserwanty,E /cośtam i inne.

    a gdzie takiego dostaniesz,
  • Gość: ARA IP: *.chello.pl 15.04.09, 17:35
    Sernik robię na cieście półkruchym czyli:
    3 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 łyżka śmietany
    3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 kostki masła i 3 łyżki smalcu
    szczypta soli
    wszystko to trzeba zagnieść lub wrzucić do miksera takiego z nożami
    na dnie.
    Masa serowa:
    1 kg. sera zmielić samemu lub kupić w wiaderku
    10 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 dag. masła
    1,5 łyżki kaszy manny
    szczypta soli
    3/4 ciasta rozkładam na blaszce/bardzo duża/ i podpiekam w temp. 190
    st. około 15 min aż będzie rumiane w tym czasie robię masę:
    ser wkładam do miksera i dodaję stopniowo po jednym żółtku i trochę
    cukru /aż wykoorzystam 1 szkl. cukru/ dodaję roztopione masło kaszę
    i bakalie lub brzoskwinie. Ubijam pianę z białek z odrobiną soli i
    0,5 szkl. cukru mieszam wszystko i wylewam napodpieczone ciasto. Na
    to ścieram na tarce jarzynowej resztę ciasta i piekę 1 godz. w 160
    st.Jest pyszne łatwe i wilgotne, wcale nie opada.

  • Gość: ola IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 11:49
    w kazdym spozywczym powinien byc ser w zwykłym pergaminie, to
    naprawde jest do dostania taki w kostce, w kazdym markecie tez
    znajdziesz zwykły ser półtłusty, czy tłusty, naprawde jeszcze nei ma
    z tym problemu, a ser w wiaderkach fakt to mleko z zelatyna ew
    smietana z zelatyna a zelatyna neistety w wysokiej temperaturze
    powoduje opadanie ciasta bo sie zbryla .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka