Dodaj do ulubionych

Co ze świeżej kapusty?

01.12.03, 17:18
Mam w lodówce główkę (dosyć dorodną) świeżej kapusty. Co smacznego i w miarę prostego
(w kuchni raczkuję;) mogę zrobić na obiad? Wszystkie pomysły będą cenne :)

Pozdrawiam. Atlantis





--
"Nie strasz mnie, nie boję się
Czarów, klątw, biurowych mątw
Kumpli twych, naczelnych pism
Szefów firm w futrach z fok

Matki, siostry i psa
Ojca z zaświatów i lwa
I czarnej wołgi!"
Edytor zaawansowany
  • angoba 02.12.03, 08:21
    Na przykład łazanki.

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Składniki:
    500 g makaronu łazanki
    700-800 g białej kapusty
    20 dag suszonych grzybów (lub 30 dag pieczarek)
    olej
    duża cebula,
    majeranek,
    sól, pieprz.

    Sposób wykonania:

    Suszone grzyby opłukać, namoczyć w 500 ml wody przez 30 minut, gotować 45
    minut, odcedzić i posiekać, a wywar przecedzić, potem dodać do cebuli i kapusty.
    Pieczarki oczyścić, umyć i udusić z posiekaną cebulą (wcześniej zeszkloną) na
    tłuszczu.
    Kapustę oczyścić, umyć, pokroić nożem, sparzyć i lekko odcisnąć.
    Odsączoną kapustę włożyć do grzybów i cebuli, przyprawić solą, pieprzem,
    majerankiem, poddusić.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    W dużym garnku lub rondlu wymieszać makaron z kapustą i grzybami. Można
    ewentualnie zapiec to wszystko w piekarniku.
    W lecie kiedy kapusta jest młoda od razu dusze ją z cebulą i grzybami a na
    koniec dodaje zielony szczypior cebuli.

    Smacznego
    A

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka