Dodaj do ulubionych

Przesolona kapusta.

28.04.09, 21:41
Zakisiłem trzy główki kapusty i okazało się, że zdrowo ją przesoliłem. Jest
jakaś szansa uratowania chociaż części?
--
Sejm: ubawiony Palikot zajął fotel J. Kaczyńskiego.
Edytor zaawansowany
  • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 22:00
    jeśli proces kiszenia przebiegł prawidłowo to możesz kapuste po odcisnieciu
    odsalać pod bieżącą wodą i zużywać ja np do bigosów. Odsalanie zmieni trochę
    jej smak. Jednak kapusta musi przejść cały proces fermentacji mlekowej.
  • 29.04.09, 13:04
    norbert.n napisał:

    > Zakisiłem trzy główki kapusty i okazało się, że zdrowo ją
    przesoliłem. Jest
    > jakaś szansa uratowania chociaż części?
    sproboj z tych porad,

    ale zebys nigdy nie przesolila polecam,
    na 8kg kapusty,1kg marchewki ja dodaje 120g soli
    no i kminek,mielony nie lobie tych calych,
  • 29.04.09, 15:04
    Słyszałam, że do gotowania kiszonej kapusty (przesolonej) należy
    dodać surowego ziemniaka. Podobno pomaga. Można też dodać słodką
    pokrojoną kapustę.
    Jeśli zamierzasz jeść tę kapustę na surowo, w formie surówki, to
    wypłukałabym ją porządnie, a potem dodała marchewkę, jabłko, cukier.
    Może sok z cytryny gdyby podczas płukania zrobiła się nie kwaśna.
    --
    Maja-Jakub [*]
    mój suwaczek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.