Dodaj do ulubionych

pieczenie pod folią aluminiową, która strona?

IP: *.aster.pl 10.05.09, 12:41
jak piekę pod folią w piekarniku, to błyszczącą stroną do gory?
nigdy nie wiem, dzięki za podpowiedzi bo kurczak w piekarniku,
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 10.05.09, 13:21
    tak naprawde nie ma znaczenia raczej:-)

    ale:

    "...Folia jako taka, ponieważ jest to cieniutka blacha aluminiowa, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, samo ciepła nie trzyma, wręcz przeciwnie. Jej własność ciepłochronna wynika z błyszczącej powierzchni a jak wiadomo z fizyki, powierzchnie jasne i błyszczące zapobiegają przenikaniu promieni cieplnych.
    Jeżeli zapakujemy w folię kostki lodu to matową powierzchnią folii do środka. Błyszcząca powierzchnia zewnętrzna będzie odbijała zewnętrzne promienie cieplne i chroniła wnętrze przed nagrzaniem i roztopieniem lodu.
    Jeżeli zapakujesz w folię ciepłą potrawę i nie chcesz aby wystygła to zapakuj błyszczącą stroną do środka. Ciepło potrawy będzie się odbijało od błyszczącej powierzchni wewnętrznej folii i nie będzie uciekało na zewnątrz.
    Zawsze rozpatrujemy tylko promieniowanie cieplne bo nie ma promieni zimna.
    Jeżeli w restauracji potrawy na wynos pakują stroną błyszczącą na zewnątrz to tylko ze względu na efekt, o prawach fizyki raczej pojęcia nie mają...."
  • Gość: Baaaasia IP: *.aster.pl 10.05.09, 13:24
    dzieki Jacku
  • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 13:29
    teoretycznie to są niewielkie różnice z uwagi na cieńkość folii i dobre
    przewodnictwo cieplne aluminium,jednakże winno się strona błyszczącą
    zawijac do środka(do miesa. Po prostu ciepło mięsa bedzie od tej strony
    odbijało się i wracało do mięsa.Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
    idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac i nie dotrze w
    całości do mięsa.
  • 11.05.09, 22:02
    Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
    > idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac

    dokladnie, dlatego powinno sie w piekarniku owijac blyszczacym do srodka, a
    blyszczacym na zewnatrz to juz raczej kanapki na letnie popoludnie, wtedy slonce
    odbija sie od tego blyszczacego i nie rozgrzewaja sie tak bardzo. Taka niby
    mini-lodowka:)

    natomiast jesli chcemy przystopowac pieczenie (na przyklad dobrze zrumieniona
    zapiekanka) to chyba tez blyszczacym na zewnatrz zeby odbijalo to cieplo...

    To teoria, w praktyce nie wiem jak sie to ma do rzeczy!
  • Gość: zzz IP: *.kaskada.net 14.06.16, 18:30
    Naukowcy wykazali bezpośredni związek z używaniem folii aluminiowej do pieczenia, a zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Aluminium przenika do mózgu i może prowadzić do nieodwracalnych zmian, w tym zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią i przyśpieszeniem demencji.Wpisz swoją odpowiedź
  • Gość: x IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 14.06.16, 20:51
    ale o tym na Forum Higiena osobista ;)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.