• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

pieczenie pod folią aluminiową, która strona? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.aster.pl 10.05.09, 12:41
    jak piekę pod folią w piekarniku, to błyszczącą stroną do gory?
    nigdy nie wiem, dzięki za podpowiedzi bo kurczak w piekarniku,
    pozdrawiam
    Zaawansowany formularz
    • 10.05.09, 13:21
      tak naprawde nie ma znaczenia raczej:-)

      ale:

      "...Folia jako taka, ponieważ jest to cieniutka blacha aluminiowa, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, samo ciepła nie trzyma, wręcz przeciwnie. Jej własność ciepłochronna wynika z błyszczącej powierzchni a jak wiadomo z fizyki, powierzchnie jasne i błyszczące zapobiegają przenikaniu promieni cieplnych.
      Jeżeli zapakujemy w folię kostki lodu to matową powierzchnią folii do środka. Błyszcząca powierzchnia zewnętrzna będzie odbijała zewnętrzne promienie cieplne i chroniła wnętrze przed nagrzaniem i roztopieniem lodu.
      Jeżeli zapakujesz w folię ciepłą potrawę i nie chcesz aby wystygła to zapakuj błyszczącą stroną do środka. Ciepło potrawy będzie się odbijało od błyszczącej powierzchni wewnętrznej folii i nie będzie uciekało na zewnątrz.
      Zawsze rozpatrujemy tylko promieniowanie cieplne bo nie ma promieni zimna.
      Jeżeli w restauracji potrawy na wynos pakują stroną błyszczącą na zewnątrz to tylko ze względu na efekt, o prawach fizyki raczej pojęcia nie mają...."
      • Gość: Baaaasia IP: *.aster.pl 10.05.09, 13:24
        dzieki Jacku
      • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 13:29
        teoretycznie to są niewielkie różnice z uwagi na cieńkość folii i dobre
        przewodnictwo cieplne aluminium,jednakże winno się strona błyszczącą
        zawijac do środka(do miesa. Po prostu ciepło mięsa bedzie od tej strony
        odbijało się i wracało do mięsa.Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
        idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac i nie dotrze w
        całości do mięsa.
        • 11.05.09, 22:02
          Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
          > idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac

          dokladnie, dlatego powinno sie w piekarniku owijac blyszczacym do srodka, a
          blyszczacym na zewnatrz to juz raczej kanapki na letnie popoludnie, wtedy slonce
          odbija sie od tego blyszczacego i nie rozgrzewaja sie tak bardzo. Taka niby
          mini-lodowka:)

          natomiast jesli chcemy przystopowac pieczenie (na przyklad dobrze zrumieniona
          zapiekanka) to chyba tez blyszczacym na zewnatrz zeby odbijalo to cieplo...

          To teoria, w praktyce nie wiem jak sie to ma do rzeczy!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.