Dodaj do ulubionych

Ile piec pałki z kurczaka?

11.05.09, 11:53
Pytanie może i prozaiczne, ale mnie sprawia sporo problem ;) Chcę upiec 1
pałkę z kurczaka obsypaną przyprawami. Myślałam, że wystarczy jej pół godziny,
ale na jednym z forów przeczytałam, że jedna pani piecze udka 1h, więc już
sama nie wiem czy moja pałka ma podobne mięso czy nie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Edytor zaawansowany
  • kk345 11.05.09, 12:47
    Pół godziny powinno wystarczyć, nakłuj ją po tym czasie do kości,
    jeśli wypływający plyn będzie czerwony lub różowy, to trzeba piec
    dalej, jeśli bezbarwny: mięso jest dopieczone.
  • alinka_li 11.05.09, 13:47
    Ja piekę do 1,5h:) Zaraz pewnie gromy się posypią, że z mięsa nic nie zostanie
    po takim czasie, ale zapewniam: zostaje, jest idealnie upieczone i zrumienione
    tak, jak lubię. Min. to 1h, po 0,5h pieczenia mięso z kurczaka jest dla mnie
    jeszcze niejadalne.
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia
  • kk345 11.05.09, 15:08
    Zaciekawiłaś mnie: na czym polega ta niejadalność? Po takim czasie
    mięso jest przecież upieczone, nie jest surowe i pozostaje wilgotne,
    po 1,5 godzinie dla mnie z pałki robi sie suchy wiór, twardy na
    brzegach. To przecież maleńka porcja mięsa.
  • jacek1f 11.05.09, 15:24
    bo jednak troszke zalezy od tego... czyz nie?
    :-)

    170-180 stto i godzina, godzina 20.. zalezy od marynaty i podlewki

    a w 200-220 - to 30-40 minut...
  • kk345 11.05.09, 15:36
    No fakt, u mnie ok 200 st.
  • echme 11.05.09, 15:46
    Piekłam 35 min w 200 stopniach. Następnym razem spróbuję upiec dłużej, choć
    mięso się upiekło.

    Pozdrawiam :)
  • alinka_li 11.05.09, 23:00
    U mnie 170-180 :)

    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia
  • 363636r 11.05.09, 18:03
    Tak na marginesie, szkoda trochę grzać piekarnik na jedną pałkę z kurczaka.
    Bardzo to nieekonomiczne :0)
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • echme 12.05.09, 09:21
    363636r napisał:

    > Tak na marginesie, szkoda trochę grzać piekarnik na jedną pałkę z kurczaka.
    > Bardzo to nieekonomiczne :0)

    Ale ja na diecie, więc smażenie nie wchodzi w grę ;) A już o gotowaniu nie
    wspomnę (brr...)
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.09, 09:41
    to kup patelnie grilowa :)
    smaczniej, szybciej i duuuuzo ekonomiczniej. i tak samo chudo.
  • 363636r 12.05.09, 16:23
    Dlaczego gotowanie (brr...)? Gotowany drób bardzo smakowity, przynajmniej ja lubię.
    Albo udusić można w jakimś warzywnym sosie czy pomidorowym.
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • keltoi 12.05.09, 14:30
    Całe udko, czy dolna część? ;P

    --
    W idealnym świecie masz mieć umysł chłodny jak łysy mamut. To się nie uda, ale przynajmniej spróbuj.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.09, 17:07
    a mi z kalka z angielskiego - "(chicken)drumstick"
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 12.05.09, 18:37
    tez robie na raz ok. kilograma (8-10 sztuk) ale w brytfannie na
    piecu, z braku piekarnika. Sa za to bardziej soczyste.
  • Gość: meg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 19:33
    40 minut w 210-220 stopniach
  • keltoi 13.05.09, 17:01
    Dzięki... *blushes* Ciągle mi takie komplementy mówią... ;D

    --
    W idealnym świecie masz mieć umysł chłodny jak łysy mamut. To się nie uda, ale przynajmniej spróbuj.
  • Gość: kawał-mięcha 1 IP: *.125.karwos.net 17.07.19, 20:16
    Ja piękę jakąś godzinę , ale zostawiam w wyłączonym piekarniku na kolejną.Dobrze jest smarować miodem podczas pieczenia(rumiana skórka). Niepowtarzalny smak :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka