Dodaj do ulubionych

pszenica orkiszowa - jaki czas gotowania ?

IP: *.ghnet.pl 14.05.09, 09:37
Pytanie jak wyzej. Moczyla sie cala noc, a gotuje od godziny. Nadal
jest jednak twardawa.
Dziekuje za informacje.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 14.05.09, 09:53
    Wlasnie wczoraj robilam salatke orkiszowa. Gotowalam mniej wiecej tyle co ryz /
    kilkanascie minut /. Moze ten orkisz jest juz poddany wstepnej obrobce. Nie mam
    juz opakowania.
    Sprawdzialam: wWe Wloszech sa 2 rodzaje: luskany i perlowy. Luskany wymaga 45
    minut gotowania / ewentualnie namoczenia: jest alecane, ale niekonieczne /. Moj
    musial byc perlowy.
    W Polsce jest chyba mieszanka Gallo 3 zboza / jednym ze skladnikow jest orkisz
    /: tez ma czas krotki.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.05.09, 09:55
    o matko, to nie fasola :)
    ja gotuje normalnie, jak ryz, z tym, ze dluzej. 45 min powinno normalnie wystarczyc.
    namacza sie ja, o ile sie orientuje, jesli chce sie zrobic wegetarianskie
    "mielone" troche jak falafel.
    no chyba, ze pszenica orkiszowa, to jednak nie to samo, co niemiecki "dinkel" i
    "grünkern", ale wydaje mi sie, ze tak.
    moze te moje sa innaczej przygotowane? np pozbawione otoczki?
  • linn_linn 14.05.09, 09:59
    45 minut to ten wloski decorticato / luskany /. Perlowy / perlato / o wiele krocej.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.05.09, 10:00
    wlasnie tez sie zdziwilam.
    obawiam sie, ze to moczenie moglo przyniesc efekt odwrotny od zamierzonego.
  • Gość: chonchon IP: *.ghnet.pl 14.05.09, 10:13
    Na opakowaniu jest napisane "orkisz ziarno bio".
    Nie ma informacji co do czasu gotowania.
    Dlatego sie pytam, poniewaz pierwszy raz ja przygotowuje dla dziecka.
    Wyszla ok - przynajmniej tak sie mi wydaje.
    A jezeli chodzi o namaczanie - kierowalam sie tym, ze pszenice
    namaczam do kutii.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka