Dodaj do ulubionych

pasternak mam

20.05.09, 21:25
kupilam w chwili szalenstwa.
Co z niego da sie zrobic?
Jadlam raz zupe-krem, ale moje pasternakowe proby byly, hm, malo jadalne.
Kto pomoze mi i pasternakowi w nawiazaniu kontaktu?
Z gory dzieki, bo Wy to wiecie wszystko:))
--
Eeela w kolejnym wcieleniu. Tym razem jako (niezbyt poprawna językowo)
forumowa policjantka: No i czego tak brzydko kłamiesz?.
Edytor zaawansowany
  • znana.jako.ggigus 20.05.09, 22:17
    np. rozmarynem, tymiankiem, oregano? Tzn posypac tym i do pieca z nimi?
    Pytam, bo pasternak ma specyficzny smak.
    --
    Eeela w kolejnym wcieleniu. Tym razem jako (niezbyt poprawna językowo) forumowa
    policjantka: No i czego tak brzydko kłamiesz?.
  • roseanne 21.05.09, 00:27
    tak, jak najbardziej

    jak chcesz troszke przytlumic smak zmieszaj z innymi korzeniowymi , marchew,
    burak, pietruszka, itd itp
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • znana.jako.ggigus 22.05.09, 15:56
    w oswajaniu pasternaka.
    --
    Eeela w kolejnym wcieleniu. Tym razem jako (niezbyt poprawna językowo) forumowa
    policjantka: No i czego tak brzydko kłamiesz?.
  • bagatella 20.05.09, 21:36
    az oczy przecieralam z wrazenia, ale tez mam:)
    pani serwusowa, wiem, jest specjalistka od pasternaku, wiec i ja
    oczekuje:)
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie
  • bene_gesserit 20.05.09, 21:48

    Ja bym pokroila w grube plastry, skropila oliwa, podpiekla,
    skropila miodem i natarla czosnkiem i podalabym na mieszanej
    salacie z miodowo-musztardowym winegretem i orzechami. Robilam tak
    zima i bylo to oblednie pyszne.

    Moge poszukac przepisu na ciasto orzechowe z pasternakiem (na tej
    samej zasadzie, co marchewkowe czy buraczane).

    --
    good girl
  • znana.jako.ggigus 20.05.09, 22:16
    to, co napisalas, tez brzmi oblednie.
    dzieki!!
    --
    Eeela w kolejnym wcieleniu. Tym razem jako (niezbyt poprawna językowo) forumowa
    policjantka: No i czego tak brzydko kłamiesz?.
  • bene_gesserit 21.05.09, 00:33

    Przepisu nie mam, robie dokladnie tak, jak opisalam, z tym ze nie
    zaznaczylam, ze po pokropieniu miodem i poczosnkowaniu jeszcze
    troche pieke. Reszta na oko.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • ania_m66 21.05.09, 16:32
    jezu, uparli sie wszyscy na niesezonowe, czy co? ;)
    pasternak zbiera sie od pazdziernika do grudnia i przechowuje do wiosny.
    ten do kupienia teraz jest juz marny i malo aromatyczny. latem uzywam go, jesli
    w ogole, tylko jako dodatku do wywaru do zup. jesienia, zima i wczesna wiosna
    robie z niego rozne zupy-kremy, puree i "frytki". przymierzam sie tez do
    zrobienia ciasta. bylo w tym roku w gp, ale potem calkiem o nim zapomnialam.
    teraz juz za pozno; podobnie jak na marchewkowe, jest to dla mnie wypiek na
    sezon jesienno-zimowy, a nie kiedy za oknem 30°, jak dzisiaj u mnie.
    o, i jadlam tej zimy swietny chleb z mojej ulubionej piekarni ze startym
    pasternakiem.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.