Dodaj do ulubionych

Krem do tortu- co myślicie o tym?

30.05.09, 12:36
Wymyśliłam sobie taki krem: truskawki zmiksować, dodać żelatynę lub galaretkę
truskawkową, a jak zacznie lekko tężeć, zmiksować z mascarpone. Albo:
truskawki zmiksować, dodać galaretkę, jak zacznie tężeć- wyłożyć na blat
biszkoptu (warstwa czerwona), na to krem z mascarpone i mleka z puszki
(warstwa biała). Co o tym myślicie? Będzie dobrze? Tzn.wyjdzie? Nie wiem
tylko, jakie proporcje....
--
"Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
Bobralus, Forum Kuchnia
Edytor zaawansowany
  • mhr-cs 30.05.09, 12:54
    sama nie robie,ale czytajac moze wyjsc wspanialy,
    wspanialy pomysl,zrob sama bedziesz zadowolona,
  • Gość: gość IP: *.centertel.pl 30.05.09, 12:55
    mniam.... brzmi pysznie. wersję pierwszą robiłam, a mascarpone z mleczkiem
    mimo, ze nie próbowałam jest chyba dobrym pomysłem. daj znać jaki wariant
    wybrałaś i jak smakowało!
  • bodzia50 30.05.09, 13:36
    Alinka wyjdzie ,wyjdzie, też podobnie kombinuję
    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1805649,5,100,24259.html
    albo takie zrobiłam
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91783982,91783982.html
    możesz jeszcze z białą czekoladą ,tzn rozpuścić w małej ilości śmietanki na
    parze i dodać plus ubita reszta, a mleko z puszki ładnie można spienić i
    wymieszać z serkiem.
    Truskawki z żelatyną mi bardziej smakują ,bo galaretka trochę zmienia
    smak,za to łatwiej trafić w proporcje...trudno je dokładnie podać
    bo truskawki też mogą być bardziej lub mniej soczyste.
    Ja robię mniej więcej jak pisze na opakowaniu żelatyny tą mniejszą
    liczbę łyżeczek, Biorę po wymieszaniu, na talerzyk, 1-2 łyżeczek
    i daję do schłodzenia i jak sie dobrze trzyma i nie rozlewa to w porządku, jak
    nie to dodaję troszkę galaretki- dobrze na smak robi
    cytrynowa ...naprawdę:)Troche chaotycznie napisałam ,ale sobota jest.
    --
    Bożena
  • alinka_li 30.05.09, 19:16
    Uff, dopiero teraz mogłam tu zajrzeć i dzięki za wpisy. Niestety nadal nie wiem
    co wybrać i jak to zrobić, ale biszkopt już czeka więc do dzieła!:)
    Bodziu, oba ciasta bardzo apetyczne, a szczególnie to drugie:) Dzięki za rady,
    jak wyjdzie to się pochwalę:)
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia
  • alinka_li 01.06.09, 14:01
    No i wyszło tak sobie:( Truskawki zmiksowałam, dodałam żelatynę wg przepisu, ale
    nie stężało na tyle, by pogła być z tego samodzielna niepłynąca warstwa do
    tortu. Więc wzięłam mascarpone, dodawałam po trochu przecier truskawkowy i
    mieszałam. Masa wyszłaby całkiem niezła, gdybym nie zapomniała najpierw
    zmiksować serek, wyszły serowe krupy w różowym kremie:( Przełożyłam tort (mimo
    wszystko, bo w smaku było ok, a krupy nie za duże;), ale po nocy w lodówce
    różowy kolor kremu gdzieś znikł, pozostał prawie biały, paskudny. Na szczęście
    miałam jeszcze mascarpone to zrobiłam szybciutko biały krem i pokryłam tort+
    zdobienie. Nie było źle, dopóki nie ukroiłam 1 porcji- krem zabarwił biszkopt na
    szaro- sino:))) A trzeba było dodać sztuczny barwnik, a nie- natury się zachciało!!!
    Ten post to tak w ramach ostrzeżenia:)
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia
  • bodzia50 01.06.09, 14:48
    Alinka :) ja te krupy to bym potraktowała blenderem
    czyli moją przyjaciółką żyrafą,
    kolor: no to jakiś złośliwy ten krem ,że po nocy się zmienił,
    więc chyba lepiej może robić sam mus truskawkowy i sam krem z serka
    a w kremie jeszcze truskawki,
    a przy krojeniu to jeszcze gorzej wypadają jagody - po mojemu borówki
    trzeba kroić równolegle tzn. przeciągając nożem a nie prostopadle,
    czyli od góry na dół,najlepiej gorącym nożem, ja bezczelnie grzeję nóż nad
    gazem,bo nie lubię jak jest mokry od gorącej wody
    tutaj proszę ,jest link na tort malinowy
    ja robię podobnie tylko nie uzywam wody bo od razu daje do musu owocowego
    tiny.pl/3765
    --
    Bożena
  • momas 01.06.09, 14:54
    swego czasu (daaaaawno temu) zrobiłam "sernik" z gallaretki i serka
    typu homo. Galaretka była o smaku niby czarnej porzeczki. Nie
    polecam tego połaczenia. Kolor wyszedł trupio-siny :)

    Tekie ot , ale mi sie przypomniało celem przestrogi....

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • alinka_li 01.06.09, 16:17
    No jeśli będzie następny raz,to już osobno mus i ser, ale podejrzewam, że i tak
    podsinieć może. A co do krojenia tortu- technikę znam (przynajmniej w teorii),
    ale tu to nie był ten problem- nie krem wysmarował biszkopt, tylko biszkopt
    zsiniał tam gdzie stykał się z kremem, w całym torcie!
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia
  • bene_gesserit 02.06.09, 13:05

    Nic nie bedzie siniec, jesli zagotujesz truskawki. Sinieje, jesli
    sie utlenia, a nie bedzie sie utleniac, jesli truskawkowy mus
    ugotujesz. Dodatkowo przedluzy to swiezosc tortu. Chociaz kolor
    truskawkowych kremow za ladny i tak nigdy nie bedzie, imo.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • alinka_li 02.06.09, 12:56
    Ten krem znam już bardzo dobrze, w każdy tort go pakowałam i zachciało mi się
    odmiany....
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca"
    Bobralus, Forum Kuchnia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka