Dodaj do ulubionych

Gołąbki - szukam przepisu

15.06.09, 22:33
Szukam przepisu plus opis krok po kroku na gołąbki. chciałabym na takie z
farszem raczej zbitym nie z sypkim ryżem dużo mięska itd.
--
Naga przed Toba nie czulam wstydu. Tylko dlatego, ze cie pokochalam...
Edytor zaawansowany
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 08:59
    utrzyj młode ziemniaki. Możesz zrobić to w sokowirówce.Soku nie wylewaj. Do
    ziemniaków dodaj pokrojoną w małe kawałki karkówkę(najsmaczniejsza) obsmażona
    na tłuszczu i wstepnie podduszoną z przyprawami(jakie chcesz,ale ja daję
    paryke(pod koniec),czosnek,sól. Dodaj pokrojony w kostke i wytopiony boczek
    wędzony(nie za dużo,by nie zdominował smaku i zapachu potrawy).Wlej go razem
    z tłuszczem,ale wcześniej na samym tłuszczu podsmaż cebule w kostkę(nie
    spal,ale zeszklij). Potem dodaj grzyby suszone obgotowane i pokrojone w
    kosteczkę. Wlej razem z wywarem. Grzybów może być sporo.Możesz dać dwa
    jaja,ale jak nie dasz też nic się nie stanie. Wyrób masę bez rozgniatania
    karkówki. Jak potrzeba dolej sok z tartych ziemniaków. Masa ma byc
    kleista,ale nie cieknąca i nie za sucha. Dopraw pieprzem i solą(z solą
    ostroznie, bo boczki teraz są bardzo solone)Pieprzu nie żałuj. Sparzone
    liście kapusty nadziewaj masą i zawijaj.W brytfannie połóż na dnie kilka
    liści kapusty,takich nieużytecznych. Na nie układaj wartwami gołąbki,a całość
    możesz podlać wywarem z grzybów jeśli masz jescze trochę,albo zwykłą
    wodą(niewiele) bo i tak z gołąbków wyjdzie sporo soku.Na wierzch polóż kilka
    liści kapusty.
    Potem zamkniętą brytfannę do piekarnika. Ja robię 200 stopnina godzinę,potem
    zmniejszam do 170 i piekę je 3-4 godziny.One sie pieką, a nie gotują w
    wywarze.
    Jak kapusta na górze zaczyna brązowieć robie próbę z jednym gołąbkiem ze
    środka brytfanny. Jak juz dobry kończę proces.
    Możesz podawać z sosem grzybowym.
    W farszu im więcej mięsa i grzybów tym lepiej.
  • hollcia 16.06.09, 09:24
    Przynajmniej z takich gołąbków autorce nie wysypie się ryż. ;)
  • mhr-cs 16.06.09, 12:02
    farsz robie jak na normalne mielone(tylko wieprzowe albo pol na pol
    z wolowym)
    dodaje to co mam pod reka np.ostatnio drobno posieka cebulke,ogorek
    pomidor i papryka,jajko troche bulki tartej,po wymieszaniu zostawilam
    do nastepnego dnia(ma lepszy smak)byla wspaniala konzystencja
    (normalnie dodaje lekko ugotowany ryz)
    na golabki kupuje najwieksza kapuste,kupilam wloska,
    a potem ja do wrzatku i zdejmowanie listku po listku
    i nadziewanie,potem te golabki lekko podsmazam na koniec polewam
    koncentratem pomidorowym,lekko dusze ok.1/2godz.wystarczy
    i gotowe,czasami do sosu dodaje kwasna smietane,
    we wloskiej kapuscie maja inny smak,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka