Dodaj do ulubionych

biszkopt - pewniak, proszę o Wasze przepisy i rady

IP: *.budimex.com.pl 17.06.09, 11:56
bo poddałam się już zupełnie, po nie wiem ilu próbach, a mam taką
ochotę na biszkopt z truskawkami!
Edytor zaawansowany
  • sylwia1607 17.06.09, 12:15
    To jest przepis na ciasto biszkoptowe, ktore zawsze sie udaje, jest
    ciezsze niz biszkopt ale swietnie nadaje sie do przelozenia jakims
    kremem, albo polozenia go na gorze, na to truskawki i galaretka.
    Jesli chcesz 3 warstwy wtedy nalezy zwiekszyc ilosc maki, trzeba
    dodac tyle samo masla i na kazde 50g maki dodajemy 1 jajko. Przepis
    na forme o srednicy 26 cm.

    150g maki pszennej
    120g cukru
    150g miekkiego masla
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    3 jajka

    Wszystkie skladniki wrzucic do miski i ubic mikserem az wszystko
    polaczy sie w jednolita dosc gesta mase. Przelozyc do formy
    wasmarowanej tluszczem, wyrownac i wlozyc do pieca nagrzanego do 180°
    C i piec 20min.
  • mhr-cs 17.06.09, 12:41
    to moj stary przepis,
    do 4 zoltek dodac 2 lyzki goracej wody zmixowac dodajac powoli
    100g cukru jak masa juz prawie biala
    polozyc na nia mase z 4 ubitych bialek
    posypac przez sitko mieszanke z:
    70g maki
    40g maki ziemniaczanej
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    wszystko wymieszac delikatnie i do formy jak na normalny tort,
    ja dzielilam wtedy na 3 czesci
    to moj najlepszy przepis na biszkopt,
  • nie_normalna 17.06.09, 12:32
    porcja jak do blachy 25x25

    3 jaja (duże)
    90 gr. cukru (najlepiej pudru - ciasto szybciej tworzy jednolitą
    konsystencję)
    1 cukier waniliowy (mała paczka), jesli chcesz dodać większą
    najlepiej dać mniej cukru pudru no chyba, że lubisz bardzo słodkie
    ciasto:)
    130 gr mąki (ja dodaję tortowej)
    bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina masła
    bułka tarta na obsypanie blachy

    jaja (w całości), cukier puder i cukier waniliowy wrzucamy do
    naczynia i na najwyższych obrotach miksera (jakies 15-20 minut -
    zależnie od urządzenia) mieszamy. Masa, którą otrzymamy musi być
    lekka, puszysta. Na tym konczy sie zabawa z mikserem. Nastawiamy
    piekarnik do nagrzania (180st, ogrzewanie góra i dół). Można to
    zrobić jeszcze wtedy gdy do konca miksowania pozostalo jakies 3-5
    minut (piekarnik szybciej sie nagrzeje:)). Do ubitych jaj z cukrem
    stopniowo dodajemy po łyżce mąki (przesianej i wymieszanej z
    proszkiem do pieczenia). Oczywiście ciasto mieszamy juz nie mikserem
    ale łopatką:) Robimy to w miarę szybko uważając aby ciasto nie
    straciło na swojej lekkości. Blachę smarujemy masłem (tylko spód!) i
    posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do
    nagrzanego piekarnika
    Pieczemy kolo 30 minut (pierwsze 10 minut 180 st. ogrzewanie góra-
    dół, kolejne 20 minut zmniejszamy temp do kolo 150-160st. i włączamy
    termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez kolo 20 minut w
    piekarniku (lekko rozszczelnionym np. łopatką), wyjmujemy i gotowe:)

    Zawsze wychodzi:) mam nadzieję, ze i Tobie sie uda:)
    Pozdrawiam i SMACZNEGO:)

  • momas 17.06.09, 12:42
    ako ortodoks do biszkoptu nie uzywam proszku do pieczania...
    tortownica sr.
    21 cm. lub większa - ale będzie bardziej płaski...
    4 jajka, szklanka cukru, szklanka maki (np szymanowskiej)
    ubic buiałka na sztywno, dodac powoli cukier wciaz ubijają i zółtka
    tez ubijając.
    Odstawić mikser/trzepaczkę...
    delikatnie wmieszał łyzka mąkę...

    wylac do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej tarta bułką...
    piec w temp 180 stopni jakies 25 minut(???) az patyczek bedzie
    suchy.
    Piekarnik ma byś juz nagrzany...

    kolejność dodawania składników jest ważna...


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • synus2 17.06.09, 14:33
    Proszę,odpowiedz mi czy zTwojego przepisu na biszkopt wychodzi on
    wysoki? czy nadaje się na tort?

    Dziekuje i pozdrawiam.
  • nie_normalna 17.06.09, 14:46
    synus2 napisała:

    > Proszę,odpowiedz mi czy zTwojego przepisu na biszkopt wychodzi on
    > wysoki? czy nadaje się na tort?
    >
    > Dziekuje i pozdrawiam.

    Przy założeniu, że jest to blacha prostokątna 25x25 (jak napisałam)
    ma on ok 5-6 cm (z tym roznie bywa:)) Na bazie tego biszkoptu tortu
    nigdy nie robiłam ale myślę, że spokojnie można spróbować - po
    odstawieniu np na 1 dzień tradycyjnie jak to biszkopt robi
    sie "twardszy" :) Jeśli ma być wyższy trzeba ze składnikami
    proporcjonalnie pokombinować:) z resztą przepis, który opisałam
    jest "przeliczoną" przeze mnie modyfikacją biszkoptu z 5 jaj(nie mam
    dużej blachy:)):
    tak średnio 1 jajo to :
    30gr cukru pudru i kolo 45 gr mąki.
    Proszek do pieczenia - przy większej ilości jaj pozostawiłabym bez
    zmian,
    Cukier waniliowy - również ta sama ilość (można ewentualnie
    sprobować 32gr opakowania)

    Spróbuj zrobic biszkopt z większą ilością składników, bo niestety
    bardzo wiele (jeśli chodzi np o wyrośnięcie) zależy od piekarnika:)
  • synus2 17.06.09, 15:11
    bardzo dziekuje za 'łopatologiczną' lekcje.
  • mamamalej1 17.06.09, 21:57
    6 jaj - ubic białka z cukrem i dodać żółtka - ubić/ zmiksować
    1,5 szkl mąki - wymieszać z proszkiem
    szklanka cukru
    4 łyżki oleju - dodać do ubitych na sztywno jaj
    1,5 łyzeczki proszku do pieczenia

    piec koło 45 min w 180 stopniach


    --
    Asia
  • linn_linn 17.06.09, 22:46
    Biszkopt to jajka, cukier i maka. Podajesz przepis na ciasto, ktorym moze Ty
    zastepujesz biszkopt, ale z biszkoptem nie ma on nic wspolnego.
  • nie_normalna 18.06.09, 07:09
    Zgodzę się z tym, ze tradycyjny biszkopt robi sie bez proszku do
    pieczenia:) Tak zawsze robiła moja babcia. Problem stanowi
    najczęściej piekarnik, bez którego jak wiemy ciasto się nie upiecze.
    Trzeba go dobrze "przepalić" i upiec dziesiątki jak nie setki ciast,
    zeby "doszedł do wprawy". Po naprawdę wielu kombinacjach tylko jak
    dodawałam odrobine proszku do pieczenia cudo, które wyjmowałam z
    piekarnika przypominało biszkopt:) Z resztą co piekarnik to inne
    ciasto i 180 st i 25 minut w jednym nie oznacza, ze w drugim takie
    ustawienia wystarczą, zeby wypiek się udał:) Proszę więc o odrobinę
    wyrozumiałości:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.