Dodaj do ulubionych

Dżem truskawkowy - pasteryzować?

IP: *.xdsl.centertel.pl 19.06.09, 11:40
Chodzi o taki tradycyjny, na zwykłym cukrze. Czy przekładac do słoików gorący
czy przestudzony? i czy pateryzować? jak długo?
Edytor zaawansowany
  • 19.06.09, 11:44
    Ja nakładam gorący, słoiki do góry nogami i okrywam ręcznikiem.
    Czasem odgrzebuję w piwnicy przetwory sprzed kilku lat i dziarsko
    się trzymają ;-)))
  • Gość: Nobullshit IP: 77.222.250.* 19.06.09, 13:05
    Wyparzone wrzątkiem słoiki (niektórzy "pieką" je w piekarniku),
    gorący dżem, słoiki do góry nogami na noc.
    Jedyne, co się może stać - za jakieś 10 lat :)) - to że dżem się scukrzy.
  • Gość: inny gość IP: *.centertel.pl 20.06.09, 05:18
    Jeśli dodajesz pektyny(handlowa nazwa żelfix- jest opis i proporcje składników
    na opakowaniu), która zapobiega rozwojowi pleśni, to wystarczy przelać gorące
    konfitury do słoika zakręcić nakrętką twist,odwrócić zamknięty słoik do góry
    dnem(postawić na zakrętce) na 5 minut, a potem trzymać w chłodnym ciemnym
    miejscu.Po pół roku - w styczniu lutym- masz świetną konfiturę.
    Pojedyncza pasteryzacja zdaniem Macjeja Kuronia (jego strona jeszcze działa)
    zapewnia trwałość konfitur na... miesiąc.Potrójna daje lepsze rezultaty.
    Zdarzają się wyjątki od reguły. Ale na tym nie można budować. A kilkuletnich
    konfitur - raczej nie warto jeść(no chyba że nie ma wyjścia).
    Pozdrawiam
  • 20.06.09, 11:51
    Gość portalu: inny gość napisał(a):

    > Jeśli dodajesz pektyny(handlowa nazwa żelfix- ... która zapobiega
    > rozwojowi pleśni, to wystarczy przelać gorące
    > konfitury do słoika ...

    Mowa była o tradycyjnym sposobie przygotowania. Używanie tych
    dziwacznych "wynalazków", które pozwalają na skrócenie procesu
    smażenia do kilku minut, daje w efekcie rzadkie g..., pozbawione
    właściwego smaku i zapachu.

    > Po pół roku - w styczniu lutym- masz świetną konfiturę.

    konfitury robi się troche inaczej niż dżem. Świetne są zreszta od
    razu po przygotowaniu - nie trzeba czekac pół roku. I powtarzam -
    żelfixy i podobne produkty nie daja właściwego efektu.

    > Pojedyncza pasteryzacja zdaniem Macjeja Kuronia ... zapewnia
    > trwałość konfitur na... miesiąc.Potrójna daje lepsze rezultaty.

    Fascynujące, doprawdy. Dobrze wysmażony dżem czy konfitury,
    nakładane do czystych, wyparzonych, suchych słoików nie wymagają
    dodatkowej pasteryzacji. I doskonale się trzymają bardzo długo.

    > A kilkuletnich konfitur - raczej nie warto jeść(no chyba że nie ma
    wyjścia).

    Skoro nigdy nie jadłeś prawdziwych konfitur, to nie masz o tym
    pojęcia.
    --
    O, to ja - taka mądra jestem?!
  • Gość: Anna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.09, 13:13
    Przyznaję,jesteś mądra niesłychanie.
    Zwłaszcza,że mam takie samo zdanie na temat przetworów jak Ty.
  • 20.06.09, 19:51
    Anno, dziekuję, że mnie rozumiesz. Cieszę się, że nie jestem
    osamotniona w swoich zapędach kulinarnych. Tradycyjnie
    przygotowywane przetwory, mimo że czasochłonne, są smaczniejsze.
    --
    O, to ja - taka mądra jestem?!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.