• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Racuchy bez mleka - wykonalne?

  • IP: 94.254.249.* 21.06.09, 18:42
    Pytanie - jak w temacie. Z poszukiwań w googlach niewiele wynika, ale
    może bezmleczne ciasta to mało popularna dziedzina wiedzy:)

    Pozdrawiam:)
    Edytor zaawansowany
    • 21.06.09, 18:58
      Da się. Moja babcia, ze względu na post, którego w Wigilię Bożego Narodzenia
      przestrzega bardzo rygorystycznie, robi tego dnia racuchy bez mleka i bez jajka
      i wcale nie smakują gorzej niż te w zwyczajnej wersji, pycha :)
    • Gość: Aga IP: 94.254.249.* 21.06.09, 19:39
      Czyli co - mam zalać drożdże wodą? I ciasto urośnie?
      Jajko jest ok, aż tylu rzeczy nie wyeliminuję z przepisu, bo się
      boję:)
      • 21.06.09, 20:03
        możesz spokojnie zalać wodą, byle ciepłą :)
      • 21.06.09, 23:42

        Przeciez kiedy robisz ciasto na pizze czy na chleb
        to tez nie uzywasz mleka, tylko wode i drozdze ...



        Gość portalu: Aga napisał(a):

        > Czyli co - mam zalać drożdże wodą? I ciasto urośnie?
        • Gość: Aga IP: 213.17.169.* 22.06.09, 15:06
          Nie robię ciasta na pizzę ani na chleb:)
          • 22.06.09, 21:59
            Nie szkodzi, możesz spokojnie zalać drożdże ciepłą wodą.
    • 22.06.09, 00:45
      Da się (robię). Tak jak ktoś powyżej napisał -drożdże rosną w ciepłej wodzie.
      • 22.06.09, 12:24
        pewnie, że wodą, większość zaczynów się tak robi :) Tylko ciepłą, letnią nie gorącą, bo zamordujesz drożdże.
        --
        Komitet Pomocy dla Zwierząt
        • Gość: baba IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 14:39
          No i do małej ilości wody trzeba dodać łyżkę mąki i cukru,dobrze
          wymieszać /kosystencja jak rzadkie ciasto naleśnikowe/i poczekać aż
          mieszanka zacznie rosnąć.A do samego ciasta można zamiast wody dodać
          piwo,mleko kokosowe,maślankę,wodę mineralną.Każda z wersji daje inny
          smak.A zamiast zwykłej mąki można zastosowac mieszankę pszennej i
          kukurydzianej,lub gryczanej i wtedy masz różne kolory i smaki
    • Gość: Aga IP: 213.17.169.* 22.06.09, 15:09
      Bardzo dziękuję wszystkim za rady, mam nadzieję, że coś uda mi się
      zrobić. To mój pierwszy wypiek w życiu, bo mam ciężką alergię na
      mleko, do tej pory jakoś się nie rwałam do pieczenia i nie miałam
      takich dylematów. Jeszcze raz dziękuję:)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.