Dodaj do ulubionych

Racuchy bez mleka - wykonalne?

IP: 94.254.249.* 21.06.09, 18:42
Pytanie - jak w temacie. Z poszukiwań w googlach niewiele wynika, ale
może bezmleczne ciasta to mało popularna dziedzina wiedzy:)

Pozdrawiam:)
Edytor zaawansowany
  • 21.06.09, 18:58
    Da się. Moja babcia, ze względu na post, którego w Wigilię Bożego Narodzenia
    przestrzega bardzo rygorystycznie, robi tego dnia racuchy bez mleka i bez jajka
    i wcale nie smakują gorzej niż te w zwyczajnej wersji, pycha :)
  • Gość: Aga IP: 94.254.249.* 21.06.09, 19:39
    Czyli co - mam zalać drożdże wodą? I ciasto urośnie?
    Jajko jest ok, aż tylu rzeczy nie wyeliminuję z przepisu, bo się
    boję:)
  • 21.06.09, 20:03
    możesz spokojnie zalać wodą, byle ciepłą :)
  • 21.06.09, 23:42

    Przeciez kiedy robisz ciasto na pizze czy na chleb
    to tez nie uzywasz mleka, tylko wode i drozdze ...



    Gość portalu: Aga napisał(a):

    > Czyli co - mam zalać drożdże wodą? I ciasto urośnie?
  • Gość: Aga IP: 213.17.169.* 22.06.09, 15:06
    Nie robię ciasta na pizzę ani na chleb:)
  • 22.06.09, 21:59
    Nie szkodzi, możesz spokojnie zalać drożdże ciepłą wodą.
  • 22.06.09, 00:45
    Da się (robię). Tak jak ktoś powyżej napisał -drożdże rosną w ciepłej wodzie.
  • 22.06.09, 12:24
    pewnie, że wodą, większość zaczynów się tak robi :) Tylko ciepłą, letnią nie gorącą, bo zamordujesz drożdże.
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • Gość: baba IP: *.acn.waw.pl 22.06.09, 14:39
    No i do małej ilości wody trzeba dodać łyżkę mąki i cukru,dobrze
    wymieszać /kosystencja jak rzadkie ciasto naleśnikowe/i poczekać aż
    mieszanka zacznie rosnąć.A do samego ciasta można zamiast wody dodać
    piwo,mleko kokosowe,maślankę,wodę mineralną.Każda z wersji daje inny
    smak.A zamiast zwykłej mąki można zastosowac mieszankę pszennej i
    kukurydzianej,lub gryczanej i wtedy masz różne kolory i smaki
  • Gość: Aga IP: 213.17.169.* 22.06.09, 15:09
    Bardzo dziękuję wszystkim za rady, mam nadzieję, że coś uda mi się
    zrobić. To mój pierwszy wypiek w życiu, bo mam ciężką alergię na
    mleko, do tej pory jakoś się nie rwałam do pieczenia i nie miałam
    takich dylematów. Jeszcze raz dziękuję:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.