Dodaj do ulubionych

potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne

26.06.09, 11:16
Witam,
jutro muszę ustalić menu w restauracji. Niestety nie bywam często na weselach
i nie wiem co najlepiej wybrac. Może macie jakieś swoje dobre rady co
najlepiej wybrac
opcje jakie mam do wyboru:

ZUPA (1-2do wyboru)
Krem czosnkowy podawany w chlebie razowym
Krem szparagowy z groszkiem ptysiowym
Zupa borowikowa
Żurek po staropolsku
Flaki wołowe na rosole
Rosół z makaronem domowym
Obserwuj wątek
    • baxca Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 11:18
      PIERWSZE DANIE GORACE (1 do wyboru )
      (do wyboru również dodatki do dań gorących)

      Kotlet De Volaile z ziemniakami i surówka
      Cordon Bleu, ziemniaki opiekane, zestaw surówek
      Schab pieczony w sosie grzybowym, kluseczki kładzione, royal warzywny lub zestaw
      surówek

      PRZEKĄSKI ZIMNE (na stołach) – (do wyboru 6 przekąsek)

      Śledź w oleju
      Śledź w śmietanie
      Koreczki śledziowe
      Śledź pod pierzynką
      Ryba po grecku
      Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami)
      Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy)
      Schab po warszawsku (w galarecie z nadzieniem chrzanowym)
      Indyk w maladze z owocami południowymi
      Tatar (podawany w małych kulkach)
      Jajka faszerowane pieczarkami
      Tymbaliki z drobiu
      Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym

      SAŁATKI (do wyboru dwie sałatki)

      Hawajska (kurczak z ananasem kukurydzą w lekko słodkim dresingu)
      Meksykańska (na ostro papryka, czerwona fasola, ogórek, kapary)
      Grecka (sałatka, ogórek, pomidor, papryka, anchois, oliwki, feta)
      Nicejska (sałata, pomidor, papryka, jajko, anchois, tuńczyk, oliwki)
      Jarzynowa

      DANIE GŁÓWNE ( jedno do wyboru)

      Udziec cielęcy pieczony z kluseczkami kolorowymi kładzionymi, royal warzywny
      (udziec płonący porcjowany przy gościach przez kucharza)
      Polędwica „Czarnolas” z kopytkami włoskimi gnocci (polędwica wołowa faszerowana
      borowikami)
      Kaczka pieczona podawana z opiekanymi ziemniaczkami i zestawem surówek(pół
      kaczki na zasmażanym jabłku z żurawiną ,brzoskwinią i zapiekanym jabłkiem)

      NA KONIEC: do wyboru
      Barszczyk czerwony z krokietem lub kołdunami
      Żurek z kiełbasą i jajkiem
      • dorottiss Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 11:54
        ja bym wybrala:

        ZUPA (1-2do wyboru)
        Krem szparagowy z groszkiem ptysiowym
        Zupa borowikowa

        PIERWSZE DANIE GORACE (1 do wyboru )
        (do wyboru również dodatki do dań gorących)

        Schab pieczony w sosie grzybowym, kluseczki kładzione, royal
        warzywny lub zestaw surówek

        PRZEKĄSKI ZIMNE (na stołach) – (do wyboru 6 przekąsek)

        Koreczki śledziowe
        Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami)
        Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy)
        Tatar (podawany w małych kulkach)
        Jajka faszerowane pieczarkami
        Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym

        SAŁATKI (do wyboru dwie sałatki)

        Meksykańska (na ostro papryka, czerwona fasola, ogórek, kapary)
        Grecka (sałatka, ogórek, pomidor, papryka, anchois, oliwki, feta)

        DANIE GŁÓWNE ( jedno do wyboru)

        Polędwica „Czarnolas” z kopytkami włoskimi gnocci (polędwica wołowa
        faszerowana borowikami)

        NA KONIEC: do wyboru
        Barszczyk czerwony z krokietem lub kołdunami

        --
        εïз
      • bene_gesserit Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 13:32

        Wiele zalezy od tego, co lubia obie rodziny - czy sa bardziej
        koteciarscy, czy wola smielsze pomysly. Najbezpieczniej postawic na
        opcje 'dla kazdego cos milego'. Dlatego wybralabym:

        * krem ze szparagow (inne proponowane zupy sa ciezkie i kojarza sie
        zimowo, a pomysl na podawanie zupy czosnkowej na weselu uwazam za
        wyjatkowo nietrafiony, o rosole natomiast przytomnie pisze ktos juz
        w tym watku) - sezon na szparagi jeszcze trwa, a jesli komus zupa
        nie zasmakuje, ukoi rozczarowanie w bardziej tradycyjnych
        przekaskach

        * schab w grzybach z kluseczkami (co to jest royal warzywny? Wez
        sie dopytaj), bo pozostale dania sa bardzo nieswiateczne imo

        * sledz pod pierzynka (dopytaj sie, z czego ta pierzynka) - to dla
        bardziej tradycyjnych ucztujacych
        * roladki z lososia
        * schab po warszawsku (bo go strasznie lubie :)
        * indyk w maladze (tez, imo to uroczy oldskul :)
        * tymbaliki (bo lekkie)
        * i chyba jajka (dzieci lubia takie rzeczy)
        (z moich doswiadczen wynika, ze wobec wyboru niewiele osob
        skusiloby sie na wedliny, a z tatara zrezygnowalabym. Z pewnoscia
        lokal, ktory wybraliscie jest swietny i w ogole, ale i tak jakis
        cien ryzyka imo istnieje, lepiej dmuchac na zimne, niz gdyby cala
        rodzina mialaby wspominac slub jako ten, po ktorym wszyscy sie tak
        strasznie pochorowali - w Wawie dwa lata temu cos takiego sie
        zdarzylo, a knajpa byla renomowana)

        * grecka (bo lekka - dopytaj sie, jakiej fety uzywaja i upieraj sie
        przy greckiej, a nie tym maziastym produkcie fetopodobnym)
        * hawajska (dla kotleciarzy)

        * kaczka (bo aura jest taka, ze kaczka pasuje, chyba zeby to
        mialoby byc za miesiac, w upal, wtedy poszlabym w cielecine - ale
        czym oni barwia te kolorowe kluseczki?)

        *barszcz na koniec, z koldunami (ryzyko pochlapania dekoltu jest,
        ale na koniec nie jest ono tak straszne)

        I w ogole wszystkiego najlepszego :)))








        --
        śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
    • Gość: alexa0000 Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:35
      Jesli chodzi o zupy, to nie wybrałabym flaków ani żurku(zbyt
      sycace).Nad czosnkowa zastanawiałabym sie. Pewnie smaczna, ale ten
      zapach...co kto lubi. Tutaj albo krem szparagowy, albo rosół, albo
      borowikowa.
      Danie główne-dla mnie schab w sosie.
      Przystawki.Tutaj trzeba byc ostroznym.Byłam ostanio na weseleu,
      tragedia. Piekne pieczone mięsa, kurczaki w całości, przystrajane
      jakimis pióropuszami. Prawie nietkniete, na koniec zeschniete i
      nieapetyczne.Serce sie krajało. A powód był prosty-brak
      jakiegokolwiek sosu, wiec jesli zamówisz miesa, zwróc uwage na
      to,żeby była tez jakaś zurawina, sos chrzanowy, itp.Ja poszłabym
      tutaj w kierunku łososia, tatara., tymbalików, schabu w galarecie i
      ew jajek. I cos tam jeszcze według uznania.Sledzia bym nie brała, na
      tym ostatnim weselu nikt prawie nie jadł, ale to moje zdanie.
      Sałatki. Te podawane w miskach, na kształt mazi majonezowej z
      niewiadomym wkładem, z reguły sa tylko napoczete i obsychają. Grecka
      na duzych talerzach, nierozciapana, czy nicejska byłaby dla mnie OK.
      Danie głowne.Poledwica, bo lubie:)
      A na koniec barszcz.Chociaż zur tez uwielbiam, ale ten wolę na
      poprawiny.
    • evamarija Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 15:19
      Jako niedawno poślubiona pisze moje przemyslenia:
      - obiad: ludzie sa glodni, musi byc szybko i rozgrzewajaco: rosół - czyli
      neutralnie (w porzadnej knajpie podadza 100 osobom goracy) lub borowikowa -
      ostatecznie szparagowa, reszta nadaje sie ale na godzine 2 w nocy (flakow w
      knajpie nie ruszam); drugie - nie wybralabym De Volaile bo oklepany, z jakiego
      miesa Cordon Bleu? - jak nie drob to ok, schab najlepszy (ale z ziemniakami, bo
      nastepne danie ma kluski) ale nie jak na pierwsze borowikowa.
      PRZEKASKI:
      wybierz wg zasady: cos z kazdej polki: sledz, ryba inna, mieso, odradzam tatara
      - nie powinien dlugo stac na stole, do jajek tez mam mieszane uczucia - jesli
      postawia na poczatku wesela i maja stac, to zeschna sie i nie beda fajnie
      wygladac, nie wspominajac o majonezie
      SALATKI:
      jedna meksyk lub grecka- dodatek do mies, druga - z pozostalych
      DANIE GŁOWNE: udziec - to zawsze atrakcja, wyskocza z calym i beda kroic, trzeba
      wstac od stolu
      NA KONIEC:
      co nie wybierzesz bedzie dobrze :-)


      Nie chce Cie martwic, ale menu jest dosc ubogie w dania na cieplo: powinno byc
      ich poza obiadem 4-5, a u Ciebie wyglada ze sa 2 - no moze 3 z tym barszczykiem.
      To nie jest przyjecie do okolo 1 na 20 osob?

      --
      Pomóż potrąconym zwierzętom
    • vandikia Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 15:20
      Rosół i flaki są podawane zwykle na początek – jako podkładka pod
      picie alkoholu, jako coś rozgrzewającego i raczej z tych 2 rzeczy
      każdy jest w stanie wybrać to co lubi
      Jeśli impreza jest w sezonie letnim, to ryb i tatara bym w ogóle nie
      wybierala
      Mięsa pieczone są ok., schab po warszawsku tez- chociaż wersje
      weselne na ogol są mocno ubogie w porównaniu z domowymi, indyk w
      maladze jest ok., tyle ze tej malagi to dają chyba tylko na
      zabarwienie i smakuje mdło (ostatnie 3 wesela i to w salach o dobrej
      opinii), jajka się zawsze w sumie sprawdzają

      Z sałatek osobiście wybrałabym jarzynową i grecką.
      Kiepsko, ze macie 1 danie główne do wyboru.. ktoś może być vege np.
      w takim przypadku chyba
      polędwicę z gnocchi bym wybrała
      na koniec barszcz czerwony z krokietem

      --
      ups
    • paulinaa Re: potrzebuje pomocy - chodzi o menu weselne 26.06.09, 20:10
      ja bym wybrała tak:

      Zupa
      żurek i rosół

      PIERWSZE DANIE GORACE (1 do wyboru )
      (do wyboru również dodatki do dań gorących)

      Cordon Bleu, ziemniaki opiekane, zestaw surówek


      PRZEKĄSKI ZIMNE (na stołach) – (do wyboru 6 przekąsek)

      Koreczki śledziowe
      Ryba po grecku
      Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy)
      Indyk w maladze z owocami południowymi
      Jajka faszerowane pieczarkami
      Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym

      SAŁATKI (do wyboru dwie sałatki)

      Grecka (sałatka, ogórek, pomidor, papryka, anchois, oliwki, feta)
      Jarzynowa

      DANIE GŁÓWNE ( jedno do wyboru)


      Kaczka pieczona podawana z opiekanymi ziemniaczkami i zestawem surówek(pół
      kaczki na zasmażanym jabłku z żurawiną ,brzoskwinią i zapiekanym jabłkiem)

      NA KONIEC: do wyboru
      Barszczyk czerwony z krokietem
      --
      Podróż w świat zapachów
    • guyritchie potrzebujesz innego kucharza 05.07.09, 22:36
      pewnie już po weselu albo przynajmniej po wyborze potraw, wiec wszystkie rady są
      po czasie ale pozwolę sobie jednak na kilka uwag
      odrobinę ogólnych.

      Masz (albo raczej miałaś) problem, bo propozycje kucharza są banalnie i w kilku
      wypadkach wręcz karygodne. Zaproponował ci esencję barowego menu bez
      najmniejszej odrobiny "szaleństwa".
      A czy Twoje wesele na nie zasługuje na szaleństwo?
      Wszak to święto niepowtarzalne!
      Boże Narodzenie jest co roku i zawsze zdążysz dopracować zupę grzybową czy
      karpia na szaro, choćby trwało to 25 lat.
      A wesele będziesz miała jedno (tego Ci życzę) więc to dzień
      i wieczór absolutnie wyjątkowy pod kazdym względem!
      Menu też powinno być absolutnie wyjątkowe! Nie przejmuj się więc glosami o
      tradycyjnych smakach rodziny. Twoje wesele to taki dzień, że moga na talerzu
      znaleźć coś innego i zaskakującego. Zaskakującego formą i SMAKIEM! Dlatego nie
      rozumiem skąd w propozycjach żurek
      i rosół - to przecież maksymalne banały barowe, dostępne w każdej przydrożnej
      knajpie.
      A jeżeli zdarzy się kucharz-idiota, który doda do rosołu długi spadający z łyżek
      makaron to wszyscy mężczyźni będą mieli krawaty
      w tłustych plamkach.

      Wesele to dramat grecki. trwa kilkanaście godzin w jednym miejscu.
      Jedność czasu i miejsca. Szkolna definicja i jej się trzymaj.

      Wybierz krem szparagowy i zupę borowikowy. Szparagi są na czasie a borowiki
      najlepsze przecież są z naszych lasów.

      Kolejne danie to chyba wszystko jedno... ale dlaczego z ziemniakami i jakimiś
      nieokreślonymi surówkami? Ziemniaki to straszny zapychacz obecny codziennie na
      naszych stołach a do tego paskudnie komponują się z alkoholem. Ani do wina, ani
      do wódki. Czy nie może zastąpic ich piure z brokułów albo polenta? A na dodatek
      groszek cukrowy (do polenty) albo żółta fasolka szparagowa (do brokułów)?

      Potem koreczki sledziowe - jeśli dobrze skomponowane to mogą pomóc podczas
      kolejnych toastów,
      Mięsa pieczone,
      Schab po warszawsku,
      Indyk w maladze z owocami południowymi,
      Tymbaliki z drobiu,
      Roladki z łososia faszerowane szpinakiem.

      Co do sałatek to zupełnie nie masz wyboru.
      Do niczego nie pasują a same w sobie banalne.
      A jarzynowa to wręcz skandaliczna prowokacja.
      Zastanów się nad Waldorffem (kurczak grillowany, seler naciowy, jabłka i
      orzechy) jako samodzielnym bytem i np. cukinią grillowana z owczym serem i
      oliwą, co świetnie uzupełni smak pieczonych mięs
      a i do wódeczki pasować będzie doskonale.

      Z propozycji dania głównego to broni się kaczka i polędwica. Ale dlaczego az pół
      kaczki? Czy nie wystarczy sama pierś pieczona np z sosem z porto? Polędwica też
      jest kusząca ale jak oni wyobrażają sobie usmażenie polędwicy np. rare dla
      całego wesela?

      Jak wcześniej wspomniałem, moje rady są zapewne spóźnione.
      Ale chciałem zwrócić Ci uwagę abyś nie zamykala sie całkowicie
      w banałach jakoby wymuszonych smakami gości. Zaskocz ich raczej,
      pokaż klasę i wyobraźnie, zrezygnuj z potraw banalnych a wrecz prostackich na
      rzecz odrobiny wyobraźni i łamania przyzwyczajeń.
      Do obiadu podaj wino (wódka nie wystygnie), unikaj prostych zestawien: mięso
      ziemniaki surówka, może twoi goście po raz pierwszy poczują smak porto w sosie
      albo selera naciowego?

      Bądz inna, lepsza!

      --
      szczęście trzeba rwać jak świeże wiśnie,
      bo potem przyjdzie mróz i szczęście pryśnie... /w.jastrzębiec/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka