Dodaj do ulubionych

Filety z pstrąga...i co dalej?

IP: *.clan.pl 17.12.03, 10:51
Kupiłam bardzo piękne fileciki... Tylko jak je przyrządzić? Upiec w rękawie
foliowym z masłem? Proszę o wszelkie przepisy, chciałabym żeby były wyjątkowo
pyszne, bo moja Mama nie cierpi ryb i próbuję ją do nich przekonac z okazji
Wigilii :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: salmotrutta IP: *.compass.net.nz 17.12.03, 11:13
    ...filety z pstraga?...ani mi sie waz!!!...
  • Gość: Fly IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 17.12.03, 11:35
    filety z pstraga wniosl do mojej kuchni moj mezczyzna...
    ale robimy je jako przekaske raczej...

    otoczone w mace smaze na oleju...
    usmazone wkladam do sloikow i zalewam woda z octem w proporcji 4:1 woda/ocet,
    dodaje na sloik po dwa ziarnka ziela i pieprzu, moze byc plasterek cebulki i
    kilka ziaren cukru...
    pychotka... ale oczywiscie co kto lubi....

    Pstraga moze podaj w pierwszy lub drugi dzien swiat... Wigilia zdecydowanie
    nalezy do karpia... :)

    milego,
    Fly
  • Gość: salmotrutta IP: *.compass.net.nz 17.12.03, 11:42
    ...profani...kanibale...zjesc mnie chca szelmy jedne...rece precz od
    salmonidow!!!...zjadaczom salmonidow mowimy stanowcze nie!!!...
  • Gość: casper IP: *.clan.pl 17.12.03, 11:47
    No wiesz...jeść coś trzeba... ;)
    Ale nadal oczekuję na jakieś fajne propozycje, bo u mnie w rodzinie karpia to
    tylko tata by tknął. Z resztą specjalnie dla niego kupiłam mnóstwo malutkich
    dzwoneczków z miętusa :)

    To co mogę z tego pstrąga? Najlepiej żeby smakował potem jak mięso - mam nie
    skapuje że to rybka :)
  • Gość: salmotrutta IP: *.compass.net.nz 17.12.03, 11:49
    ...Salmo trutta trutta = pstrag potokowy...litosci!!!...
  • baky 17.12.03, 12:43
    Gość portalu: salmotrutta napisał(a):

    > ...Salmo trutta trutta = pstrag potokowy...litosci!!!...

    Spokojnie, im chodzi o pstrąga tęczowego :o)) Nie wiedzą, co tracą. Potokowy
    jest najsmaczniejszy! A najlepiej smakuje osobiście złowiony!
  • Gość: salmotrutta IP: *.compass.net.nz 17.12.03, 19:09
    ...uspokoiles mnie...te rozne mykissy niech sobie konsumuja do
    woli...smacznego:)))...
  • baky 18.12.03, 09:16
    Gość portalu: salmotrutta napisał(a):

    > ...uspokoiles mnie...te rozne mykissy niech sobie konsumuja do
    > woli...smacznego:)))...

    "Mykissy"??? A, co to? Cóż to za potrawa łaskawco? Daj przepis :o))
  • Gość: salmotrutta IP: 5.5D* / *.auckland.clix.net.nz 18.12.03, 21:00
    ...Oncorhynchus mykiss...dawniej znany jako Salmo garidnerii...to zrodlo mieska
    bedacego przedmiotem tego tematu...ku mojej wielkiej uldze;-)))...(Pstrag
    teczowy)...
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 18.12.03, 20:26
    skoro sa to filety wiec nie beda takie osciste jak dzwonka ! Powyciagaj
    reszte osci, pozniej posol i na folie nasmarowana maslem i do pieca !!
    Najpepiej na grzanie z gory i na duza temp - nie powinno za dlugo to zajac -
    doslownie kilka minut a ryba juz sie zetnie - mozna ja troche przyrumienic -
    maslo to zrobi. Podawac natychmiast skropione cytryna a mozna na wierzch
    podac pokrojone w kostke : pomidor, cebula, seler - wszysyko doprawic sola,
    pieprzem jesli ktos lubi to i papryka i przesmazyc doslownie minute na masle ,
    tez skropic cytryna i juz jest !! Mozna dodac oliwki !!
  • baky 17.12.03, 12:45
    Posiekaj i rozgnieć czosnek. Pstrąga natrzyj rozgniecionym czosnkiem, oprósz
    pieprzem (zielony, ziołowy, najlepiej świeżo mielony) i przyprawą, skrop skąpo
    sokiem cytryny i odstaw na conajmniej godzinkę do lodówki. Im zresztą dłużej
    będzi ”przechodził”, tym lepiej - nawet parę godzinek. Ma to być aromatyczne!
    Smaż na silnie rozgrzanym tluszczu. Podaj z plackami ziemniaczanymi. Przed
    podaniem połóż kosteczkę masła i posyp świeżo tartym chrzanem. Jeżeli masz
    jeszcze do tego chłodne piwko, to wiesz, że żyjesz!

    PS. Przyprawa do ryb - Kamis
  • Gość: kaela IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 14:30
    a ja solę rybkę, skrapiam sokiem z cytryny, a po godzinie do piekarnika
    pycha
  • Gość: krystyna_jl IP: *.206.39-62.rev.gaoland.net 18.12.03, 19:58
    **********************************
    ... wprawdzie tak przyrzadzam cale pstragi, ale przypuszczam, ze nawet filety
    beda w ten sposob smaczne...
    A wiec, smaze na margarynie slonecznikowej (tesciowa : na masle), ma byc
    przyrumieniony...: na drugiej patelni przyrumieniam na zlocisto, koniecznie na
    masle, migdaly "w plasterkach"..: ukladam na polmisku pstragi, polewam maslem
    z migdalami, i...pycha!!!
    Acha, migdaly zlocic na malym ogniu, aby nie przypalic masla.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka