Dodaj do ulubionych

Przypalony bigos

IP: *.ipt.aol.com 18.12.03, 08:42

TAk przypalilam bigos. Mial byc na swieta. Czy mozna jakos zniwelowac smak
przypalenizny, bardzo prosze o pomoc, jestem zalamana.
Dziekuje
Edytor zaawansowany
  • Gość: elask IP: *.itpp.pl 18.12.03, 11:40
    Jeśli zbyt wiele nie przypaliłaś to przełóż go do nowego garnka nie biorąc tej
    przypalenizny. Podlać wodą i dusić dalej.Jeśli więcej to j.w. i spróbuj
    dogotować kapusty i dołożyć. Może troche majeraku i kminku?
  • Gość: elask IP: *.itpp.pl 18.12.03, 11:44
    w razie kompletnej klapy zaprawić pomidorami i wmawiać rodzinie, że to nowy
    przepis bigos a la coś tam (wymyśl) i nie zapomnij pozachwycać się , że
    smakuje ci rewelacyjnie.
  • Gość: Viki IP: *.ipt.aol.com 18.12.03, 13:13

    Dodalam kminku i faktycznie smakuje lepiej. Tak kminek to dobry pomysl. Poza
    tym mam zamiar robic dobra mine do zlej gry a raczej do przypalonego bigosu.
    Wciaz jednak zastanawiam sie co zrobilam zle aby uniknac ponownej wpadki.
    Najgorsze jest ze gotowalam w szybkowarze, od lat sie udaje a tym razem
    przypalil sie i mam przypalony szybkowar :-((
    Dziekuje za pomoc, uratowalas mi zycie :-)))
  • 18.12.03, 17:24
    tradycyjny bigos powinien byc przypalony choc raz i zmrozony i wielokrotnie
    podgrzewany, wiec jeszli nie ma wegielkow to sie nie przejmuj :)

    co zrobic - nie szybkowar a zwykly garnek w grubym dnem i na malenkim
    podgrzewaniu, czesto mieszac

    w szybkowarze zagotuj wode z soda oczyszczona lub duza iloscia soli, powinno
    samo odmieknac..
  • Gość: Lena IP: 80.48.96.* 19.12.03, 20:52
    Od wielu lat gotuję bigos w piekarniku. Robię to w największym garze jaki
    zmieści mi się do pikarnika. Od czasu do czasu wyjmuję gar, zamieszam bigos
    drewnianą łygą i wkładam do piekarnika. W zimie na noc daję gar na taras a na
    następny dzień znów do piekarnika. Mam piekarnik elektryczny z termonawiewem i
    od kiedy go mam gotuję w nim nawet gołąbki. Nic mi się nie przypala gdy jest
    szczelnie przykryte.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 19.12.03, 23:56
    Podobno gdy coś się przesoli należy do potrawy włożyć ziemniaka, który
    wyciągnie nadmiar. Może spóbować czy i przypaleniznę usunie. Oczywiście
    wyrzucić po podgotowaniu. Ile ziemniaków zależy od ilości bigosu.
    Jeśli spróbujesz (a może przełozyć troszkę bigosu do innego garnka i stestować)
    powiadom nas jaki skutek.
  • Gość: Viki IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 12:33
    Powiadamiam o skutkach :-))
    Otoz potraktowalam bigos dodatkowa porcja kminku. owocow jalowca i majeranku.
    Oczywiscie gotowalam go juz w innym garnku. Na noc w lodowce w dzien byl
    odgrzewany kilka razy. Teraz musze go ukrywac bo jest taki dobry ze juz pol
    garnka nie zjedzone i mialam obawy ze na swieta nie starczy. Wyszedl pyszny,
    polecam szczegolnie kminek no i cierpliwosc w odgrzewaniu i zamrazaniu go po
    pare razy.
    Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc i zecze udanych, wesolych Swiat :-))
    Viki
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 04:50
    I spełnij kielicha za nasze zdrowie!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.