• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Przypalony bigos Dodaj do ulubionych

  • IP: *.ipt.aol.com 18.12.03, 08:42

    TAk przypalilam bigos. Mial byc na swieta. Czy mozna jakos zniwelowac smak
    przypalenizny, bardzo prosze o pomoc, jestem zalamana.
    Dziekuje
    Edytor zaawansowany
    • Gość: elask IP: *.itpp.pl 18.12.03, 11:40
      Jeśli zbyt wiele nie przypaliłaś to przełóż go do nowego garnka nie biorąc tej
      przypalenizny. Podlać wodą i dusić dalej.Jeśli więcej to j.w. i spróbuj
      dogotować kapusty i dołożyć. Może troche majeraku i kminku?
    • Gość: elask IP: *.itpp.pl 18.12.03, 11:44
      w razie kompletnej klapy zaprawić pomidorami i wmawiać rodzinie, że to nowy
      przepis bigos a la coś tam (wymyśl) i nie zapomnij pozachwycać się , że
      smakuje ci rewelacyjnie.
    • Gość: Viki IP: *.ipt.aol.com 18.12.03, 13:13

      Dodalam kminku i faktycznie smakuje lepiej. Tak kminek to dobry pomysl. Poza
      tym mam zamiar robic dobra mine do zlej gry a raczej do przypalonego bigosu.
      Wciaz jednak zastanawiam sie co zrobilam zle aby uniknac ponownej wpadki.
      Najgorsze jest ze gotowalam w szybkowarze, od lat sie udaje a tym razem
      przypalil sie i mam przypalony szybkowar :-((
      Dziekuje za pomoc, uratowalas mi zycie :-)))
      • 18.12.03, 17:24
        tradycyjny bigos powinien byc przypalony choc raz i zmrozony i wielokrotnie
        podgrzewany, wiec jeszli nie ma wegielkow to sie nie przejmuj :)

        co zrobic - nie szybkowar a zwykly garnek w grubym dnem i na malenkim
        podgrzewaniu, czesto mieszac

        w szybkowarze zagotuj wode z soda oczyszczona lub duza iloscia soli, powinno
        samo odmieknac..
        • Gość: Lena IP: 80.48.96.* 19.12.03, 20:52
          Od wielu lat gotuję bigos w piekarniku. Robię to w największym garze jaki
          zmieści mi się do pikarnika. Od czasu do czasu wyjmuję gar, zamieszam bigos
          drewnianą łygą i wkładam do piekarnika. W zimie na noc daję gar na taras a na
          następny dzień znów do piekarnika. Mam piekarnik elektryczny z termonawiewem i
          od kiedy go mam gotuję w nim nawet gołąbki. Nic mi się nie przypala gdy jest
          szczelnie przykryte.
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 19.12.03, 23:56
      Podobno gdy coś się przesoli należy do potrawy włożyć ziemniaka, który
      wyciągnie nadmiar. Może spóbować czy i przypaleniznę usunie. Oczywiście
      wyrzucić po podgotowaniu. Ile ziemniaków zależy od ilości bigosu.
      Jeśli spróbujesz (a może przełozyć troszkę bigosu do innego garnka i stestować)
      powiadom nas jaki skutek.
    • Gość: Viki IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 12:33
      Powiadamiam o skutkach :-))
      Otoz potraktowalam bigos dodatkowa porcja kminku. owocow jalowca i majeranku.
      Oczywiscie gotowalam go juz w innym garnku. Na noc w lodowce w dzien byl
      odgrzewany kilka razy. Teraz musze go ukrywac bo jest taki dobry ze juz pol
      garnka nie zjedzone i mialam obawy ze na swieta nie starczy. Wyszedl pyszny,
      polecam szczegolnie kminek no i cierpliwosc w odgrzewaniu i zamrazaniu go po
      pare razy.
      Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc i zecze udanych, wesolych Swiat :-))
      Viki
      • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 04:50
        I spełnij kielicha za nasze zdrowie!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.