• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Ciasto drożdżowe w automacie do chleba Dodaj do ulubionych

  • IP: 195.205.202.* 10.07.09, 17:35
    Kupiłam automat do chleba firmy moulinex. Próbowałam zrobić w nim ciasto
    drożdżowe, ale bez powodzenia, w trakcie pieczenia opadło i było lekko
    gumowate. Proszę więc czy ktoś z państwa dysponuje jakimś sprawdzonym
    przepisem, który można zastosować przy użyciu automatu. A może jakieś sugestie
    co do rodzaju mąki?
    Mój model przewiduje ciasto do 1000g.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
    Edytor zaawansowany
    • 10.07.09, 17:59
      Ja wyrabiam ciasto tylko w maszynie do chleba, ale juz pieke w normalnym
      piekarniku. Wychodzi za kazdym razem.
    • 10.07.09, 18:04
      A moze podasz przepis? Jesli opadlo, to zwykle:
      - za duzo plynow
      - za duzo drozdzy
      - za duzo cukru
      Szukam w moich przepisach, ale pieklam w maszynie chyba tylko panettone / z
      drozdzowych /:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37925754,41218446,0,2.html?v=2
      Pieklam tez chalki i drozdzowe, ale w maszynie tylko wyrabiane:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37925754,41218446,0,2.html?v=2
      • Gość: Magda IP: 195.205.202.* 10.07.09, 18:16
        To moje nieudane ciasto to z instrukcji obsługi maszyny, oto składniki: 3 jajka,
        175g masła, 105 ml mleka, 1 łyżeczki soli,6 łyżek cukru, 460g mąki, 3 łyżeczki
        drożdży instant.
        Zastanawiam się jeszcze jakiej mąki najlepiej użyć?
        Pozdrawiam
        • 10.07.09, 21:58
          Jesli znajdziesz wysokoglutenowa, to mozesz na nia zamienic polowe zwyklej.
    • 10.07.09, 18:11
      zapytam ich o przepis
      --
      "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
      narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
      • Gość: Magda IP: 195.205.202.* 10.07.09, 18:18
        Bardzo dziękuję, proszę też zapytać jaka mąka będzie najlepsza :)
        Pozdrawiam
    • 10.07.09, 18:21
      Polecam tę drożdżówkę - moim zdaniem jest wspaniała i jeszcze nigdy mnie nie
      zawiodła.

      www.cincin.cc/index.php?showtopic=19318
      --
      Dzieciaki ze szkół muzycznych
      • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 11:34
        skarolina napisała:
        > Polecam tę drożdżówkę - moim zdaniem jest wspaniała i jeszcze nigdy mnie nie
        > zawiodła.
        >
        > www.cincin.cc/index.php?showtopic=19318

        Używam dokładnie tego samego przepisu! Skoro się sprawdza, nie szukam innego :)
        Muszę tylko dodać, że ostatnio używam mąki z Tesco i jakaś dziwna ona jest,
        zawsze muszę jej więcej dodać zarówno do ciasta chlebowego jak i drożdżowego.
        Ale to na oko widać, czy ciasto jest za rzadkie. Używam programu "wyrabianie
        ciasta". Trochę to trwa, niż przewiduje przepis, ale uwzględnia mieszanie i
        wyrastanie, przynajmniej nie muszę stać przy maszynie i pilnować tego, a dla
        drożdżowego to tylko plus :) Po jego zakończeniu włączam "pieczenie" (trwa
        godzinę, choć pewnie można wyłączyć wcześniej, ale z w/w względów nie chce mi
        się tego pilnować - maszyna sama zapiszczy po zakończeniu, a ciasto upieczone,
        nie przypalone).
    • 11.07.09, 20:21
      Mam sprawdzony przepis, który mogę z czystym sumieniem polecić.

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77458159,77458159.html
      --
      it's not fair
    • 12.07.09, 22:34
      Ja mam automat elta o pojemności 1200g z 2 mieszadłami, dlatego przepis który
      podam (sam do niego doszedłem metodą prób i błędów) jest na taką właście ilość.
      Jeżeli będziesz chciała z niego skorzystać musisz przeliczyć ilości na 1000g

      Produkty w kolejności dodawania:

      Mleko 200ml (ja dałem od krowy)
      3 duże jajka (ja dałem wiejskie)
      3 łyżki śmietany (dałem taką gęstą zebraną z mleka od krowy)
      1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
      600 g mąki pszennej ( dałem tortową)
      15 dkg cukru
      125 g masła ( miękkie )
      20g drożdży
      1 łyżeczka soli
      .
      Rodzynki
      Skórka pomarańczowa.
      Mąka do posypania rodzynek i skórki
      W sumie razem dobra garść

      Nastawiam program standard 3,5 godziny. Rodzynki i skórkę oprószone mąką dodaję
      gdy maszyna zacznie dzwonić.
      pozdrawiam
      --
      Jedzą, piją lulki palą
      Tańce, hulanka swawola
      Mało karczmy nie rozwalą
      Hihi haha hejże hola.
      • 13.07.09, 11:55
        ciasto drożdzowe wyrabiam w maszynie. pieke w piekarnku.
        np.
        5 zółtek ubitych z 150 g cukru,
        250 ml mleka
        120g roztopionego masła
        500 g maki (uzywm szymanowskiej)
        30 g swiezych drożdzy (Lin.lin - nie czpiaj sie :) )
        szczypta soli


        z tego ciasta piekę makowce, ostatni pieklm zawijance z budyniem i
        jagodami (przepis inspirowany GP), placki z owocami :)


        z podwójnej nie wyrabiam, bo to ciasto i tak szasami prawie chce
        uciekac z maszyny.
        Mam clatronica bba 2867

        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 12:03
      Autorka wyraźnie napisała, że chce upiec ciasto drożdżowe w automacie. Nie
      rozumiem osób piszących o tym, jakie ciasto robią piekąc je w piekarniku. Czy ja
      mam problem z czytaniem ze zrozumieniem?
      • 13.07.09, 12:08
        moze je upiec w automacie, nikt jej tego nie broni...

        ja pieke w piekarniku, bo mimo wszystko makowca, czy zawijancow w
        automacie nie upieczesz...
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
        • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 12:11
          momas napisała:
          > moze je upiec w automacie, nikt jej tego nie broni...
          >
          > ja pieke w piekarniku, bo mimo wszystko makowca, czy zawijancow w
          > automacie nie upieczesz...

          Makowca w żadnym razie. Niestety, przepisy na ciasto pieczone w piekarniku nie
          zawsze się sprawdzają przy maszynie do chleba. O to mi chodziło...
          • 13.07.09, 12:19
            ale to ciasto mozna wyrobic w tej maszynce do pieczenia chleba,
            bo jest wtedy lepiej wyrobione,ma odpowiednia temperature,
            • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 12:32
              mhr-cs napisała:
              > ale to ciasto mozna wyrobic w tej maszynce do pieczenia chleba,
              > bo jest wtedy lepiej wyrobione,ma odpowiednia temperature,

              Oczywiście :) Wszystko to się zgadza, ale jest nie na temat PIECZENIA w
              automacie. Autorka nie chciała upiec ciasta w piekarniku, tylko w maszynie...
          • 13.07.09, 13:48
            W maszynie mozna upiec wiecej niz mogloby sie wydawac.
            Istnieje Moulinex, w ktorej mozna upiec 4 baguetki. Takze w kalsycznych
            maszynach mozna piec cos innego niz chleb.
            Strucla z jablkami :)
            ovosodo.blogspot.com/2007/08/strudel-di-mele-con-la-macchina-del.html
            Werja slona alla pizza
            ovosodo.blogspot.com/2007/09/strudel-salato-alla-pizza.html
            Chleb "pokawalkowany"
            www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=2659
            O panettone i inncyh ciastach nie wspomne.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.