Dodaj do ulubionych

Lososia na wigilie jak upiec?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 19:12
W tym roku mamy filet (1 kg) z lososia - jak go przyrzadzic, zeby byl
soczysty i smaczny?
Patelnia? Piekarnik? W folii? Soute??????
Edytor zaawansowany
  • Gość: Lena IP: 80.48.96.* 19.12.03, 21:08
    Skopiowałam to co mnie zaciekawiło. Możesz w wyszukiwarce /nad napisem Kuchnia
    na Forum Kuchnia jest okienko wyszukiwarki/ wpisać "łosoś" i wyrzuci Ci
    wszystko co na ten temat było już napisane na tym forum. Powodzenia.

    Losos IP: *.proxy.aol.com
    Gość: Inka 13.05.2002 02:45 zarchiwizowany


    Wytaj Cie!Czy ktos z Was moze mi podac przepis na lososia!Szukalam na rozne
    strony internetowy cos ciekawego ale wybor jest naprawde maly.Chodzy mi o
    przepys ktory juz wyprobowaliscie.Dziekuje!



    • Re: Losos IP: 213.77.91.*
    Gość: Kim 13.05.2002 10:05 zarchiwizowany


    Witam,
    pierwszy przepis to łosoś z mikrofali - delikatny, prawie bez tłuszczu. Dzwonko
    łososia smaruję (pędzlem) mieszanką oliwy, przyprawy do ryb i koperku, kładę 2
    plasterki cytryny i wstawiam na 8 minut do mikrofali (650 W).
    Polecam - bardzo delikatny, nie przypali się, hihihi
    Wersja 2: sałata, ogórek, pomidor, papryka, na to troszkę sosu majonezowego z
    jogurtem, leciutkiego, a na wierzch kawałeczki łososia na zimno, z powyższego
    przepisu lub wędzonego. Ta opcja jest fantastyczna na taką porę.



    • Re: Losos
    pletwa3 13.05.2002 10:27 zarchiwizowany


    A łosoś w wersji solidniejszej - w cieście. Robimy ciasto jak na naleśniki,
    tylko gęściejsze, dzwonka łososia obtaczamy w mące wymiesznej z przyprawą do
    ryb (np. Kamisu) potem maczamy w cieście i rzucamy na dobrze rozgrzany olej.
    Jak się przyrumieni ładnie z obu stron - gotowe. Do tego wystarczy już tylko
    jakaś suróweczka - i mamy cały, sycący i zdrowy obiadzik.



    • Re: Losos IP: *.proxy.aol.com
    Gość: Inka 14.05.2002 04:04 zarchiwizowany


    Dzieki za przepisy!Czy moze ktos z Was piekl losos?Jeszcze nie
    probowalam,podobno z bialym wynem jest dobry?
    Pozdrawiam!



    • Re: Losos
    filomena27 14.05.2002 20:56 zarchiwizowany


    Najprostszy i rewelacyjny. Duzy filet posolic, popieprzyć oblozyc zielonym
    koperkiem (duzo - trudno przedawkowac)ulozyc w naczyniu do pieczenia
    wysmarowanym tluszczem i na wierzch pare wiorkow masla. piec w piekarniku w
    temp. 200 st.C ok 30 min. uwaga! wstawic do nagrzanego piekarnika. podawać z
    bulka, ziemniakami, frytkami z sosem dowolnym albo bez. Konweniuje z brokulami
    ale moze byc inne warzywo. smacznego



    • Re: Łosoś z pieczarkami IP: 62.89.80.*
    Gość: Malgosia 15.05.2002 10:59 zarchiwizowany


    Przepis ten znalazłam kiedyś w sieci. Robiłam go juz wiele razy. Wszystkim
    bardzo smakuje.

    Łosoś z pieczarkami

    Filety z łososia na 4 osoby (ja kupuję dzwonka)
    1/2 kg pieczarek
    3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
    pieprz
    1/2 szklanki białego wina
    masło

    Piec nagrzać do 180C.
    Przygotować płaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarować dno grubo
    masłem.
    Filety łososia pokroić na cienkie plastry. 1/2 kg pieczarek pokroić na cienkie
    plastry. Pieczarki równo rozłożyć po dnie. Posypać pieprzem. Posypać polowa
    koperku. Ułożyć plastry łososia w pojedynczej warstwie, trochę zazębiając.
    Resztę koperku posypać na wierzchu. Posypać pieprzem. Zakryć naczynie szczelnie
    folią do pieca na 5 minut, wyjąć, odkryć i polać winem. Znów zakryć i wstawić
    do pieca na 15 minut. Podać z ryżem. Jest to pyszne danie, zawsze się udaje, ma
    bardzo elegancki smak.

    Smacznego



    • Re: Łosoś z pieczarkami IP: *.proxy.aol.com
    Gość: Inka 16.05.2002 02:32 zarchiwizowany


    Dziekuje Wam za dobre przepisy,szczegolnie za ten ostatny!Gdy by Was
    interesowalo cos z kuchni Balkanskej-chetnie napisze.
    Pozdrawiam!



    • Re: Bardzo szybki losos dla gosci...
    mufka 19.05.2002 22:49 zarchiwizowany


    Baaardzo prosty i szybki przepis na lososia, czesto podaje go gosciom:
    Calego lososia natrzec sola,srodek sola i zmiazdzonym czosnkiem, skropic srodek
    cytryna, wlozyc kawalki masla, peczek kopru (najlepiej posiekanego)i zabki
    cytryny. Owinac calosc w folie i do piekarnika.
    Pychota!



    • Re: Bardzo szybki losos dla gosci... IP: *.proxy.aol.com
    Gość: magda 22.05.2002 08:55 zarchiwizowany


    Pomylilas chyba lososia z pstragiem , albo ????



    • Re: ------------------------------------Do Magdy
    mufka 17.06.2002 18:53 zarchiwizowany


    Gość portalu: magda napisał(a):

    ) Pomylilas chyba lososia z pstragiem , albo ????

    Droga Magdo,
    jesli Twoj post byl do mnie, to zapewniam Cie ze nie pomylilam losiosia z
    niczym innym:)))))
    Pozdr.M



    • Re: Losos IP: 213.158.197.*
    Gość: Ines 22.05.2002 10:10 zarchiwizowany


    A oto moj przepis, wyprobowany wielokrotnie na rodzinie, przyjaciolach a nawet
    przyszlej tesciowej ;) Wszystkim smakowalo!

    Aby losos byl w "dobrym towarzystwie", to zrob go tak:

    1) na kazda osobe wybierz po jednym świeżym dzwonku łosia - każde dzwonko
    przygotuj w postaci paczuszki, czyli w folii alumniowej z łyżeczką masła, solą,
    pieprzem, ziołami (np. prowansalskimi albo tylko bazylia i oregano), oraz
    kroplą cytryny; wstaw na gora 15 min do goracego piekarnika (200 C).

    2) do tego małe młode ziemniaki - oczyszczone z piasku i gotowane w mundurkach;

    3) blanszowane brokuły - podziel na różyczki, wrzuć na osolony otwarty wrzątek,
    max 3min. Należy szybko odcedzić i wrzucić do salaterki. Polać winegretem
    (cytryna, oliwa, musztarda, sól, pieprz, cukier - najlepiej robi się w małym
    słoiczku twist i mocno trzęsie).

    4) a do picia białe wino do ryb (półwytrawne, np. Chile, dobrze schłodzone)

    Robi sie szybko, prosto, a danie jest lekkie i naprawde wspaniale sie komponuje
    i smakowo, i kolorystycznie.

    Smacznego!
    Ines



    • Re: Losos IP: *.atr.bydgoszcz.pl
    Gość: sz 22.05.2002 10:34 zarchiwizowany


    tylko surowy!

    SUPER ŚWIEŻUTKI

    drobno siekany, polany uczciwie najprzedniejszą olivą, obłożony kaparami,
    posolony solom kamienną lub morskom (mikroskopijną porcję czosnku mozna w onej
    soli rozetrzeć), koper zielony posypać, cytryną przybrać, razowieć + białe
    zimne wino



    • Re: Losos IP: *.chello.pl
    Gość: hedonist 30.05.2002 10:04 zarchiwizowany


    Proponuję łososia na dwa tempa
    1. świeże dzwonko pieczemy w mikrofali na crispie z odrobinką masła po 2-3
    minuty z każdej strony lub na grillu lekko posmarowanego oliwką -bez przypraw!!!
    2.osobno sos biały może (być biały Knorra) z sokiem z cytryny lub winem białym
    wytrawnym doprawionym odrobiną curry albo tylko kurkumą dla koloru oraz świeżo
    startą gałką muszkatołową.Na dużym talerzu centralnie rybka a dookoła morze
    sosu .Podajemy cieplutkie z białym pieczywem i delikatnym białym wytrawnym.
    10 minut roboty a przyjemności mnóstwo
    Pozdrawiam



    • Łosoś na szpinaku IP: *.chello.pl
    Gość: Alka 31.05.2002 18:18 zarchiwizowany


    Jeżeli się lubi szpinak, takie połączenie z łososiem doceni na pewno. Podaję to
    danie gościom i są zachwyceni. Domowi znają je dobrze i b. lubią.
    1. Szpinak mrożony rozmrażam na patelni z masłem lub dobrym olejem. Lepsze są
    obgotowane i zasmażone liście szpinaku świeżego. Szpinakiem wykładam
    natłuszczone naczynie żaroodporne.
    2. Układam na nim obgotowane lub podsmażone (np. w piekarniku) dzwonka łososia.
    3. Na to biały sos zakwaszony cytryną do smaku (ew. z posiekanymi ziołami).
    Zapiec. Przed zapieczeniem można posypać tartym serem. Wszystko można
    przygotować poprzedniego dnia, przetrzymać w lodówce i zapiec w dniu podania.



    • Re: Losos IP: *.we.client2.attbi.com
    Gość: kluba1 17.06.2002 19:09 zarchiwizowany


    Gość portalu: Inka napisał(a):

    ) Wytaj Cie!Czy ktos z Was moze mi podac przepis na lososia!Szukalam na rozne
    ) strony internetowy cos ciekawego ale wybor jest naprawde maly.Chodzy mi o
    ) przepys ktory juz wyprobowaliscie.Dziekuje!

    Lubie lososia a ten najprostszy sposob: na barbeque w specjalnej "klatce" lub
    po
    prostu na folii- duzo kopru, cytryny w postaci soku i plasterkow w srodku,
    sol,pieprz. Podaje polany winnym, leciutkim sosem z
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 20.12.03, 06:33
    Jeśli masz możliwość, wpisz w wyszukiwarce internetowej KUCHNIA LOSOS, a
    powinno ci wyjść sporo ciekawych, międzynarodowych nawet przepisów. Smacznego.
  • 21.12.03, 16:02
    Folie aluminiowa lekko posmaruj oliwa z oliwek, poloz na niej lososia. Natrzyj
    go lekko sola, pieprzem i masa posiekanych ziol (ja biore to co akurat mam w
    domu - pietruszka, koperek, bazylia, oregano etc) i skrop lekko bialym
    wytrawnym winem (lub sokiem z cytryny lub lemonki jesli wino odpada). Zawin
    szczelnie, wloz do jakiegos odpowiedniego rozmiarem naczynia (to na wszelki
    wypadek jakby folia "puscila") i do nagrzanego piekarnika (ca 150 stopni) na 30
    minut (jesli filet jest gruby to na 40). Robi sie samo i jest naprawde pyszne.
  • Gość: mika IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 12:26
    Tylko Filomena podala przepis na lososia pieczonego bez folii (w piekarniku). I
    nadal miotam sie : czy zawinac w folie (jak radzi wiekszosc forumowiczow) -
    bedzie soczysty ale taki bardziej gotowany niz pieczony - czy nieprzykryty, bez
    folii - zrumieni sie lekko (to plus), ale moze sie wysuszyc?
  • Gość: Aga* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 13:55
    Możesz spokojnie zrobić bez foli. Ułóż łososia w formie (np. żaroodpornej)
    wysmarowanej oliwą lub masłem. Jesli ma skórę to tą cześcią na dół (ładnie
    przywrze i można zdjąć na półmisek samo mięso). Skrop rybę sokiem z cytryny lub
    winem, posyp przyprawami albo obłóż zielonym koprem i plasterkami masła. Wsadź
    do peca na ok. 25-30 minut. Na wierzchu lekko się zrumieni, ale ziółka nie
    pozwolą wyschnąć.

    Inna wersja to obłożyć pokrojonymi w słupki warzywami (marchwe, imbis, seler,
    pietruszka itp.). Także pyszne i ciekawe.
  • Gość: Inka IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 03:36
    Bardzo prosty i naprawde pyszny!!!Zawsze sie udaje!I troche inny..
    Jezely masz 1 kg Lososia to beda Ci ptrzebne do marinowania:
    6 l. sos sojowy "Tamary" albo"Kikkoman"(albo zwykly sos sojowy)
    6 l.olej sesamowy(n
    2 l. "Wasaby" albo musztardy
    2 l. swiezy tarty imbir
    2 l. wody
    Przygotowac marinata,zalac lososia i przechowiwac w lodowce przez 2-3 dni-w
    worku foliowym,przewracajac kilka razy dziennie.Im dluzej jest marinowany,tym
    lepie.
    Rozgrzac piekarnik-350 C
    Ulozyc rybe na blaszke,nie smarowac z tluszczem!!
    Przekryc z folia i pec 20 min.
    Zdiac folie i piec jeszcze 5-7 min-nie wiecej poniewaz mieso bedze suche.
    Ja zawsze robilam na grillu,po 10 min z kazdej strony.
    Zawsze jest pyszny!!!Nie sposob sie nie udac!
    Wesolych Swiat Zycze Wszystkim;)
    Inka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.