Re: Lososia na wigilie jak upiec?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl

    W tym roku mamy filet (1 kg) z lososia - jak go przyrzadzic, zeby byl
    soczysty i smaczny?
    Patelnia? Piekarnik? W folii? Soute??????
    • IP: 80.48.96.*

      Gość: Lena 19.12.03, 21:08 Odpowiedz
      Skopiowałam to co mnie zaciekawiło. Możesz w wyszukiwarce /nad napisem Kuchnia
      na Forum Kuchnia jest okienko wyszukiwarki/ wpisać "łosoś" i wyrzuci Ci
      wszystko co na ten temat było już napisane na tym forum. Powodzenia.

      Losos IP: *.proxy.aol.com
      Gość: Inka 13.05.2002 02:45 zarchiwizowany


      Wytaj Cie!Czy ktos z Was moze mi podac przepis na lososia!Szukalam na rozne
      strony internetowy cos ciekawego ale wybor jest naprawde maly.Chodzy mi o
      przepys ktory juz wyprobowaliscie.Dziekuje!



      • Re: Losos IP: 213.77.91.*
      Gość: Kim 13.05.2002 10:05 zarchiwizowany


      Witam,
      pierwszy przepis to łosoś z mikrofali - delikatny, prawie bez tłuszczu. Dzwonko
      łososia smaruję (pędzlem) mieszanką oliwy, przyprawy do ryb i koperku, kładę 2
      plasterki cytryny i wstawiam na 8 minut do mikrofali (650 W).
      Polecam - bardzo delikatny, nie przypali się, hihihi
      Wersja 2: sałata, ogórek, pomidor, papryka, na to troszkę sosu majonezowego z
      jogurtem, leciutkiego, a na wierzch kawałeczki łososia na zimno, z powyższego
      przepisu lub wędzonego. Ta opcja jest fantastyczna na taką porę.



      • Re: Losos
      pletwa3 13.05.2002 10:27 zarchiwizowany


      A łosoś w wersji solidniejszej - w cieście. Robimy ciasto jak na naleśniki,
      tylko gęściejsze, dzwonka łososia obtaczamy w mące wymiesznej z przyprawą do
      ryb (np. Kamisu) potem maczamy w cieście i rzucamy na dobrze rozgrzany olej.
      Jak się przyrumieni ładnie z obu stron - gotowe. Do tego wystarczy już tylko
      jakaś suróweczka - i mamy cały, sycący i zdrowy obiadzik.



      • Re: Losos IP: *.proxy.aol.com
      Gość: Inka 14.05.2002 04:04 zarchiwizowany


      Dzieki za przepisy!Czy moze ktos z Was piekl losos?Jeszcze nie
      probowalam,podobno z bialym wynem jest dobry?
      Pozdrawiam!



      • Re: Losos
      filomena27 14.05.2002 20:56 zarchiwizowany


      Najprostszy i rewelacyjny. Duzy filet posolic, popieprzyć oblozyc zielonym
      koperkiem (duzo - trudno przedawkowac)ulozyc w naczyniu do pieczenia
      wysmarowanym tluszczem i na wierzch pare wiorkow masla. piec w piekarniku w
      temp. 200 st.C ok 30 min. uwaga! wstawic do nagrzanego piekarnika. podawać z
      bulka, ziemniakami, frytkami z sosem dowolnym albo bez. Konweniuje z brokulami
      ale moze byc inne warzywo. smacznego



      • Re: Łosoś z pieczarkami IP: 62.89.80.*
      Gość: Malgosia 15.05.2002 10:59 zarchiwizowany


      Przepis ten znalazłam kiedyś w sieci. Robiłam go juz wiele razy. Wszystkim
      bardzo smakuje.

      Łosoś z pieczarkami

      Filety z łososia na 4 osoby (ja kupuję dzwonka)
      1/2 kg pieczarek
      3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
      pieprz
      1/2 szklanki białego wina
      masło

      Piec nagrzać do 180C.
      Przygotować płaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarować dno grubo
      masłem.
      Filety łososia pokroić na cienkie plastry. 1/2 kg pieczarek pokroić na cienkie
      plastry. Pieczarki równo rozłożyć po dnie. Posypać pieprzem. Posypać polowa
      koperku. Ułożyć plastry łososia w pojedynczej warstwie, trochę zazębiając.
      Resztę koperku posypać na wierzchu. Posypać pieprzem. Zakryć naczynie szczelnie
      folią do pieca na 5 minut, wyjąć, odkryć i polać winem. Znów zakryć i wstawić
      do pieca na 15 minut. Podać z ryżem. Jest to pyszne danie, zawsze się udaje, ma
      bardzo elegancki smak.

      Smacznego



      • Re: Łosoś z pieczarkami IP: *.proxy.aol.com
      Gość: Inka 16.05.2002 02:32 zarchiwizowany


      Dziekuje Wam za dobre przepisy,szczegolnie za ten ostatny!Gdy by Was
      interesowalo cos z kuchni Balkanskej-chetnie napisze.
      Pozdrawiam!



      • Re: Bardzo szybki losos dla gosci...
      mufka 19.05.2002 22:49 zarchiwizowany


      Baaardzo prosty i szybki przepis na lososia, czesto podaje go gosciom:
      Calego lososia natrzec sola,srodek sola i zmiazdzonym czosnkiem, skropic srodek
      cytryna, wlozyc kawalki masla, peczek kopru (najlepiej posiekanego)i zabki
      cytryny. Owinac calosc w folie i do piekarnika.
      Pychota!



      • Re: Bardzo szybki losos dla gosci... IP: *.proxy.aol.com
      Gość: magda 22.05.2002 08:55 zarchiwizowany


      Pomylilas chyba lososia z pstragiem , albo ????



      • Re: ------------------------------------Do Magdy
      mufka 17.06.2002 18:53 zarchiwizowany


      Gość portalu: magda napisał(a):

      ) Pomylilas chyba lososia z pstragiem , albo ????

      Droga Magdo,
      jesli Twoj post byl do mnie, to zapewniam Cie ze nie pomylilam losiosia z
      niczym innym:)))))
      Pozdr.M



      • Re: Losos IP: 213.158.197.*
      Gość: Ines 22.05.2002 10:10 zarchiwizowany


      A oto moj przepis, wyprobowany wielokrotnie na rodzinie, przyjaciolach a nawet
      przyszlej tesciowej ;) Wszystkim smakowalo!

      Aby losos byl w "dobrym towarzystwie", to zrob go tak:

      1) na kazda osobe wybierz po jednym świeżym dzwonku łosia - każde dzwonko
      przygotuj w postaci paczuszki, czyli w folii alumniowej z łyżeczką masła, solą,
      pieprzem, ziołami (np. prowansalskimi albo tylko bazylia i oregano), oraz
      kroplą cytryny; wstaw na gora 15 min do goracego piekarnika (200 C).

      2) do tego małe młode ziemniaki - oczyszczone z piasku i gotowane w mundurkach;

      3) blanszowane brokuły - podziel na różyczki, wrzuć na osolony otwarty wrzątek,
      max 3min. Należy szybko odcedzić i wrzucić do salaterki. Polać winegretem
      (cytryna, oliwa, musztarda, sól, pieprz, cukier - najlepiej robi się w małym
      słoiczku twist i mocno trzęsie).

      4) a do picia białe wino do ryb (półwytrawne, np. Chile, dobrze schłodzone)

      Robi sie szybko, prosto, a danie jest lekkie i naprawde wspaniale sie komponuje
      i smakowo, i kolorystycznie.

      Smacznego!
      Ines



      • Re: Losos IP: *.atr.bydgoszcz.pl
      Gość: sz 22.05.2002 10:34 zarchiwizowany


      tylko surowy!

      SUPER ŚWIEŻUTKI

      drobno siekany, polany uczciwie najprzedniejszą olivą, obłożony kaparami,
      posolony solom kamienną lub morskom (mikroskopijną porcję czosnku mozna w onej
      soli rozetrzeć), koper zielony posypać, cytryną przybrać, razowieć + białe
      zimne wino



      • Re: Losos IP: *.chello.pl
      Gość: hedonist 30.05.2002 10:04 zarchiwizowany


      Proponuję łososia na dwa tempa
      1. świeże dzwonko pieczemy w mikrofali na crispie z odrobinką masła po 2-3
      minuty z każdej strony lub na grillu lekko posmarowanego oliwką -bez przypraw!!!
      2.osobno sos biały może (być biały Knorra) z sokiem z cytryny lub winem białym
      wytrawnym doprawionym odrobiną curry albo tylko kurkumą dla koloru oraz świeżo
      startą gałką muszkatołową.Na dużym talerzu centralnie rybka a dookoła morze
      sosu .Podajemy cieplutkie z białym pieczywem i delikatnym białym wytrawnym.
      10 minut roboty a przyjemności mnóstwo
      Pozdrawiam



      • Łosoś na szpinaku IP: *.chello.pl
      Gość: Alka 31.05.2002 18:18 zarchiwizowany


      Jeżeli się lubi szpinak, takie połączenie z łososiem doceni na pewno. Podaję to
      danie gościom i są zachwyceni. Domowi znają je dobrze i b. lubią.
      1. Szpinak mrożony rozmrażam na patelni z masłem lub dobrym olejem. Lepsze są
      obgotowane i zasmażone liście szpinaku świeżego. Szpinakiem wykładam
      natłuszczone naczynie żaroodporne.
      2. Układam na nim obgotowane lub podsmażone (np. w piekarniku) dzwonka łososia.
      3. Na to biały sos zakwaszony cytryną do smaku (ew. z posiekanymi ziołami).
      Zapiec. Przed zapieczeniem można posypać tartym serem. Wszystko można
      przygotować poprzedniego dnia, przetrzymać w lodówce i zapiec w dniu podania.



      • Re: Losos IP: *.we.client2.attbi.com
      Gość: kluba1 17.06.2002 19:09 zarchiwizowany


      Gość portalu: Inka napisał(a):

      ) Wytaj Cie!Czy ktos z Was moze mi podac przepis na lososia!Szukalam na rozne
      ) strony internetowy cos ciekawego ale wybor jest naprawde maly.Chodzy mi o
      ) przepys ktory juz wyprobowaliscie.Dziekuje!

      Lubie lososia a ten najprostszy sposob: na barbeque w specjalnej "klatce" lub
      po
      prostu na folii- duzo kopru, cytryny w postaci soku i plasterkow w srodku,
      sol,pieprz. Podaje polany winnym, leciutkim sosem z
    • IP: *.proxy.aol.com

      Gość: Pichciarz 20.12.03, 06:33 Odpowiedz
      Jeśli masz możliwość, wpisz w wyszukiwarce internetowej KUCHNIA LOSOS, a
      powinno ci wyjść sporo ciekawych, międzynarodowych nawet przepisów. Smacznego.
    • 21.12.03, 16:02 Odpowiedz
      Folie aluminiowa lekko posmaruj oliwa z oliwek, poloz na niej lososia. Natrzyj
      go lekko sola, pieprzem i masa posiekanych ziol (ja biore to co akurat mam w
      domu - pietruszka, koperek, bazylia, oregano etc) i skrop lekko bialym
      wytrawnym winem (lub sokiem z cytryny lub lemonki jesli wino odpada). Zawin
      szczelnie, wloz do jakiegos odpowiedniego rozmiarem naczynia (to na wszelki
      wypadek jakby folia "puscila") i do nagrzanego piekarnika (ca 150 stopni) na 30
      minut (jesli filet jest gruby to na 40). Robi sie samo i jest naprawde pyszne.
      • IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl

        Gość: mika 22.12.03, 12:26 Odpowiedz
        Tylko Filomena podala przepis na lososia pieczonego bez folii (w piekarniku). I
        nadal miotam sie : czy zawinac w folie (jak radzi wiekszosc forumowiczow) -
        bedzie soczysty ale taki bardziej gotowany niz pieczony - czy nieprzykryty, bez
        folii - zrumieni sie lekko (to plus), ale moze sie wysuszyc?
        • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

          Gość: Aga* 22.12.03, 13:55 Odpowiedz
          Możesz spokojnie zrobić bez foli. Ułóż łososia w formie (np. żaroodpornej)
          wysmarowanej oliwą lub masłem. Jesli ma skórę to tą cześcią na dół (ładnie
          przywrze i można zdjąć na półmisek samo mięso). Skrop rybę sokiem z cytryny lub
          winem, posyp przyprawami albo obłóż zielonym koprem i plasterkami masła. Wsadź
          do peca na ok. 25-30 minut. Na wierzchu lekko się zrumieni, ale ziółka nie
          pozwolą wyschnąć.

          Inna wersja to obłożyć pokrojonymi w słupki warzywami (marchwe, imbis, seler,
          pietruszka itp.). Także pyszne i ciekawe.
          • IP: *.proxy.aol.com

            Gość: Inka 23.12.03, 03:36 Odpowiedz
            Bardzo prosty i naprawde pyszny!!!Zawsze sie udaje!I troche inny..
            Jezely masz 1 kg Lososia to beda Ci ptrzebne do marinowania:
            6 l. sos sojowy "Tamary" albo"Kikkoman"(albo zwykly sos sojowy)
            6 l.olej sesamowy(n
            2 l. "Wasaby" albo musztardy
            2 l. swiezy tarty imbir
            2 l. wody
            Przygotowac marinata,zalac lososia i przechowiwac w lodowce przez 2-3 dni-w
            worku foliowym,przewracajac kilka razy dziennie.Im dluzej jest marinowany,tym
            lepie.
            Rozgrzac piekarnik-350 C
            Ulozyc rybe na blaszke,nie smarowac z tluszczem!!
            Przekryc z folia i pec 20 min.
            Zdiac folie i piec jeszcze 5-7 min-nie wiecej poniewaz mieso bedze suche.
            Ja zawsze robilam na grillu,po 10 min z kazdej strony.
            Zawsze jest pyszny!!!Nie sposob sie nie udac!
            Wesolych Swiat Zycze Wszystkim;)
            Inka

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.