Dodaj do ulubionych

Poradźcie kiepskiej gospodyni - jaka zupa?

13.07.09, 11:00
Kochani, jestem raczej kiepską kucharką - mały wachlarz potraw i
mało finezji kulinarnej. Mam jednak mocne postanowienie poprawy.
Jeżeli chodzi o zupy to do tej pory tylko rosół i pomidorowa.
Rodzina ma dość. W zamrażarce mam dwa udka kurze i kilka kości od
schabu. Poradzicie prosty przepis na zupkę? Błagam tylko w
łopatologiczej formie ;)
Edytor zaawansowany
  • mhr-cs 13.07.09, 11:29
    blondynka napisała:


    > Jeżeli chodzi o zupy to do tej pory tylko rosół i pomidorowa.
    > Rodzina ma dość. W zamrażarce mam dwa udka kurze i kilka kości od
    > schabu.

    jak juz gotujesz czysty rosol,to nie jestes zla kucharka,
    udka kurze gotowane z tymi kostkami schabu i warzywami daja
    np.wspaniala podstawe na zupe z ryzem,posypana potem
    pokrojona marchewka w kostke,troche groszku zielonego
    i posypana posiekana pietruszka,sa setki mozliwosci

  • achulaw 13.07.09, 13:55
    Zerknij na SOS ZUPOWE w Kuchennych pogaduszkach
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 11:31
    Wystarczą same kości od schabu. Jesli nie masz moga być udka,albo
    skrzydełka,szyjki.Ilość-wg uznania. Wrzucasz do garnka i gotujesz
    wywar z włoszczyzną. Bardzo dobrze jest wrzucić na wywar kilka
    suszonych grzybków(mogą byc nawet opieńki). Równolegle gotujesz
    garść białej fasoli(powiedzmy trzy łyżki) perłówki czyli tej
    najmniejszej.Ja kupuję puszkowaną,juz gotową, więc nie
    gotuję.Fasola gotuje się najdłużej więc gotuję ją osobno i w
    zasadzie zaczynam gotowanie od fasoli.Jak mięso na kościach
    odejdzie od kości wyciągtam je z garnka i pieczołowicie
    wydłubuje resztki mięsa. Kości dla Azorka,a mięso pójdzie do
    zupy.
    Na gotujący się wywar jarzynowo,grzybowo mięsny wrzucam trzy
    łyżki kaszy pęczaku lub średniej jęczmiennej. Gotuję powolutku aż
    kasza staje się miękka. Wówczas do zupy wrzucam trzy
    ziemniaki- najczęściej średniej wielkości i całe(obrane). Gotuję
    aż ziemniaki zaczna się rozgotowywać. Potem dodaję do zupy
    ugotowaną fasolkę,albo pół puszki gotowej(może być z tym
    sosem.Druga część idzie do sałatki jarzynowej. Całość gotuje kilka
    minut by się smaki zmieszały,dodaję garść zielenizny(pietruszka i
    koper),przegotowuję zieleniznę i całość zabielam dobra
    smietaną(samą,bez mąki) Potem sól,ciutke pieprzu i krupniczek na
    kościach albo podrobach jest gotowy.
  • chicarica 13.07.09, 11:45
    Moja ulubiona ogórkowa:
    Robisz wywar mięsny (może być na tym co masz) z listkiem laurowym, zielem
    angielskim, włoszczyzną. Włoszczyznę po ugotowaniu wyciągasz, marchewkę, seler i
    pietruszkę trzesz na tarce, do tego kilka ogórków kiszonych również utartych na
    tarce. W międzyczasie w wywarze gotujesz pokrojone w kostkę ziemniaki (nie za
    dużo). Po ugotowaniu ziemniaków dorzucasz do całości to co starłaś na tarce
    (koniecznie PO ugotowaniu ziemniaków, bo ziemniaki nie ugotują się do miękkości
    w ogórkowym kwasie), gotujesz jeszcze z 10 minut, możesz doprawić sprawdzasz
    kwaśność i ewentualnie dokwaszasz wodą z ogórków, solisz. Solić lepiej po
    dokwaszeniu, bo woda ogórkowa (oraz same ogórki) potrafią być porządnie słone.
    Na koniec zaprawiasz całość śmietaną.
    W trakcie gotowania zupę warto doprawić estragonem.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
  • marbor1 13.07.09, 12:49
    Ostatnio gotowałam zupę krem cebulową. Przepis na tę zupę zamieszczony był w
    PRZEPISACH. Zupa wyszła super.
    Składniki: 1 pęczek dymki poszatkowanej wraz ze szczypiorem,
    3 cebula pokrojone w talarki
    2 pory poszatkowane [tylko biała część]
    3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    1 litr wywaru mięsnego
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    sól i pieprz do smaku.
    Ziemniaki ugotować do miękkości w rosole. Dymkę, cebulę, pory i czosnek poddusić
    w rondlu na maśle ok. 20 minut. Następnie wszystko dodać do rosołu z ugotowanymi
    ziemniakami i jeszcze parę chwil pogotować, dodając sól i pieprz do smaku. Na
    końcu wszystko zmiksować.

    W oryginalnym przepisie podano aby na końcu dodać 1/2 szklanki śmietanki.
    Ja zrobiłam tę zupę bez śmietanki. Wyszła b. dobra, polecam.
  • vandikia 13.07.09, 15:29
    jak mam kość

    - marchew, pietruszka, seler jak się ugotuje dolewam zakwas żuru -
    domowy albo kupiony w sklepie w szklanej butelce, zaprawiam śmietaną
    18% i dodaję majeranek, podaję z kiełbasą i jajkiem na twardo, albo
    jak mam upieczone mięso, to kroję na małe kawałki i też wrzucam

    - do wywaru z kości wrzucam ziemniaki w kostkę, jak będą miękkie
    dodaję szczaw ze słoiczka, zaprawiam śmietaną 18%, podaję z jajkiem
    na twardo

    - wywar ze schabu+warzywa + słoiczek startych ogórków i śmietana
    słodka, koperek - ogórkowa

    - wywar ze schabu, warzywa, ziemniaki groch - wcześniej trzeba
    namoczyć kilka godzin, majeranek, śmietana - wszystko po ugotowaniu
    miksuję na krem (nie zawsze)

    - na udkach +warzywa, obieram mięso i robię śmieciuchę dodaję czasem
    zacierki, cebulę, makaron, co właściwie się nawinie

    --
    ups
  • eenso 13.07.09, 16:30
    mamy lato, to może skorzystajmy:) wszelkie zupy- kremy- mogą byc na wywarze, ale
    równie dobrze bez mięsa: brokułowy, szparagowy kalafriorowy, cukiniowy,
    pomidorowy (zupełnie inna niż tradycyjna, najlepiej z włoskimi ziołami). Albo
    chłodniki: ogórkowy, botwinkowi, gazpacho.

    zimą polecam zupę kukurydzianą, chyba moja ulubiona w ogóle
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76755406.html
    i z soczewicy np. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51492967,51492967.html

    szpinakowa fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75879034.html

    jakieś orientalne rosołki, pyszne są na mielonym mięsie coś jak tu
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533998,64533998.html?f=777&w=64533998&a=64533998
    tylko ja robię bez ryżu i inaczej jajko, plus więcej warzyw. mogą być też
    oczywiście na tych wywarach, co masz- wrzucasz drobno pokrojone warzywa, jakies
    grzybki mun, kukurydza, zielony groszek, makaron sojowy i doprawiasz wiadomo czym

    itd itd...


    --
    onemoredress.blogspot.com/
  • happy_time 13.07.09, 17:21
    Krem z fasolki szparagowej:

    Wywar warzywny
    gotujesz włoszczyzne (marchewka, pietruszkę (korzeń i natka), seler,
    por + ziele angielskie, liść laurowy)

    Osobno gotujesz pokrojoną fasolkę szparagową. Tak mniej więcej
    na 'pół twardo'.
    Z wywaru wyjmujesz pietruszkę, seler i por. Zostawiasz marchwekę.
    Dodajesz ugotowaną fasolkę,możesz też wodę z fasolki dodać do
    wywaru. Gotujesz jeszcze chwilę, aż fasolka będzie miękka i
    przyprawiasz. Następnie miksujesz. Można też odłożyć trochę fasolki
    i marchewki i dodać po zmiksowaniu. Na koniec posypujesz posiekaną
    natką pietruszki.

    Podobną zupę można zrobić z innych warzyw, np brokułow, kalafiora,
    świeżych ogórków.

    --
    "Pomiędzy euforią a kacem zanim noc stanie się dniem
    o w pół do piątej nad ranem najlepsza pora się przejść..."
  • znana.jako.ggigus 13.07.09, 17:27
    jarzynowa na wywarze jarzynowym, zgodnie z polska tradycja, jak pisala tu bene i
    unikalna, wywar z 5 warzyw.
    Wrzucasz do wrzatku lisc laurowy i ziele ang., dodajesz kawalek startego selera,
    starka marchewke, polowe korzenia pietruszki starta, posiekaan zielona czesc
    pora, gotujesz chwile, co za zapach!!dodajesz ziemniaki i co masz zielonego w
    lodowce - brokul, groszek, papryka, gotujesz pare minut, przyprawiasz, ew. dla
    zageszczenia zaklepka - pol szklanki zimnej wody i lyzka maki, zamieszac bez
    grudek i lup do zupy, zabielic smietana sojowa lub zwykla. Na patelni podsmazyc
    na brazowo cebulke, a w osobnym garnku ugotowac troche poszatkowanej zielonej
    kapusty, dodac posiekana pietruszke/koper. Przyprawic, pieprz zilowoy obowiazkowo.
    Gotowe w 20 min., pycha.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • bodzia50 13.07.09, 19:45
    wystarczy wejść na Galerie potraw ,kliknąć na klucz zupa,zupy
    i jest tego cała masa , a szczególnie Thiessa ma ich dużo
    fotoforum.gazeta.pl/k/zupa.html
    fotoforum.gazeta.pl/k/zupy.html
    w tej chwili jest tak dużo świeżych warzyw, to nie problem zrobić dobrą zupę
    ,nie wiem tylko dlaczego kremowe zupy są w modzie
    ja robię ze wszystkiego co rośnie w ogródku, ostatnio dodałam do jarzynowej
    kilka małych buraczków ,i wyszedł ładny różowy kolor w sam raz dla blondynki
    --
    Bożena
    Kobieta to nie płeć, to zawód.
  • eenso 15.07.09, 12:11
    > ,nie wiem tylko dlaczego kremowe zupy są w modzie

    nie wiem czy w modzie, za to wiem że są banalnie proste do zrobienia i mają
    zdecydowany smak warzywa, z którego zostały zrobione- co mnie na przykład bardzo
    odpowiada:)
  • sonia-3 14.07.09, 09:00
    super zupa gulaszowa, może być na obiad( proponuję wtedy zrobić z połowy składników), lub super sprawa na imprezy. Z tych składników ,które podam wychodzi ogromny gar. Można mrozić i potem - jak znalazł.

    Wykonanie:

    Składniki:
    - 2 litry wody
    -1/2 kg pieczarek
    -4 cebule
    -puszka groszku,puszka kukurydzy,puszka czerwonej fasoli.( jak robię z połowy porcji to biorę puszkę czerwonej fasoli i puszkę mieszanki meksykańskiej Bondiuell zamiast groszku i kukurydzy)
    -2 słoiki sosu Me3ksykańskiego ( najlepszy Łowicz), ale może być innej firmy.
    -1 kg mielonego mięsa
    -jajko
    -bułka tarta
    - sól pieprz
    -inne przyprawy do mięsa mielonego.


    Gotujemy:

    Do gotującej sie wody dodać podsmażone- pieczarki +cebula-.Mielone zagnieść z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formować malutkie kuleczki( wieklość mniej więcej jak mała kostka lodu), obsmażyć ( już bez bułki) na patelni i dodać do gotującej sie wody z pieczarkami i cebulą. Pogotować z 15 minut tak aby kotleciki były miękkie. Następnie dodajemy odsączone zawartości z puszek i po chwili sosy z słoików. Gotujemy jeszcze z ok 10 minut , doprawiamy so smaku solą i jak ktoś lubi gęste zupy t o można zagęścić wodą z mąką. Smacznego.
  • mhr-cs 14.07.09, 10:28
    prawie tak samo,obsmazyc te kuleczki z mielonego dodac
    pory,marchewke,papryke pokrojone na zapalki i dodac
    pieczarki,pomieszac razem i jeszcze raz lekko podsmazyc,
    teraz wystarczy dodac wode albo rosol,jak akurat jest,
    przyprawy,prawie ich nie trzeba,bo to wszystko razem
    daje wspanialy smak,
  • znana.jako.ggigus 14.07.09, 10:40
    ale zupy to zwalam z mojej mamy, zupolozki doskonalej

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 27.10.09, 08:57
    wciskam 5 cm pasty pomidorowej i lekko zaciągam śmietaną, jogurtem lub zwykłym
    mlekiem. Zamiast makaronu można podgotować ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 13:43
    gotowac czegokolwiek w paroważe. Parowaga służy wyłącznie do
    ważenia pary.
    Jeśli kupiłaś toto coś, to nie tylko będziesz musiała uczyć się w
    tym czymś gotować, ale dodatkowo będziesz musiała brać lekcje
    polskiego ,bo co innego ważyć parę, a co innego warzyć
    poprzez traktowanie produktu spożywczego WAREM ,jak to ma miejsce
    w PAROWARZE. A tak na marginesie-po co ci parowaga?
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 13:47
    ty kupiłaś szybkowar i chcesz gotować zupy w SZYBKOWARZE,co
    jest możliwe,ale zupy nie są smaczne.
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 13:53
    oczywiście winno się pisać "w parowadze",a nie "w paroważe",ale
    skoro już napisałaś...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka