Taka inna Mizeria do sloikow Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • no nie o taka ze smietana mi chodzi:)))
    ogorki w cienkie plasterki, duuzo pietruszki, chyba bez czosnku,
    zalewa taka jakby do konserwowych, no nie wiem, dostalam w tamtym
    roku dwa sloiczki takiej mizerii i bardzo nam spasowala.
    a w tym roku mam juz swoje ogorki z ogrodka i sloiki tez juz
    czekaja. tylko brak przepisu, ktos zna cos takiego? aha, to bylo z
    poludnia polski. i juz dziekuje, pzdr, bagatella

    PS. nie mam kontaktu z ta osoba wiec nie wypytam
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
    • robie tzw.szybkie ogorki z ogorkow salatkowach(nie tych do kiszenia)
      kroje na 5mm,dodaje cebule cienkie plasterki,koperek zielony swiezy
      i zalewam zimna woda posolona z pieprzem i ostem do smaku,
      juz po kilku godzinach sa wspaniale,
      nie wiem czy jak by je wlozyc do sloika jak dlugo beda
      wspaniale,
      napewno byl to inny przepis,moze da inspiracje
      innego nie znam
      • nie, nie o to mi chodzilo, ale dzieki za pomysl, sprobuje bo koperek
        mi nawet ladnie obrodzil.
        PS. piszemy oCet, nie oSet, to dwie rozne rzeczy:)

        --
        Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
        a teraz jako Wielki Akwizytor
    • Ja przed laty robilam cos takiego: jeden z lepszych przetworow. Na pewno byly
      tam ogorki i marchew.
      Cos podobnego do tej:
      www.wielkiezarcie.com/przepis10297.html
    • może ta Ci się spodoba:
      www.gotujmy.pl/mizeria-z-ogorkow,przepisy,40639.html
      możesz pominąć marchewke ,ale ona dodaje koloru
      --
      Bożena
      Kobieta to nie płeć, to zawód.
    • Gość: ixi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.09, 09:36
      Polecam świetny przepis, wykorzystać można do niego ogórki za duże
      do kiszenia, a nawet lekko żółte. Gdy są ładne zielone można ich nie
      obierać lub obrać niedokładnie:
      2kg ogórków
      40dkg cebuli
      2 łyżki soli
      1/8 l octu (1/2 szkl. 10%)
      1/8 l oleju (sojowy/słonecznikowy)
      2 łyżki cukru
      łyżeczka mielonego pieprzu

      Ogórki poszatkować, posolić, wymieszać, odstawić. Cebulę też
      pokroić, posolić. Po 15-20min. wymieszać wszystkie składniki razem.
      Wkładać do słoików, pasteryzować 20min.
      Bez pietruszki, marchewki, ale naprawdę pyszna!

      Ula
      • kg ogórków (obranych i pokrojonych w plasterki)
        1 szk oliwy
        3 cebule
        0,5 szkl octu
        2 łyżki cukru
        2 płaskie łyżki soli
        2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
        3 łyżki zielonej pietruszki (drobno posiekanej)

        Ogórki posolić. Zostawić na 3 godziny.
        Odcisnąć sok.
        Dodać resztę składników i wymieszać.
        Przełożyć do słoików.
        Pasteryzować 20 minut

        --
        Dorota
    • ja podaje MIZERIA(prawie 40lat)jako polska potrawe z ogorkow i
      smietany,
      jak mam im teraz to wytlumaczyc
      ze ogorki robione w sloiku tez sie nazywaja MIZERIA,
      czy cos myle?
    • i tak sie szkodzi polskiej kuchni,
      nic dziwnego ze oni o nas tak mysla,
      a gdzie sa prawdziwe osoby,
      • i4kg ogórków ze skórką w plastry
        25dkg marchwi - startej
        25dkg cebuli- pokrojona w paski
        1 pęczek natki pietruszki

        Zalew;
        1szkl.octu
        1szkl.oleju
        1szkl.cukru
        7łyżek soli

        Zalac ogórki -marchewke-cebule- netke zalac zalewa i odstawic w chlodne miejsce
        na 24h...nakladac do słoików dodac zairenk pieprzu i liśc
        laurowy.....zagotowac.......Smacznego
        • To ja podam jeszcze inny przepis na sałatkę ogórkową, który dostałam od swojej
          kochanej sąsiadki Basi.
          Najlepsze są ogórki gruntowe, a te nie długo się skończą.
          3 kg ogórków, obrać i pokroić w plastry
          0,5 kg papryki pokroić w paski {ja daję więcej papryki]
          0,5 kg cebuli, pokroić w plastry.
          Zalewa:
          3 szklanki cukru,
          2 1/2 szklanki octu [ja daję ocet z białego wina]
          1 łyżka soli
          W/w składniki zalewy zagotować.
          Przyprawy:
          1 opakowanie kurkumy,
          3 duże ząbki czosnku pokroić w plasterki,
          1 pęczek natki pietruszki, posiekać.

          Wszystkie składniki połączyć z ogórkami, zalać zalewą i zostawić na ok. 8
          godzin. Następnie wszystko zagotować ok. 10 min i gorące przełożyć do
          wyprażonych słoików, zamknąć.
          Nie trzeba pasteryzować.
        • 26basia napisała:

          i4kg ogórków ze skórką w plastry
          > 25dkg marchwi - startej
          > 25dkg cebuli- pokrojona w paski
          > 1 pęczek natki pietruszki

          to tylko czesc,
          ale na koniec co to jest Mizeria
          bo tak tutaj piszecie to moze byc surowka,
          a wiec co?
    • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 13:06
      czy tego typu sałatki słoikowe na bazie ogórków można robić też z tych zwykłych
      , długich ogórków(nie gruntowych)?
    • Ja mam jeszcze inny przepis.

      5 kg. ogórków
      5 łyżek soli
      1 szkl. octu
      1 szkl. cukru (ja daję trochę mniej)
      1 szkl. oleju
      wiązka koperku lub nasiona kopru, lub nasiona kminku

      Ogórki obrać, zetrzeć na plastry, zasolić. Zostawić na ok 2 godz.
      Zbędną wodę zlać lecz nie odciskać. Dodać resztę składników,
      wymieszać wszystko razem. Lekko zagotować i gorące nakładać
      do słoików. Nie trzeba pasteryzować.

      Robiłam tę sałatkę z zielonym koperkiem bez nasion kminku, innym
      razem z samym kminkiem.
      Przyznam szczerze, że bardziej smakuje mi z samymi nasionami kminku.
      Z nasionami kopru, jeszcze nie robiłam.
    • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 18:22
      ponawiam pytanie:
      czy tego typu sałatki w sloikach na bazie ogórków można robić też z tych
      zwykłych, długich ogórków(nie gruntowych)?
      • Gość portalu: Joanna napisał(a):

        > ponawiam pytanie:
        > czy tego typu sałatki w sloikach na bazie ogórków można robić też
        z tych
        > zwykłych, długich ogórków(nie gruntowych)?

        oczywiscie,
        • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 18:42
          dzięki:)
          tak myślałam, ale wolałam się upewnić
          • Gość: joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 14:10
            ja wiem o jaka mizerie chodzi :) moja babcia taka robila, tez sie
            naszukalam przepisu, w sumie wyprobowalam 4 i ten co podam jest
            najbardziej zblizony do tego o ktory pytasz :)
            Składniki
            10kg ogórków
            1kg cebuli
            4łyżki soli
            ZALEWA:
            4 szkl wody
            1 szkl octu
            2 szkl cukru
            gorczyca

            ogorki pokroic, osolic, odtswic by puscily wode, dodac reszte
            skladnikow, odstawic jeszcze na godzine, nakladac do sloikow i
            pasteryzowac
            • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 10:08
              Potwierdza się stwierdzenie, że obecnie wiele osób ma problemy
              czytania tekstu ze zrozumieniem, albo ignoruje się posty przedmówców
              i odkrywa Amerykę.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.