Dodaj do ulubionych

Taka inna Mizeria do sloikow

17.07.09, 15:18
no nie o taka ze smietana mi chodzi:)))
ogorki w cienkie plasterki, duuzo pietruszki, chyba bez czosnku,
zalewa taka jakby do konserwowych, no nie wiem, dostalam w tamtym
roku dwa sloiczki takiej mizerii i bardzo nam spasowala.
a w tym roku mam juz swoje ogorki z ogrodka i sloiki tez juz
czekaja. tylko brak przepisu, ktos zna cos takiego? aha, to bylo z
poludnia polski. i juz dziekuje, pzdr, bagatella

PS. nie mam kontaktu z ta osoba wiec nie wypytam
--
Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
a teraz jako Wielki Akwizytor
Edytor zaawansowany
  • 17.07.09, 15:35
    robie tzw.szybkie ogorki z ogorkow salatkowach(nie tych do kiszenia)
    kroje na 5mm,dodaje cebule cienkie plasterki,koperek zielony swiezy
    i zalewam zimna woda posolona z pieprzem i ostem do smaku,
    juz po kilku godzinach sa wspaniale,
    nie wiem czy jak by je wlozyc do sloika jak dlugo beda
    wspaniale,
    napewno byl to inny przepis,moze da inspiracje
    innego nie znam
  • 17.07.09, 15:56
    nie, nie o to mi chodzilo, ale dzieki za pomysl, sprobuje bo koperek
    mi nawet ladnie obrodzil.
    PS. piszemy oCet, nie oSet, to dwie rozne rzeczy:)

    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 17.07.09, 16:33
    Linn, ups, ale to tez nie to, tam napewno bylo duzo zielonej
    pietruszki i chyba jednak bez cebuli jak tak mysle.
    Ale... ten przepis mi sie podoba, a ze mam ogorkow az pod sama palme
    wiec zrobie z ciekawosci:))) pzrd, bagatella
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 17.07.09, 17:07
    Jestes pewna, ze natka w sloikach jest zdrowa?
  • 17.07.09, 17:32
    kurcze, nie zastanawiam sie nad tym, mam w tym roku swoja, bez
    nawozow, a myslisz, ze marczewka tez zdrowsza? ona tez cusik tam
    zbiera w sobie negatywnego, wiec? wypada nam chyba przejsc na
    tabletki zastepujace glod:)))))
    pzdr, bagatella
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 17.07.09, 18:53
    Nie wiem czy zdrowsza: natka jakos budzi moje watpliwosci. Moge sie mylic.
    Zreszta natke najlepiej dodac przed samym jedzeniem. Moim zdaniem.
  • 10.08.09, 18:43
    linn_linn napisała:

    > Nie wiem czy zdrowsza: natka jakos budzi moje watpliwosci. Moge sie mylic.
    > Zreszta natke najlepiej dodac przed samym jedzeniem. Moim zdaniem.


    Przecież ta natka dodana dla aromatu, a nie dla ,,zdrowotności''


    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • Gość: ixi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.09, 09:36
    Polecam świetny przepis, wykorzystać można do niego ogórki za duże
    do kiszenia, a nawet lekko żółte. Gdy są ładne zielone można ich nie
    obierać lub obrać niedokładnie:
    2kg ogórków
    40dkg cebuli
    2 łyżki soli
    1/8 l octu (1/2 szkl. 10%)
    1/8 l oleju (sojowy/słonecznikowy)
    2 łyżki cukru
    łyżeczka mielonego pieprzu

    Ogórki poszatkować, posolić, wymieszać, odstawić. Cebulę też
    pokroić, posolić. Po 15-20min. wymieszać wszystkie składniki razem.
    Wkładać do słoików, pasteryzować 20min.
    Bez pietruszki, marchewki, ale naprawdę pyszna!

    Ula
  • 12.08.09, 11:28
    kg ogórków (obranych i pokrojonych w plasterki)
    1 szk oliwy
    3 cebule
    0,5 szkl octu
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki soli
    2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
    3 łyżki zielonej pietruszki (drobno posiekanej)

    Ogórki posolić. Zostawić na 3 godziny.
    Odcisnąć sok.
    Dodać resztę składników i wymieszać.
    Przełożyć do słoików.
    Pasteryzować 20 minut

    --
    Dorota
  • 12.08.09, 12:05
    ja podaje MIZERIA(prawie 40lat)jako polska potrawe z ogorkow i
    smietany,
    jak mam im teraz to wytlumaczyc
    ze ogorki robione w sloiku tez sie nazywaja MIZERIA,
    czy cos myle?
  • 12.08.09, 14:08
    i tak sie szkodzi polskiej kuchni,
    nic dziwnego ze oni o nas tak mysla,
    a gdzie sa prawdziwe osoby,
  • 12.08.09, 17:59
    i4kg ogórków ze skórką w plastry
    25dkg marchwi - startej
    25dkg cebuli- pokrojona w paski
    1 pęczek natki pietruszki

    Zalew;
    1szkl.octu
    1szkl.oleju
    1szkl.cukru
    7łyżek soli

    Zalac ogórki -marchewke-cebule- netke zalac zalewa i odstawic w chlodne miejsce
    na 24h...nakladac do słoików dodac zairenk pieprzu i liśc
    laurowy.....zagotowac.......Smacznego
  • 12.08.09, 19:22
    To ja podam jeszcze inny przepis na sałatkę ogórkową, który dostałam od swojej
    kochanej sąsiadki Basi.
    Najlepsze są ogórki gruntowe, a te nie długo się skończą.
    3 kg ogórków, obrać i pokroić w plastry
    0,5 kg papryki pokroić w paski {ja daję więcej papryki]
    0,5 kg cebuli, pokroić w plastry.
    Zalewa:
    3 szklanki cukru,
    2 1/2 szklanki octu [ja daję ocet z białego wina]
    1 łyżka soli
    W/w składniki zalewy zagotować.
    Przyprawy:
    1 opakowanie kurkumy,
    3 duże ząbki czosnku pokroić w plasterki,
    1 pęczek natki pietruszki, posiekać.

    Wszystkie składniki połączyć z ogórkami, zalać zalewą i zostawić na ok. 8
    godzin. Następnie wszystko zagotować ok. 10 min i gorące przełożyć do
    wyprażonych słoików, zamknąć.
    Nie trzeba pasteryzować.
  • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 09:25
    Bagatelo, wiem o jaką sałatkę Ci chodzi.Przepis Doroty chyba jest
    strzałem.Ta ala mizeria ma super niepowtarzalny smak bo nie dominuje
    w niej ocet i cukier który występuje nagiminnie w tego typu
    przetworach (smakują jednakowo wszystkie warzywa) a dodatek
    pietruszki jest genialny.
  • 26.08.09, 08:47
    na pewno dajesz 3 s z k l a n k i cukru??? Trochę dużo ... chyba
  • 26.08.09, 10:34
    Tam powinna byc jeszcze woda, ale i tak 3 szklanki to ogromna ilosc.
  • 19.08.09, 18:44
    26basia napisała:

    i4kg ogórków ze skórką w plastry
    > 25dkg marchwi - startej
    > 25dkg cebuli- pokrojona w paski
    > 1 pęczek natki pietruszki

    to tylko czesc,
    ale na koniec co to jest Mizeria
    bo tak tutaj piszecie to moze byc surowka,
    a wiec co?
  • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 13:06
    czy tego typu sałatki słoikowe na bazie ogórków można robić też z tych zwykłych
    , długich ogórków(nie gruntowych)?
  • 16.08.09, 17:39
    Ja mam jeszcze inny przepis.

    5 kg. ogórków
    5 łyżek soli
    1 szkl. octu
    1 szkl. cukru (ja daję trochę mniej)
    1 szkl. oleju
    wiązka koperku lub nasiona kopru, lub nasiona kminku

    Ogórki obrać, zetrzeć na plastry, zasolić. Zostawić na ok 2 godz.
    Zbędną wodę zlać lecz nie odciskać. Dodać resztę składników,
    wymieszać wszystko razem. Lekko zagotować i gorące nakładać
    do słoików. Nie trzeba pasteryzować.

    Robiłam tę sałatkę z zielonym koperkiem bez nasion kminku, innym
    razem z samym kminkiem.
    Przyznam szczerze, że bardziej smakuje mi z samymi nasionami kminku.
    Z nasionami kopru, jeszcze nie robiłam.
  • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 18:22
    ponawiam pytanie:
    czy tego typu sałatki w sloikach na bazie ogórków można robić też z tych
    zwykłych, długich ogórków(nie gruntowych)?
  • 19.08.09, 18:30
    Gość portalu: Joanna napisał(a):

    > ponawiam pytanie:
    > czy tego typu sałatki w sloikach na bazie ogórków można robić też
    z tych
    > zwykłych, długich ogórków(nie gruntowych)?

    oczywiscie,
  • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 18:42
    dzięki:)
    tak myślałam, ale wolałam się upewnić
  • Gość: joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 14:10
    ja wiem o jaka mizerie chodzi :) moja babcia taka robila, tez sie
    naszukalam przepisu, w sumie wyprobowalam 4 i ten co podam jest
    najbardziej zblizony do tego o ktory pytasz :)
    Składniki
    10kg ogórków
    1kg cebuli
    4łyżki soli
    ZALEWA:
    4 szkl wody
    1 szkl octu
    2 szkl cukru
    gorczyca

    ogorki pokroic, osolic, odtswic by puscily wode, dodac reszte
    skladnikow, odstawic jeszcze na godzine, nakladac do sloikow i
    pasteryzowac
  • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 10:08
    Potwierdza się stwierdzenie, że obecnie wiele osób ma problemy
    czytania tekstu ze zrozumieniem, albo ignoruje się posty przedmówców
    i odkrywa Amerykę.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.