• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak samemu zrobić sos sałatkowy włoski ?

  • IP: *.chello.pl 23.07.09, 09:52
    Edytor zaawansowany
    • 23.07.09, 12:00
      Popatrz w skladzie jakie ziola byly uzyte. Jesli uzyjesz suszone zalej niewielka
      iloscia wody zeby namiekly i zalej oliwa lub oliwa z winegretem.

      --
      Pomóż potrąconym zwierzętom
      • 23.07.09, 12:33
        Cytryny moim zdaniem trzeba dodać, we wszystkich tych sosach jest kwasek cytrynowy.
        --
        Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    • 23.07.09, 12:43
      Trzeba zmieszac substancję wzmacniającą smak i zapach: glutaminian
      sodu; sól, cukier, skrobię modyfikowaną, regulatory kwasowości:
      kwas cytrynowy, dioctan sodu; laktozę, cebulę, aromaty, bazylię,
      olej roślinny, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk, gorczycę,
      ekstrakt drożdżowy suszony, tymianek, maltodekstrynę, szałwię i
      paprykę.

      Proporcje do dopracowania, ale poniewaz skladniki na opakowaniu
      musza byc wymienione w kolejnosci proporcjonalnej (od wagowo
      najbardziej obecnego do najmniej), to moze ci ulatwic.

      Glutaminian sodu mozna kupic w azjatyckich delikatesach za pare
      zlotych, ale nie wiem, gdzie dostaniesz maltodekstrynę i dioctan
      sodu na przyklad :(


      --
      stereotypes are a real time-saver
    • 23.07.09, 16:42
      Jesli nalezy dodac olej, to taki sos na pewno nie jest wloski.
    • Gość: em IP: *.chello.pl 23.07.09, 20:22
      Winegret zasadniczo się robi mieszając olej (najczęściej oliwa) z czymś kwaśnym
      (zwykle z octem, ale może to być np. sok z cytryny). Proporcje to zwykle 3 razy
      więcej oliwy niż octu. Oliwę wlewamy do octu cały czas mieszając. Do tego sól
      pieprz i przyprawy. Ze składu będzie to bazylia, natka pietruszki, tymianek i
      szałwia oraz cebula i czosnek (raczej mało wszystkiego). Gorczyca (ewentualnie
      musztarda) zrobi sos tak trochę bardziej majonezowy. Wodę możesz dodać, żeby
      mieć wrażenie, że jest tego więcej (szczególnie jeśli byś dodała glutaminian sodu).

      Wbrew nazwie nie jest to sos z Włoch.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.