Dodaj do ulubionych

Kupiłam - Gęś ...i co teraz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 15:04
Kupiłam Gęś, jest ogromna, chciałabym nią uraczyć gości w Pierwszy dzień
Świąt.
Jak to zrobić?
pomocy
Obserwuj wątek
      • cynamoon6 Re: Kupiłam - Gęś ...i co teraz 23.12.03, 15:17
        Niedawno sama o to pytalam. Gdzies ponizej poniewiera sie moj post, jest tam
        jeden przepis na ges, ale mam jeszcze cos;
        Ges 1.
        skladniki:
        Młoda gęś, 4 ząbki czosnku, 50 dag winnych jabłek, 25 dag suszonych śliwek (bez
        pestek), pół szklanki śmietany, łyżka mąki, pieprz, sól
        Sposób przyrządzania
        Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)
        czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w
        paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami.
        Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki
        wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna
        naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś
        polać kilkoma łyżkami zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika
        jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć,
        pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę
        starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać
        z surówką z czerwonej kapusty.

        Ges 2

        pieczen z gesi

        Składniki

        Piersi gęsi (ok. 1 kg), półtorej łyżki otartego majeranku, łyżeczka suszonej
        szałwii, ćwierć łyżeczki tymianku, 2-3 ząbki czosnku, 4 duże winne jabłka,
        kieliszek czystej wódki, ćwierć łyżeczki cukru, łyżka smalcu, łyżka margaryny,
        sól
        Mięso włożyć na 3-4 godziny do garnka z zimną osoloną wodą. Następnie osuszyć,
        natrzeć płaską łyżką majeranku i czosnkiem roztartym z solą, szałwią i
        tymiankiem, owinąć folią i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia ułożyć w
        wysmarowanej smalcem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50
        min, skrapiając wodą, a później polewając wytworzonym sosem. Z umytych jabłek
        (nie przekrojonych) wydrążyć gniazda nasienne. Utrzeć margarynę z cukrem i
        majerankiem, wypełnić wydrążone jabłka, ułożyć wokół mięsa i piec razem ok. 50
        min. Pod koniec pieczenia skropić mięso wódką, przykryć brytfannę przykrywką i
        piec jeszcze 5-10 min. Następnie gęś przełożyć na półmisek, pokroić. Jabłka
        przetrzeć przez sitko, wymieszać z sosem z dna naczynia. Można też jabłka
        włożyć na 10-15 min przed końcem pieczenia i podać w całości. 100 g - 265 kcal.
        • Gość: kluba1 Re: Kupiłam - Gęś ...i co teraz IP: *.we.client2.attbi.com 23.12.03, 15:37
          Ges jest zazwyczaj tlusta wiec ja nie robie z nadzieniem. Wkladam do srodka
          sliwki, marchewke , jablko a pozniej wyjmyje i oczywiscie nie podaje z ptica
          bo sa za bardzo nasiakniete tluszczem. Ges powinna byc pieczona tak, aby nie
          dotykala spodu brytwanny - nie bedzie wtedy nasiakala swoim tluszczem.
          Sadze , ze mozna nawet po prostu zrobic takie kulki z folii aluminiowej i
          podlozyc pod ptice. Ges przed pieczeniem trzeba sporo nakluc aby jak najwiecej
          tluszczu z niej wycieklo. Pod koniec pieczenia mozna posmarowac drzemem. np.
          morelowym wymieszanym z koniakiem. W trakcie pieczenia podlewax woda aby byla
          miekka, soczysta ale nie tlusta. Chinczycy wkladaja do srodka przed
          pieczeniem caly metalowy widelec aby temp. w srodku byla wysoka i wytapiala
          ptaka rownomiernie. Mozna podawac np. z pieczonymi jablkami nadzianymi
          rodzynkami, posiekanymi sliwkami suszonymi czy z sosem zurawinowym.
          Smacznego !!
    • hania55 Re: Kupiłam - Gęś ...i co teraz 23.12.03, 16:00
      Jeśli jest wypatroszona, to ją tylko wymyj w letniej wodzie z wierzchu i od
      środka, wysusz papierowym ręcznikiem, natrzyj od wewnątrz i z zewnątrz solą i
      pieprzem i tak zostaw na 1 dobę. Możesz ją nadziać kwaśnymi jabłkami z
      majerankiem i rodzynkami, albo kiszoną kapustą. Piecze się najpierw w wyższej
      temperaturze (około 20 minut na 200C), później zmniejsz temperaturę do 180C, a
      na ostatnie ok 20 minut znowu podkręć na 200-210 (żeby się przyrumieniła).
      Przed pieczeniem obłóż ją wiórkami masła, a w trakcie pieczenia podlewaj
      wytopionym tłuszczykiem. Pieczenie - około 15 minut na każde pół kg mięsa, o
      ile dobrze pamiętam. Podaj do niej ziemniaki pieczone, a wszyscy będą jęczeć z
      zachwytu!
      Powodzenia i wesołych Świąt!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka