Dodaj do ulubionych

Mam pecha czy tak ma byc? Tort bezowo-smietanowy.

26.07.09, 09:18
Wlasnie skonczylam robic tort bezowy z bita smietana. Blaty upieklam wczoraj,
dzis rano ubilam smietanke z odrobina cukru waniliowego, przelozylam blaty
i... smietana zaczyna plynac!!! Nigdy nie dodaje zageszczaczy ani zelatyny, z
tortem biszkoptowym nigdy nie mialam takich problemow. A tu wyglada na to, ze
smietana przy kontakcie z beza zaczyna plynac! Czy to normalne? Czy mam
jakiegos wyjatkowego pecha? I co teraz? Da sie to jeszcze jakos uratowac? :-(
Mial to byc gwozdz programu, a zdaje sie, ze bedzie odwrotnie :-(
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 26.07.09, 10:03
    Niestety nie potrafie pomoc, ale mam nadzieje, ze zaraz ktos sie odezwie.
    Niestety "gwozdzie programu" powinny byc przetestowane wczesniej. Mozna zapobiec
    katastrofie, albo przynajmniej udoskonalic je. A smietana potrafi byc wyjatkowo
    zdradliwa.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 26.07.09, 10:18
    podpisuje sie pod wypowiedzia linn obiema rekami
    wczoraj zrobilam tak na slub kolezanki tarte z cremem brulee i efekt koncowy byl
    wiecej niz srednii :(
  • Gość: qwerty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 11:14
    > wiecej niz srednii :(


    chyba "mniej niż średni"


    "więcej niż średni" znaczyłoby, że tarta wyszła ci całkiem nieźle
    a sądząc po emotku :( chyba tak nie było, nie?
  • Gość: Asiaa IP: 77.236.3.* 26.07.09, 10:39
    Płynące torty ze śmietaną ratuje zamrażarka.
    Wyłacznie.
    Beza ze śmietaną podchodzi wodą , niestety.
    Dlatego warto po ubiciu dodać łyżeczkę żelatyny rozprowadzonej gorącą
    wodą (oczywiscie po wystudzeniu).
  • Gość: parole_parole IP: 62.178.240.* 26.07.09, 11:09
    Dzieki za odpowiedzi. W zamrazarce miejsca brak nawet na palec :( Podkrecilam
    lodowke na maksymalne chlodzenie, mam nadzieje, ze calkowicie sie wszystko nie
    rozplynie. A na przyszlosc dodam zelatyne. Lyzeczka na litr smietanki wystarczy?
  • bene_gesserit 26.07.09, 12:39
    Ja daje troche mniej niz jest na opakowaniu ('tyle-i-tyle na litr
    plynu' - daje ok 0.75 - 0,5 tej ilosci na litr smietany). W upalne
    dni lepiej wszystkie kremy nie na masle stabilizowac zelatyna.

    A teraz mozesz z tego, co ci sie zrobilo przygotowac Eton mess -
    pyszny deser:

    tinyurl.com/lw2cx2
    tinyurl.com/lcw9rx
    (moze byc oczywiscie nie tylko z truskawkami:
    www.bbcgoodfood.com/recipes/2639/banoffi-mess )

    Podobno powstal w ten sposob, ze ktos wywalil sie na kosz piknikowy
    z bezami, truskawkami i bita smietana i wszystko sie zmieszalo.
    Efekt - wstrzasajaco smaczny :)


    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • parole_parole 26.07.09, 17:43
    Dzieki za pomysl :-) Juz po imprezie. Tort zaserwowalam jako tort. Woda podszedl
    tylko od spodu. Balam sie, ze woda bedzie pomiedzy kazda warstwa (byly 3 blaty
    bezy), ale nawet nie, wlasnie tylko pod spodem sie zebralo. Moze efekt koncowy
    nie byl wstrzasajacy, ale nie bylo tak zle. Smakowo super. Na przyszlosc jednak
    na pewno dodam zelatyne. Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka