Dodaj do ulubionych

Wekowac leczo?Jak?

04.08.09, 20:17
Ano wlasnie, uwielbiam leczo, warzyw teraz mnóstwo zrobilabym na
zapas ale nie mam niestety gdzie zamrozic. Dac sie je zamknac w
sloikach tak zeby dotrwaly do zimy? Jak to zrobic zeby sie nie
zmarnowalo bo tego bym chyba nie przezyla...?

Bede wdzieczna za Wasze rady bo z przetworami dopiero zaczynam :)
--
...daj mi cierpliwość abym zaakceptowała to, czego nie mogę zmienić,
siłe, aby zmienić to, co zmienić mogę,
oraz mądrość abym potrafiła odróżnić jedno od drugiego...
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 04.08.09, 20:33
    Mam ten sam pomysl i zamierzam po prostu je zapasteryzowac
    normalnie. Bez zadnego miecha, oczywiscie.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: agusia IP: *.adsl.alicedsl.de 04.08.09, 20:54
    ja poprostu gorace wlewalam o sloikow, sloiki zakrecalam, stawialam do gory
    nogami i przykrywalam sloiki kocem na jakies pol godziny. sloiki same sie zamykaja.
  • linn_linn 04.08.09, 21:22
    Z przetworami warzywnymi nalezy jednak uwazac: jesli tzw. srodowisko nie bedzie
    kwasne, moze sie wytworzyc jad kielbasiany. Jednak pasteryzowalabym je. Mimo
    wszystko.
  • Gość: q IP: *.walecznych.net 04.08.09, 21:27
    ja gotowalam sloiki z leczo az sie zassaly a potem splesnialy po paru dniach co bylo zle ?
  • linn_linn 04.08.09, 21:41
    Ja robilam leczo w sloikach tak dawno, ze nie pamietam. Problemow nie mialam.
    Moze ta dyskusja pomoze:
    www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=15402
  • beannshi 05.08.09, 08:29
    Link bardzo pomocny. Choc na poczatek planuje wekowac
    leczo "wegetarianskie" :) Czyli jesli dobrze zrozumialam pasteryzuje
    za kazsym razem wyjmujac od razu z goracej wody zeby sie schlodzilo
    i po 12 h znowu pasteryzuje? I tak 3x. Dobrze zrozumialam?
    --
    ...daj mi cierpliwość abym zaakceptowała to, czego nie mogę zmienić,
    siłe, aby zmienić to, co zmienić mogę,
    oraz mądrość abym potrafiła odróżnić jedno od drugiego...
  • Gość: aaa IP: *.adsl.alicedsl.de 05.08.09, 09:29
    tak to sie mieso pasteryzuje a nie warzywka, chcesz miec papke zamiast leczo?
  • beannshi 05.08.09, 10:58
    No to jak w koncu...? bo juz sie zgubilam. Ratunku!!!!!!!!!
    --
    ...daj mi cierpliwość abym zaakceptowała to, czego nie mogę zmienić,
    siłe, aby zmienić to, co zmienić mogę,
    oraz mądrość abym potrafiła odróżnić jedno od drugiego...
  • ika0406 05.08.09, 16:12
    Ja wekuję bez cebuli i kiełbasy pół godziny i trzymają przez rok
  • Gość: agusia IP: *.adsl.alicedsl.de 04.08.09, 21:47
    moje mimo ze nie gotowane tez sie zassaly bo wlane byly wrzace do sloikow. a
    calkiem niedawnomaz zjadl zawartosc ostatniego sloika, nic sie nie zepsulo.
    wg. mnie wazne zeby sloiki byly czyste, ja myje w zmywarce po uzyciu a przed
    kolejnym przelewam goraca woda. no i zakretki musza byc nieuszkodzone, dlatego
    wyrzucam kazda choc troszke uszkodzona zakretke
  • jagoda85 04.08.09, 21:34
    Raz jeden jedyny pasteryzowałam, bez dodatków mięsnych i niestety
    wszystko sfermentowało, a takie dobre było.
  • Gość: q IP: *.walecznych.net 05.08.09, 07:06
    sfermentowalo ? omg to i taka jest mozliwosc?
  • bodzia50 05.08.09, 09:11
    Gość portalu: q napisał(a):

    > sfermentowalo ? omg to i taka jest mozliwosc?

    zwyczajnie skwaśniało , jak kiedyś ,moja zupa fasolowa wystawiona
    na noc na balkon
    --
    Bożena
    Kobieta to nie płeć, to zawód.
  • mhr-cs 05.08.09, 11:33
    podaliscie tyle ze zapytam sie jeszcze raz,
    znam leczo jako papryke w sosie pomidorowym(bylo pisane)
    ale z jakims miesem jest mi nieznane,
  • Gość: piopal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 12:10
    ja wlałam gorące do słoików(leczo z mięchem)zapasteryzowałam i jest
    ok.
  • Gość: Maria IP: *.aster.pl 06.08.09, 10:22
    Do lecza można dodać pokrojoną w plasterki dobrą kiełbasę, ale nie koniecznie,
    można z jajkami lub z ryżem. Tak przynajmniej podają przepisy na klasyczne leczo
    węgierskie. Żadnych pieczarek, cukinii i innych dodatków.
  • tadek-niejadek 05.08.09, 12:25
    Beanshi! Proponuję:
    1. W przeddzień przygotuj twisty ( słoiki wyparzone, krawędzie całe,
    zakrętki mocne); do każdego wlej łyżkę spirytusu, zakręć, wytrzep i
    możesz oglądać telewizję..
    2. Następnego dnia rano zrób leczo warzywne na oleju (może
    być z cebulą - mówią że ona szkodzi, ale nie w tym przypadku).
    Pogotuj , zostaw pod przykryciem do ostudzenia
    3. Po południu zagotuj je jeszcze raz i otwieraj kolejno twisty,
    wylewaj spirytus do szklaneczki, napełniaj słoiki na dwa centymetry
    pod dekiel, ocieraj krawędzie a ślubny niech wlewa na wierzch
    lecza spirytus (ten ze szklaneczki), potem podpala, jednym zgrabnym
    ruchem zakręca dekielki i stawia słoiki do góry nogami... Żadnego
    wekowania bo po tej robocie od razu piwo pod parasolem się
    należy .. Pzdr - tn
  • Gość: Martyna IP: 80.50.125.* 06.08.09, 10:09
    Moje leczo "wegetariańskie" czyli - przecier pomidorowy, cukinia, papryka,
    pieczarki - gotuję, solę i do słoików. W słoikach jeszcze raz zapasteryzuję.
    Nigdy mi się nie zepsuło. Przed przygotowaniem lecza smażę np. kiełbasę z cebulą
    + gotowy słoiczek mojego leczo.
  • Gość: Maria IP: *.aster.pl 06.08.09, 10:14
    Leczo z pieczarkami????
  • roseanne 06.08.09, 13:33
    przyznam, ze ide po najmniejszej lini oporu - zamrazam podduszona papryke w
    sezonie, jako baze

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • marta.r.8.5 06.08.09, 20:12
    Jeżeli masz dobry przepis na leczo to wystarczy zagotowac i gorace włozyc do
    czystych sloikow, dobrze przetrzec nakretki, zamknąc i postawic do góry dnem i
    to wystarczy.
    --
    restauracje
  • Gość: q IP: *.walecznych.net 08.08.09, 01:05
    a jaki to jest dobry przepis na leczo i jak ma sie do wekow ?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.