Dodaj do ulubionych

piekarnik gazowy - problem - PROSZĘ O POMOC

07.08.09, 17:27
Przymierzam się do upieczenia kruchego ciasta. Niestety aktualnie piekę w
gazowym piekarniku, w którym jak dotąd prawie wszystko po prostu się pali!!!
Pokrętło od piekarnika ma tylko cyferki 1, 2, 3 i taki symbol z "ząbkami".
Próbowałam ostatnio upiec ciasteczka na "2" - miały się piec 20 min. Po 8 (!)
w ostatniej chwili uratowałam je przed spaleniem.
To jak ustawić piekarnik? Na "1"? Czy to nie będzie za mało? Pod którym
numerkiem będzie 200 stopni? Bardzo proszę o pomoc...
Edytor zaawansowany
  • 07.08.09, 18:23
    Nie wiem o jakie ciasteczka chodzi, ale 20 minut to chyba przy bardzo niskiej
    temperaturze. W 180°C wystarczy 10 minut, a i to trzeba kontrolowac: przy
    kolejnych blachach wystarcza czasm 8-9 minut / w miare jak piekarnik sie
    nagrzewa /. Jesli chodzi o piekarnik gazowy, to niestety z pokretlami nie pomoge.
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 20:43
    www.swiatkuchni.com/kuchenprofi/termometr-do-piekarnika-id-1144/
    Póki nie miałem to miałem takie same problemy. Ten z linku jest
    najdroższy. Sa tez po 15 zł. Jednorazowy wydatek i spokój na wiele
    lat, bo to nierdzewka.
  • Gość: sc IP: *.lublin.mm.pl 15.08.09, 10:22
    Też mam gazowy - po prostu nie patrz na numer na pokrętle tylko na temperaturę.
    I wkładaj rzeczy dopiero
    jak już piekarnik się nagrzeje i zmniejszysz ogień na minimum potrzebne do
    utrzymania pożądanej temperatury ( i sprawdzaj co jakiś czas czy temperatura się
    utrzymuje). Rzeczy się palą gdyż ciepło z dużego płomienia z dołu idzie prosto
    na spód blachy, podgrzewając ją za bardzo i paląc wszystko. A to nie ciepło z
    płomieni powinno ogrzewać danie tylko ogólnie ciepło które jest w piekarniku,
    stąd konieczność właśnie poczekania z włożeniem aż się piekarnik nagrzeje, a
    później mały płomień ma służyć tylko utrzymaniu temperatury.
  • 16.08.09, 11:59
    gdy miałam piekarnik gazowy, najpierw zapalałam w nim gaz,żeby się nagrzał,
    potem wkładałam to,co miałam upiec, a na niższy poziom wsuwałam dodatkową
    blaszkę-taką grubą, będącą na wyposażeniu każdej kuchenki, dzięki temu
    ciasteczka miały przez jakiś czas mała izolację od źródła ciepła i nie
    przypalały mi się od spodu
    a czy w instrukcji nie masz rozpisane, jaka temperatura odpowiada cyferkom? moja
    mama ma piekarnik gazowy, tylko że skalę ma do 6 czy 7 i u niej 1 to 130st, 4 to
    chyba już 190
  • 16.08.09, 20:45
    Też posiadam piecyk gazowy i jako ochronę swoich wypieków przed
    spaleniem używam blachy z wyposażenia piekarnika, którą montuję na
    najniżsżą szynę. Robi się wtedy "efekt grzałki". Dodatkowo w
    piekarniku umieszczam specjalny termometr.
  • Gość: kaśka222 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 22:20
    Gdy piekę ciasto w piekarniku gazowym pod
    blachę z ciastem wstawiam naczynie z woda
    wtedy nie przypala się.
  • 18.08.09, 21:28
    Ja tak samo.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.