karkówka na obiad? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mam spory kawałek karkówki na jutro na obiad i niewiem co
    przyrządzic??Niemam wogóle pomysłu na tą karkówkę ani co z nią
    zrobić, ani z czym:(:(
    Pomózcie proszę!!
    • ja robię z karkówką 'something like this', tyle że to chyba za
      ciężkie na upał

      przepis na duże naczynie żaroodporne:

      8 kotletów karkówki
      2 duże cebule
      2 papryki czerwone
      3-4 duże pomidory
      35 dkg ryżu (najzwyklejszego)

      karkówkę rozbijamy, solimy (najlepiej jak jest wcześniej
      zamarynowana w ziołach, tak przez dobę)
      ryż płuczemy
      naczynie żaroodporne smarujemy olejem
      na dno sypiemy połowę ryżu - robimy warstwe
      układamy pomidory - obrane ze skorki i pokrojone w półplastry
      układamy paprykę - pokrojoną w paski
      układamy krążki cebuli
      solimy i pieprzymy
      układamy kotlety obok siebie
      i repeta
      warstwa ryżu
      pomidory, papryka, cebula
      solimy
      kotlety

      wlewamy ćwierć szklanki wody, kropimy wierzch olejem

      pieczemy pod przykryciem 2 godziny na 180 stopni (jak się za bardzo
      piecze pod koniec przykręcamy na 150), kwadrans przed końcem
      zdejmujemy pokrywkę, żeby zrobiła się chrupiąca.

      możemy w trakcie pieczenia lekko przemieszać ryż od brzegów, żeby
      nie był twardy i spieczony

      a oprócz tego karkówkę lubię robić jeszcze wg tego przepisu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534.html
      albo grillować
      ale wtedy dobę wcześniej marynuję w ziołach, przekładam plastrami
      cebuli, zamykam w szczelnym pudełku, potrząsam i tak sobie lezy i
      dojrzewa do pieczenia :)




      --
      ups
    • Mój ulubiony przepis na karczek:

      Karczek pociąć na kotlety, lekko zbić i posypać solą , pieprzem i ulubionymi ziołami ( ja idę na łatwiznę i posypuję Marynatą Staropolską). Ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego- jak chleb w koszyczku. Na patelni podsmażyć- cebulę , pieczarki i czerwoną surową paprykę ( w ilości takiej aby zmieściły się w naczyniu żaroodpornym z karczkiem), przełożyć na mięso i polać wszystko jednym opakowaniem (ok 450 - 500 ml.)keczapu. Przykryć i dusić w piekarniku ok 1h w temp 185 stopni. Można trochę dłużej oi. 1,20h. Super do ryżu i ziemniaczów. Smacznego.
      • to ja mam pytanie odrazu :)
        dlaczego mięsa, które robi się dłużej nie podsmażasz
        a warzywa, które pieką się krócej i teraz w sezonie letnim jeszcze
        krócej dajesz na patelnię?
        czy warzywa nie rozpadną się zupełnie zanim mięso się upiecze?
        i czy cale opakowanie keczupu nie zabije smaku?
        --
        ups
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.08.09, 14:57
          bo mama tak robila i babcia tez!
          ;)
        • a ile to jestt 35 g ryzu??

          bo wyglada na to, ze dwie plaskie lyzki stolowe... sadzac po ilosci
          wody ktora zalecasz

          po dokladniejszym przyjrzeniu sie widac ze 35 dgk to 350 g czyli
          jedna trzecia kilogramowej torebki ryzu...czyli ok 2-3 szklanki!!!???

          czyli powinno byc ok 4-6 szklanek plynu

          a ty podajesz przepis w stylu;

          cytuje: " repeta
          warstwa ryżu
          pomidory, papryka, cebula
          solimy
          kotlety

          wlewamy ćwierć szklanki wody, kropimy wierzch olejem"

          cwierc szklanki wody na 1/3kg (2 szklanki) ryzu ???

          no daj kobicie szanse...niech jejnten ryz przynajmniej wyjdzie ;))

          i nie czepiaj sie innych zanim wyprostujesz swoje sposoby na
          gotowanie

          w koncu rozgotowane warzywa to doprawdy nie az taki problem jak
          TWARDY ryz

          wobec twojego przepisu, ten, ktory konestujesz jest bardzo czytelny
          • ja się nie czepiam, tylko pytam
            wody wystarczy, przepis robiłam wielokrotnie, ryż ma się upiec a nie
            ugotować, jest dodatkowo nawilżany sokiem z warzyw

            --
            ups
            • vandikia napisała:

              > ja się nie czepiam, tylko pytam
              > wody wystarczy, przepis robiłam wielokrotnie, ryż ma się upiec a
              nie
              > ugotować, jest dodatkowo nawilżany sokiem z warzyw


              2 szklanki ryzu nawilzone sokiem z warzyw???


              no for cry out loud!!! kobito !!

              jak mowie, dopuki nie wiesz o czym mowisz, nie czepiaj sie
              innych ::DDD




              >
              • potrawę podlewa się wodą, piecze w naczyniu żaroodpornym pod
                przykryciem, woda paruje i zmiękcza ryż, do tego wycieka sok z
                pomidorów, papryki i tłuszcz z karkówki
                mnie pasi, robiłam wielokrotnie, jak nie pasi, nie robic, nie widze
                problemu
                --
                ups
        • Taki miałam przepis, a danie w końcowym efekcie jest idealne- nic się nie rozwala i jest idealnie miękkie, a piecze sie ok 1,5 godziny ( spojżałam w przepis)
          • aha
            to w sumie interesujące może być dodanie ziemniaków na sam spód,
            posypanie ich rozmarynem hmmm
            no nic sprobuje chyba, bo jak widze moj przepis mial tez dziwny
            odbior i moze faktycznie dziwnie brzmi ale najwazniejszy jest efekt
            koncowy + osobiste modyfikacje
            --
            ups
    • Miałam taki sam dylemat w ubiegłym tygodniu i wtedy z pomocą przyszła "Galeria Potraw". Znalazłam ten wątek fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,85317060.html i przepis zachwycił mnie prostotą wykonania i efektem końcowym!

      U mnie będzie powtórka z "karkówki dla leniwych" w niedzielę :)
      --
      "Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść."
      • heh dokladnie ten sam watek linkowalam
        czasem naprawde niewiele potrzeba :D
        a do tego jakaś fajna sałatka, dodatki i jest bardzo smacznie i
        prosto :)
        --
        ups
        • Dziękuję wam bardzo za pomysły!!Już skorzystałam obiad za
          godzinkę:):)
          Pozdrawiam serdecznie
          • wiem juz masz po obiedzie,
            nie wiem z jakiego sposobu skozystalas,
            w calosci robie conajmniej 2kg albo wiecej najlepiej z koscia,
            w zeliwnym naczyniu podsmazona,dodane warzywa,przyprawy
            i do piekarnika(ok.2godz.)
            wiadomo ze te te warzywa beda miekie ja je potem mixuje
            i mam sos,
            albo extra dodaje warzywa w polowie czasu razem z kartoflami,
            i wiem ze za 1/2godz. jest wszystko gotowe,
            jak cos zostanie wspaniala na zimno,
            ale dzisiaj w ogrodku robimy ja marynowana jako steck,
            goraczka wiec bedzie wieczorem przy ognisku,



    • ja po prostu kroję na kotlety, lekko rozbijam i marynuję jak najdłużej w czymś
      dobrym: oliwa, czosnek, zioła... Potem na patelnię i już.
      --
      onemoredress.blogspot.com/
    • Jeśli w kawałku to warto upiec w całosci. Łatwo się udaje , bo karkówka ma tłuszcz.
      Pyszne są też kotlety z karkowki. Delikatnie rozbijasz tłuczkiem kotlety,
      wrzucasz na zeszklona cebulkę(dużo) i obsmażasz ma małym ogniu, az wypusci sok
      i tłuszcz. Dodajesz przyprawy-ja lubie takie grubo zmielone z pieprzem
      różnokolorowym, suszonymi warzywami, kminkiem, gorczycą, kolendrą i papryką.
      Podlewasz wodą i dusisz(wcale nie tak długo, bo to w końcu kotlety).
      • oczywiscie wszystko jest wspaniale z karkowki,
        wszystko juz bylo napisane,
        ja ja tez pekluje i wedzem(wtedy bez kosci,cos wspanialego)
        ja robie tez w panierce(jak schabowe)mozliwe ze juz ktos pisal,
        jak tak to przepraszam za powtorke,

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.