Dodaj do ulubionych

karkówka na obiad?

07.08.09, 19:39
Mam spory kawałek karkówki na jutro na obiad i niewiem co
przyrządzic??Niemam wogóle pomysłu na tą karkówkę ani co z nią
zrobić, ani z czym:(:(
Pomózcie proszę!!
Edytor zaawansowany
  • 07.08.09, 21:39
    ja robię z karkówką 'something like this', tyle że to chyba za
    ciężkie na upał

    przepis na duże naczynie żaroodporne:

    8 kotletów karkówki
    2 duże cebule
    2 papryki czerwone
    3-4 duże pomidory
    35 dkg ryżu (najzwyklejszego)

    karkówkę rozbijamy, solimy (najlepiej jak jest wcześniej
    zamarynowana w ziołach, tak przez dobę)
    ryż płuczemy
    naczynie żaroodporne smarujemy olejem
    na dno sypiemy połowę ryżu - robimy warstwe
    układamy pomidory - obrane ze skorki i pokrojone w półplastry
    układamy paprykę - pokrojoną w paski
    układamy krążki cebuli
    solimy i pieprzymy
    układamy kotlety obok siebie
    i repeta
    warstwa ryżu
    pomidory, papryka, cebula
    solimy
    kotlety

    wlewamy ćwierć szklanki wody, kropimy wierzch olejem

    pieczemy pod przykryciem 2 godziny na 180 stopni (jak się za bardzo
    piecze pod koniec przykręcamy na 150), kwadrans przed końcem
    zdejmujemy pokrywkę, żeby zrobiła się chrupiąca.

    możemy w trakcie pieczenia lekko przemieszać ryż od brzegów, żeby
    nie był twardy i spieczony

    a oprócz tego karkówkę lubię robić jeszcze wg tego przepisu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534.html
    albo grillować
    ale wtedy dobę wcześniej marynuję w ziołach, przekładam plastrami
    cebuli, zamykam w szczelnym pudełku, potrząsam i tak sobie lezy i
    dojrzewa do pieczenia :)




    --
    ups
  • 07.08.09, 21:41
    Mój ulubiony przepis na karczek:

    Karczek pociąć na kotlety, lekko zbić i posypać solą , pieprzem i ulubionymi ziołami ( ja idę na łatwiznę i posypuję Marynatą Staropolską). Ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego- jak chleb w koszyczku. Na patelni podsmażyć- cebulę , pieczarki i czerwoną surową paprykę ( w ilości takiej aby zmieściły się w naczyniu żaroodpornym z karczkiem), przełożyć na mięso i polać wszystko jednym opakowaniem (ok 450 - 500 ml.)keczapu. Przykryć i dusić w piekarniku ok 1h w temp 185 stopni. Można trochę dłużej oi. 1,20h. Super do ryżu i ziemniaczów. Smacznego.
  • 07.08.09, 21:43
    to ja mam pytanie odrazu :)
    dlaczego mięsa, które robi się dłużej nie podsmażasz
    a warzywa, które pieką się krócej i teraz w sezonie letnim jeszcze
    krócej dajesz na patelnię?
    czy warzywa nie rozpadną się zupełnie zanim mięso się upiecze?
    i czy cale opakowanie keczupu nie zabije smaku?
    --
    ups
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.08.09, 14:57
    bo mama tak robila i babcia tez!
    ;)
  • 10.08.09, 13:01
    a ile to jestt 35 g ryzu??

    bo wyglada na to, ze dwie plaskie lyzki stolowe... sadzac po ilosci
    wody ktora zalecasz

    po dokladniejszym przyjrzeniu sie widac ze 35 dgk to 350 g czyli
    jedna trzecia kilogramowej torebki ryzu...czyli ok 2-3 szklanki!!!???

    czyli powinno byc ok 4-6 szklanek plynu

    a ty podajesz przepis w stylu;

    cytuje: " repeta
    warstwa ryżu
    pomidory, papryka, cebula
    solimy
    kotlety

    wlewamy ćwierć szklanki wody, kropimy wierzch olejem"

    cwierc szklanki wody na 1/3kg (2 szklanki) ryzu ???

    no daj kobicie szanse...niech jejnten ryz przynajmniej wyjdzie ;))

    i nie czepiaj sie innych zanim wyprostujesz swoje sposoby na
    gotowanie

    w koncu rozgotowane warzywa to doprawdy nie az taki problem jak
    TWARDY ryz

    wobec twojego przepisu, ten, ktory konestujesz jest bardzo czytelny
  • 10.08.09, 13:58
    ja się nie czepiam, tylko pytam
    wody wystarczy, przepis robiłam wielokrotnie, ryż ma się upiec a nie
    ugotować, jest dodatkowo nawilżany sokiem z warzyw

    --
    ups
  • 10.08.09, 14:27
    vandikia napisała:

    > ja się nie czepiam, tylko pytam
    > wody wystarczy, przepis robiłam wielokrotnie, ryż ma się upiec a
    nie
    > ugotować, jest dodatkowo nawilżany sokiem z warzyw


    2 szklanki ryzu nawilzone sokiem z warzyw???


    no for cry out loud!!! kobito !!

    jak mowie, dopuki nie wiesz o czym mowisz, nie czepiaj sie
    innych ::DDD




    >
  • 10.08.09, 14:58
    potrawę podlewa się wodą, piecze w naczyniu żaroodpornym pod
    przykryciem, woda paruje i zmiękcza ryż, do tego wycieka sok z
    pomidorów, papryki i tłuszcz z karkówki
    mnie pasi, robiłam wielokrotnie, jak nie pasi, nie robic, nie widze
    problemu
    --
    ups
  • 10.08.09, 17:23
    Taki miałam przepis, a danie w końcowym efekcie jest idealne- nic się nie rozwala i jest idealnie miękkie, a piecze sie ok 1,5 godziny ( spojżałam w przepis)
  • 10.08.09, 21:44
    aha
    to w sumie interesujące może być dodanie ziemniaków na sam spód,
    posypanie ich rozmarynem hmmm
    no nic sprobuje chyba, bo jak widze moj przepis mial tez dziwny
    odbior i moze faktycznie dziwnie brzmi ale najwazniejszy jest efekt
    koncowy + osobiste modyfikacje
    --
    ups
  • 07.08.09, 21:59
    Miałam taki sam dylemat w ubiegłym tygodniu i wtedy z pomocą przyszła "Galeria Potraw". Znalazłam ten wątek fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,85317060.html i przepis zachwycił mnie prostotą wykonania i efektem końcowym!

    U mnie będzie powtórka z "karkówki dla leniwych" w niedzielę :)
    --
    "Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść."
  • 07.08.09, 22:19
    heh dokladnie ten sam watek linkowalam
    czasem naprawde niewiele potrzeba :D
    a do tego jakaś fajna sałatka, dodatki i jest bardzo smacznie i
    prosto :)
    --
    ups
  • 08.08.09, 12:18
    Dziękuję wam bardzo za pomysły!!Już skorzystałam obiad za
    godzinkę:):)
    Pozdrawiam serdecznie
  • 08.08.09, 15:56
    wiem juz masz po obiedzie,
    nie wiem z jakiego sposobu skozystalas,
    w calosci robie conajmniej 2kg albo wiecej najlepiej z koscia,
    w zeliwnym naczyniu podsmazona,dodane warzywa,przyprawy
    i do piekarnika(ok.2godz.)
    wiadomo ze te te warzywa beda miekie ja je potem mixuje
    i mam sos,
    albo extra dodaje warzywa w polowie czasu razem z kartoflami,
    i wiem ze za 1/2godz. jest wszystko gotowe,
    jak cos zostanie wspaniala na zimno,
    ale dzisiaj w ogrodku robimy ja marynowana jako steck,
    goraczka wiec bedzie wieczorem przy ognisku,



  • 10.08.09, 12:18
    ja po prostu kroję na kotlety, lekko rozbijam i marynuję jak najdłużej w czymś
    dobrym: oliwa, czosnek, zioła... Potem na patelnię i już.
    --
    onemoredress.blogspot.com/
  • 10.08.09, 16:46
    Jeśli w kawałku to warto upiec w całosci. Łatwo się udaje , bo karkówka ma tłuszcz.
    Pyszne są też kotlety z karkowki. Delikatnie rozbijasz tłuczkiem kotlety,
    wrzucasz na zeszklona cebulkę(dużo) i obsmażasz ma małym ogniu, az wypusci sok
    i tłuszcz. Dodajesz przyprawy-ja lubie takie grubo zmielone z pieprzem
    różnokolorowym, suszonymi warzywami, kminkiem, gorczycą, kolendrą i papryką.
    Podlewasz wodą i dusisz(wcale nie tak długo, bo to w końcu kotlety).
  • 10.08.09, 17:01
    oczywiscie wszystko jest wspaniale z karkowki,
    wszystko juz bylo napisane,
    ja ja tez pekluje i wedzem(wtedy bez kosci,cos wspanialego)
    ja robie tez w panierce(jak schabowe)mozliwe ze juz ktos pisal,
    jak tak to przepraszam za powtorke,

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.