• poszukiwaczesmakupl 08.08.09, 12:46
    jeśli bardzo chcesz sama zrobić tortille - placki, a nie lubisz smalcu, możesz
    zrobić je w ogóle bez tłuszczu, z dodatkiem wody i odrobiny soli, jednak musisz
    pamiętać. Nie będą to oczywiście prawdziwe tortille, ale nawet ze smalcem nie
    będą prawdziwe, bo trzeba pamiętać, że typowa meksykańska tortilla powinna być
    wyrabiana z mąki kukurydzianej lub ewentualnie odpowiednio zmielonej mąki
    pszennej - takiej mąki jednak nie da się kupić w polskich sklepach. Dlatego
    stanowczo lepiej kupić gotowe tortille, zaś całą energię poświęcić na zrobienie
    jakiegoś interesującego farszu. Gotowe placki znajdziesz w zasadzie w każdym
    supermarkecie za ok 6-10 zł paczka (kilka sztuk)
  • annjen 08.08.09, 20:02
    a ja mam kupioną mąkę kukurydzianą i chcę zrobić tortille w domu, bo te sklepowe
    mają w składzie masę chemii. mam tylko pytanie, czy robione wg tego przepisu
    będą się zwijać? ktoś może robił?
  • kobraluca 08.08.09, 20:52


    > stanowczo lepiej kupić gotowe tortille, zaś całą energię poświęcić
    na zrobienie jakiegoś interesującego farszu.

    jaki dobry farsz robisz?

    --
    When children are punished they resolve to be more careful, not more
    obedient or responsible
  • poszukiwaczesmakupl 09.08.09, 00:37
    Tortilla z farszem nazywa się burrito, a skoro pytasz o dobre burrito, oto
    klasyczny przykład. Trochę potrzeba na to czasu, ale naprawdę warto:

    Potrzeba:
    pół kilo mielonej wołowiny, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę mielonego chili lub
    jedno małe świeże, łyżkę stołową słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki kminu
    rzymskiego zmielonego lub roztartego, ząbek czosnku, kawałek pokrojonej w małą
    kostkę papryki, małą posiekaną cebulę, łyżkę siekanych liści kolendry i 3-4
    tortille.

    Do wołowiny dodać sól, chili, czosnek i paprykę, dolać tyle wody, aby przykryła
    mięso. Dusić godzinę. Następnie dodać cebulę i paprykę i dalej dusić kolejne pół
    godziny. Pod koniec dodać kolendrę.

    Na jednym podgrzanym placku rozsmarować 2-3 łyżki farszu, posypać tartym serem,
    zwinąć lub złożyć w kopertę.

    Można podawać z:
    -salsą (duszona papryka, chili, pomidory, kolendra, kmin, czosnek, odrobina octu
    winnego i cukru)

    - albo z guacamole (posiekane awokado, pomidor, ząbek czosnku, nieco kolendry,
    kminu, sok z limonki, kapka kwaśnej śmietany)

    - oraz z miseczką kwaśnej śmietany.
  • coralin 11.08.09, 14:30
    Mój ulubiony to:
    Pomidory(mogą być w puszce) z mieloną wołowiną i czosnkiem. Dusić tyle, żeby
    sporo odparowało. Do tego dodać dużo pokrojonej grubo cebuli i bardzo dużo
    papryki świeżej pokrojonej oraz z przypraw kumin i ostra papryka oraz sól. I
    cebula i papryka maja zachować dużo swojej kruchosci wiec kiedy je dodamy
    gotować krótko- tyle,żeby dodane warzywa wchłonęły "ostatki" wilgoci z wołowiny
    z pomidorami.
  • owczarro 11.08.09, 14:42
    możesz też dodać fasoli czerwonej. Amerykanie dodają kukurydzę, a ja to jeszcze
    uzupełniam kolendrą (jakieś pół doniczki na 0,5kg mięsa) pod koniec duszenia. Na
    tortillę wykładam farsz mięsny, dodaję cebulę, starty cheddar i zawijam.
    Smacznego. Odnośnie do przepisu na ciasto zgodzę się, że jeśli nie masz Maseki
    to lepiej kupić w sklepie gotowe placki, nie jest to jakiś duży wydatek. pozdrawiam
  • Gość: luli.lou IP: *.spray.net.pl 09.08.09, 08:09
    mąkę kukurydzianą można u nas kupić :)
    nie wiem tylko czy różni się od tej meksykańskiej
  • figgin1 09.08.09, 12:39
    Bzdura, bzdura, bzdura. Mąkę kukurydzianą da się kupić bez problemu. Po co
    wydawać złotych za kilka tortilli kiedy za niecałe dwa możesz mieć ich całe
    stado? W dodatku lepszych, bardziej chrupiących i wolnych od witamin z grupy E
  • poughkeepsie 09.08.09, 20:22
    tortille zaraz po usmażeniu jeszcze ciepłe zwiń w ściereczce, wtedy się nie
    połamią przy zwijaniu.
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • Gość: Lewa-Tywa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.09, 00:06
    Tak. Zrób z tej kupionej u nas mąki kukurydzianej tortillę, a potem napisz pięć
    razy: Bzdura. Bzdura. Bzdura. Bzdura. Bzdura.

    A może i sześć, a co, forum duuuużo zniesie :)

    Pewnie, że kupić i się nie chrzanić z gnieceniem, smażeniem i frustracją z tego,
    co wyszło. To smtne, że niektórzy sami chca robić tortillę, siedzą nad tym pół
    dnia, a potem posmarują placek sosem łowicz albo innym smarkiem i zjedzą ze
    smakiem. Fuj!
  • annjen 11.08.09, 10:22
    nie po to chcę zrobić domowe tortille, by smarować je sosem łowicz, to chyba
    logiczne? skoro tak straszycie, to nie zrobię, ale kusi mnie, żeby usmażyć coś
    na kształt naleśników z mąką kukurydzianą... gdzieś czytałam, że wychodzą
    twardsze, więc może się nadadzą zamiast tortilli ze sklepu.
  • eeela 11.08.09, 00:28
    > Bzdura, bzdura, bzdura. Mąkę kukurydzianą da się kupić bez problemu. Po co
    > wydawać złotych za kilka tortilli kiedy za niecałe dwa możesz mieć ich całe
    > stado?


    Robiłaś kiedyś tortille z powszechnie dostępnej w Europie mąki kukurydzianej?
    I WYSZŁY CI?
    Bo mój osobisty Meksykanin twierdzi, że tutejsza mąka się kompletnie nie nadaje.
    Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac ;-) I prawdą jest (namacalnie przeze
    mnie sprawdzoną), że mąka kukurydziana (maseca), którą się u nich do robienia
    tortilli używa, jest zupełnie inna w smaku i konsystencji.


    --
    Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.
  • mhr-cs 11.08.09, 10:41
    eeela napisała

    > Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac ;-) I prawdą jest
    (namacalnie przeze
    > mnie sprawdzoną), że mąka kukurydziana (maseca), którą się u nich
    do robienia
    > tortilli używa, jest zupełnie inna w smaku i konsystencji.

    no nie wiem co napisac jak piszesz

    > Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac,
    myslalam ze jestem w innym wieku i niewolnic juz nie ma,
    jednak sie myle,sa
  • eeela 11.08.09, 13:34

    > myslalam ze jestem w innym wieku i niewolnic juz nie ma,
    > jednak sie myle,sa

    Owszem, jestem niewolnicą w służbie miłości :-D

    A tak na serio: nie widzę powodów, aby drzeć koty o byle g..wno. Jak go tak
    gorszy sama idea, nie widzę powodu, żeby go drażnić - zwłaszcza że maseci w domu
    mamy pod dostatkiem.


    --
    It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities.
  • thiessa 11.08.09, 19:28
    Rady z zakupem gotowcow sa co najmniej niepowazne. Niby w domu nie wyjdzie a sklepowa lepsza? Akurat ta ze sklepu to jest pseudotortilla nafaszerowana chemia na duze pieniadze.
    Polska maka kukurydziana ma inny smak dlatego, ze to po prostu zmielone ziarna kukurydzy. Meksykanska maka kukurydziana (masa harina) powstaje z kukurydzy moczonej w wapnie, nastepnie suszonej na sloncu i dopiero mielonej. Dla kogos kto nigdy nie probowal prawdziwej tortilli zadna pewnie roznica, bo i tak nie wie jak smakuje oryginal. Oryginalu w Polsce nie mozna kupic, natomiast jesli ktos probowal to nie zjadlby tej z polskiej maki kukurydzianej, bo to nalesnik, albo podplomyk kukurydziany a nie zadna tortilla.
    Prawdziwa mase harine mozna kupic w duzych miastach w "Kuchniach Swiata", jej koszt to 14 zl/kg. Z tej ilosci mozna zrobic wiecej niz w opakowaniu pseudotortilli, starcza na 3-4 razy . Tutaj dowod:
    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1796062,1,0,777.html
    --
    "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
    Gruzja 05.09.2007-23.09.2007
  • Gość: em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 10:11
    A jak z tym smalcem? Dają go gdzieś w Meksyku?
  • owczarro 12.08.09, 14:34
    eeelu, mogłabyś mi w takim razie powiedzieć gdzie dostać masekę oraz podać
    swój/Twoje mężczyzny przepis na tortille. Dzięki z góry i pozdrawiam
  • eeela 13.08.09, 01:02
    Owczarro, bardzo chętnie, ale niestety nie umiem podać dokładnych proporcji, bo
    ilekroć robimy ciasto na tortille, to zupełnie na oko i regulując proporcje w
    trakcie. Składniki jak najprostsze: maseca, smalec, woda i sól. Smalec warto,
    żeby był miękki, ale nie należy go topić. Moje chłopię wyniosło z domu zwyczaj
    ugniatania smalcu w garnku przez dłuższy czas, aż się zrobi taka mazia, a potem
    dodaje resztę składników. Konsystencja ciasta powinna być nieco bardziej zwarta
    niż na pierogi. Potem się z tego lepi kulki, które się mieszczą w dłoni, a potem
    dłońmi rozpłaszcza. Można też kupić taką specjalną rozpłaszczalkę, nie mam
    jednak pojęcia, jak to nazwać po polsku - po hiszpańsku mówią na to
    'tortilladora' a po angielsku 'tortilla press'. Tortille w Meksyku są
    najczęściej małe, mniejsze niż te do kupienia u nas w supermarketach, więc jak
    rozpłaszczysz taką kulkę mieszczącą się w dłoni, to osiągniesz podobny rozmiar :-)



    --
    It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities.
  • owczarro 13.08.09, 13:25
    dzięki wielkie za odpowiedź, jakbyś jeszcze mogła napisać gdzie masekę kupić
    albo skąd sprowadzić najłatwiej to byłoby idealnie:)
  • eeela 14.08.09, 01:26
    Jeśli mieszkasz w Polsce, to niestety musisz popytac innych forumowiczów, bo ja
    nie wiem :-) Pamiętam, że ktoś pisał, że można dostać meksykańską mąkę
    kukurydzianą w sieci sklepów 'Kuchnie Świata' czy jakoś tak. Jedyne, co
    znalazłam w necie, to to:

    www.masala.com.pl/index.php?p2637,maka-kukurydziana-masa-harina-2-kg
    My się zaopatrujemy w sklepie Mexgrocer:

    www.mexgrocer.co.uk/



    --
    It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities.
  • owczarro 14.08.09, 09:06
    dzięki wielkie, jak coś uda mi się zakupić i zrobić to na pewno opiszę.
    pozdrawiam serdecznie.
  • Gość: juana IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.13, 13:48
    Mój mąż to Meksykanin I my sami robimy tortilla kukurydziane z mąki Maseca- specjalnie przetworzonej mąki kukurydzianej w Polsce do dostania tylko w sklepie z porduktami meksykańskimi Arriba. Kosztuje 25 zl/kg. W Kuchni Swiata jej nie ma! Nie wyjdzie ze zwykłej mąki kukurydzianej :) Oczywiście można zrobić lub kupić z pszennej lecz to już nie sa prawdziwe tortille. Te kupne jednak muszą być miękkie, do dostania w Piotrze I Pawle za chyba 5-6 zł/10 sztuk. Co kto chce. Gotowce kukurydziane mrożone też do dostania w Arriba.
  • m.agda.lena 29.08.13, 15:56
    A może zrobić po prostu naleśniki? :) też się świetnie nadają na tortillę, a są napewno dużo zdrowsze :)
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.13, 16:26
    nikt nie pytał o nalesniki tylko o tortille,naucz sie czytać ze zrozumieniem może??

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.