Dodaj do ulubionych

Jak uzywac maszynki do lodów?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 20:32
wlasnie kupilam maszynke z wkladem mrozacym, zrobilam lody i mi nie
wyszly :(( wiec pomyslalam, ze zapytam ekspertow jak sie w takim
razie uzywa tego ustrojstwa? wydaje mi sie ze zrobilam wszystko
zgodnie z instrukcja - zamrozilam wklad, zrobilam mase na lody,
wlozylam wklad do misy, wlalam mase, krecilo sie 40 minut, czyli
caly cykl robienia lodow galkowych.. i masa byla co prawda bardzo
zimna, ale zupelnie plynna. Czy te lody maja byc w maszynie tak
dlugo, az sie zmroza zupelnie? czy mieszadlo jest w stanie dalej
pracowac, jesli sa geste? czy moze tez nalezy plynne jeszcze lody
przelac do pojemnika i wstawic do zamrazarki? Czy moze mi pomoc ktos
doswiadczony w tej kwestii? Mam maszynke Philips Cucina. Z gory
wielkie dzieki!!
Edytor zaawansowany
  • 21.08.09, 22:32
    Wkład musi się mrozić conajmniej 24 godziny, a jeszcze lepiej
    potrzymać go w zamrażarce 2 dni. W zasadzie najlepiej przechowywać
    go w zamrażarce non stop jeśli robimy lody często. Masa lodowa przed
    wlaniem do maszynki musi się chłodzić w lodówce conajmniej kilka
    godzin, najlepiej przez noc. Masy powinno być tylko tyle, żeby
    wypełniła pojemnik maszynki w max. 3/4 lepiej 1/2, jak będzie więcej
    to lody dobrze się nie zmrożą. W bardzo gorące dni owijam maszynkę
    złożonym ręcznikiem, ponieważ wtedy jest jakaś tam izolacja
    zewnętrzna i wkład się aż tak szybko nie rozmraża. Większość lodów
    zazwyczaj należy domrozić w zamrażarce, ponieważ przeważnie mają
    kremową konsystencję, tzn. są zmrożone ale nie dość twardo. Lody
    powinny być ukręcone w ciągu 15-30 minut, czas zależy od ilości masy
    i składników z jakich robimy lody.
    No i pamiętaj, że najpierw włączasz maszynkę i dopiero wlewasz masę
    lodową, inaczej ryzykujesz połamanie mieszadła.

    --
    Laicki w dół tych prostujących żelaz - duże włosy wrócą!
  • 22.08.09, 08:27
    Podpisuje sie pod slowami Dziuuni. U mnie wklad lezacy caly czas w lodowce zaczal dopiero zdawac egzamin (oraz schlodzona wczesniej masa). Po ukreceniu lody czesto chwile tez domrazam. A w upalne dni jest mimo wszystko ciezej o dobra konsystencje.
    --
    Bea w Kuchni
  • 22.08.09, 09:36
    Pomaga tez klimatyzacja w pomieszczeniu, w ktoym pracuje maszynka.
  • Gość: Benia IP: *.adsl.alicedsl.de 22.08.09, 09:40
    To co, trzeba jeszcze klimatyzacje dokupic do tej maszynki zeby zrobic lody?
  • 22.08.09, 10:25
    Zalezy kiedy je robisz. Podczas upalow niestety nie wyjda.
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 22.08.09, 10:04
    Wlasnie kupilam maszynke do logow i mam dokladnie takie same
    doswiadczenia jak autorka watku. Nie zamarzly. Gdy probowalam zrobic
    lody za drugim razem, po tygodniowym pobycie misy w zamrazarce,
    czesc masy tak do niej przywarla, ze mozna ja oderwac tylko molotem
    pneumatycznym albo rozmrozic, oczywiscie nie zrobila sie kremowa
    tylko skamieniala :( Troche sie zniechecilam :(

    Czy ktos z Was jest szczesliwym posiadaczem maszynki do lodow ktora
    takze mrozi? Warto kupic taka wielka i droga maszynerie?
  • 22.08.09, 10:26
    Ja mam Phlipsa.
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 22.08.09, 15:05
    Linn Linn, mozesz sie podzielic swoim doswiadczeniami? Czy warto
    wygospodarowac tyle miejsca w szafce na maszynke polprofesjonalna,
    bo lody robi sie latwo i udaja sie czy tez mozna spodziewac sie
    przygod jak z misa mrozona w zamrazarce?
  • 22.08.09, 15:17
    Chodzi Co o taka, ktora wlacza sie do pradu i sama mrozi / bez przygotowan /?
    Kosztuja okolo 200 euro. Sama sie nad tym zastanawialam. Mysle, ze jedyna wada
    jest zuzycie pradu. Na pewno zuzywa znacznie wiecej. czas to chyba okolo 40 minut.
    Ja nie mam z misa mrozona w zamrazarce: w mojej maszynce jest wklad do
    zamrozenia / cos w rodzju dysku /. Chyba lepsza niz te z miska, ale nie mam
    porownania. Na pewno dysk zajmuje mniej miejsca.
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 22.08.09, 16:07
    Tak, chodzi mi wlasnie o taka ktora sama mrozi. Widzialam jedna za
    100 euro, procz ceny ma jeszcze jedna wade: zajmuje duzo miejsca.
    Musialaby byc swietna zeby bylo warto ja kupic.
  • 22.08.09, 16:57
    Wiem z wloskiego forum, ze sa dobre / np. Simac, Gaggia /. Sprawdzilam zuzycie
    pradu: taka z dyskiem 20 W, samomrozaca 150 W. To jednak spora roznica, a
    zamrazalnik i tak mamy wlaczony.
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 22.08.09, 17:02

    Bardzo dziekuje ze sprawdzilas na wloskim forum :)

    Do zastanawiania sie czy kupic taka maszynke sklonily mnie
    przeslodzone lody w sklepach. Wiekszosc kupnych w litrowych
    opakowaniach jest dla nas zdecydowanie przeslodzona. Kupuje jakies i
    nikt nie chce ich jesc, nawet ja :(
  • 22.08.09, 10:06

    nasz zasze stoi w zamrazalniku
    po wymieszaniu przelozyc do innego pojemnika
    i wlozyc do zamrazalnika zeby sie dobrze zmrozily,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.