Dodaj do ulubionych

risotto-jak zrobic? ABC dla dwóch lewych rąk;-)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.09, 18:25
proszę!!!! nigdy nie jadłam i co za tym idzie nie robiłam. ale straszną mam
ochotę popróbować. wiem, wiem...google. ale chodzi mi nawet nie o dokładny
przepis-choć mam do Waszych przepisów zaufanie i chętnie "z polecenia"
wypróbuję! , jak o garść informacji, co jest ważne i absolutnie konieczne do
zrobienia dobrego risotta! z góry dziekuję!
Obserwuj wątek
    • poszukiwaczsmaku Re: risotto-jak zrobic? ABC dla dwóch lewych rąk; 25.08.09, 18:44
      Jest kilka żelaznych zasad, których trzeba się trzymać przy przygotowywaniu risotto:

      1. RYŻ: arborio albo carnaroli (arborio można kupić nawet pod polską marką
      Kupiec, więc nie jest to wielki problem)
      2. OLIWA, na której należy PRZESMAŻYĆ suche ziarna ryżu. Oliwy sporo, patelnia
      nie może być zbyt sucha, przed smażeniem można na rozgrzaną oliwę wrzucić ze dwa
      ząbki czosnku, mogą być w łupinach, po czym wyjąć je przed wrzuceniem ryżu -
      nadamy risotto czosnkowy aromat
      3. BULION - dodaje się go partiami do smazonego suchego ryżu, gdy niektóre
      ziarna zaczną się lekko brązowić, czas na dolanie pierwszej porcji - może
      pryskać!! potem dodawać po trochu jak tylko poprzednia porcja wyparuje, i tak aż
      ryż będzie prawie miękki; bulion najlepszy własny, ale z biedy możesz też użyć
      przemysłowego
      4. WINO - pod koniec przygotowywania, zamiast ostatniej porcji bulionu
      5. MASŁO - na sam koniec, po zdjęciu dania z ognia, zamieszać i podawać

      I teraz:
      - risotto można perfumować ziołami (rozmaryn, tymianek, oregano, co kto lubi),
      grzybami (dobrze sprawdzają się suszone, trzeba je tylko wcześniej namoczyć i
      dodać wraz z płynem) itp
      - risotto chętnie przyjmie różne dodatki - świeży/mrożony groszek, tuńczyka,
      owoce morza a nawet kawałki mięs
      - na zakończenie miły akcent - pietruszka
      - ja przed dodaniem masła dodaję jeszcze nieco kwaśnej śmietany, pięknie się
      komponuje np z risotto grzybowym...

      I tyle. Smacznego.

      Pozdrawiam Poszukiwaczy Smaku!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka