wekowanie zupy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witajcie, wyjeżdzam na dwutygodniowe wakacje i mam problem z jedzeniem dla mojego 3 letniego niejadka. Synek żywi się głównie zupami krupniczek, przecierana grochówka, rosół.Jak myślicie czy taki krupnik z mięsem, czy grochówkę można zawekować i wytrzyma to dwa tygodnie? Jeśli tak, to bardzo proszę o przepis jak tego cudu dokonać.
    • Gość: agata IP: 83.1.101.* 28.08.09, 22:33
      Jeszcze jedno pytanie, czy leczo wekuje się z kiełbasą i mięsem, czy same warzywa?
      • Zupe mozesz zawekowac, oczywiscie !
        wszelkie konserwy zawierające mięso nalezy pasteryzowac trzykrotnie
        tj.
        1 dzien - pasteryzujemy przez 60 min (jesli sloiki malutkie to mozna
        krocej)
        pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej
        2 dzien - pasteryzujemy jak wyzej
        pozostawiamy na 24 godziny w temp. pokoj.
        3 dzien - pasteryzujemy j.w. i po ostudzeniu odstawiamy w chłodne
        miejsce

        Z tak przygotowaną konserwa mozna podrozowac, w miare mozliwosci
        chronic przetwory przed wysoką temperatura

        Natomiast leczo raczej nalezy pasteryzowac bez miesa czy kielbasy,
        ktore to dodatki wkladamy swieze w czasie podgrzewania, tuz przed
        jedzeniem

        Pozdrawiam, zycze udanych wakacji

        --
        Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
        trzeba
        pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • Gość: agata IP: 83.1.101.* 29.08.09, 13:19
      Bardzo dziękuje za odpowiedź. W takim razie spróbuje zrobić grochówke i krupnik. Jeśli słoik będzie źle spasteryzowany, to mam nadzieję, że będą ewidentne znaki w smaku i zapachu. Najbardziej obawiam się sytuacji, że zupka smakuje i wygląda świetnie, a tu coś w stylu jadu kiełbasianego w niej się znajduje.
    • Pewnie że można - ja wkuję krupnik i leczo - a także fasolkę po bretońsku
      (grochówki nie gotuję) - wszystko przetrzymuje się bardzo dobrze. Krupnik i
      fasolkę taką gotową a jeśli chodzi o leczo ty bez mięsa.

      ja wekuję tak: wlewam zawartość w wyparzone słoiki, gotuję pod przykryciem - hmm
      samam nie wiem ile - ze 20 minut, odwracam do góry nogami, nakrywam kocem i już.
      Jak wystygną to są już gotowe.
    • Gość: agata IP: 83.1.101.* 29.08.09, 21:44
      Na zime to wiem, ze leczo bez mięsa, ale czy na taki wyjazd dwutygodniowy nie można wkroić kiełbasy? Myślisz, że tak krótko wystarczy pasteryzować krupnik? Ja chciałam tam dać mięso i myślałam, że musze to trzy dni pasteryzować. Wiadomo, że jak krócej się pasteryzuje to taka zupa ma więcej wartości...
      • A czy jedziecie na zupełne pustkowie?A może wystarczy kuchenka na
        gazowe naboje i jeden garnek?A jeżeli chcesz mieć słoiki dla
        dziecka,to dla bezpieczeństwa zagotuj następnego dnia jeszcze
        raz,szczególnie,że będziesz je wieżć w samochodzie,gdzie temp. może
        być dość wysoka.A leczo proponuję bez kiełbasy/bezpieczniej/Wędlinę
        możesz kupić na miejscu
    • Gość portalu: agata napisał(a):

      > Witajcie, wyjeżdzam na dwutygodniowe wakacje i mam problem z
      jedzeniem dla moj
      > ego 3 letniego niejadka. Synek żywi się głównie zupami krupniczek,
      przecierana
      > grochówka, rosół.Jak myślicie czy taki krupnik z mięsem, czy
      grochówkę można za
      > wekować i wytrzyma to dwa tygodnie? Jeśli tak, to bardzo proszę o
      przepis jak t
      > ego cudu dokonać.

      a gdzie wy bedziecie jedli,mialam 3ke 3,4,7 lat problemu nie mialam
      nawet 3letnia corka potrafila zjesc nozem i widelcem z pomoca,
      kelnerzy i bywalcy byli zachwyceni,
      oczywiscie stwierdzilam ze w naszych czas coraz mniej malych
      cos takiego potrafi,ale mozliwe ze rodzice sa leniwi
      i nie potrafia tego(czego sami nie znali)podac dalej dziecku,
      biedne dzieci,


      • Jacy bywalcy? Chyba chodzi Ci o gości? Przestań wreszcie używać tego
        translatora, bo naprawdę trudno zrozumieć, o co Ci chodzi, nawet w
        przypadku takich pierdół, jak chwalenie się dziećmi.
        • avvg napisał:

          > Jacy bywalcy? Chyba chodzi Ci o gości? Przestań wreszcie używać
          tego
          > translatora, bo naprawdę trudno zrozumieć, o co Ci chodzi, nawet w
          > przypadku takich pierdół, jak chwalenie się dziećmi.

          niedobra odpowiedz,
          dziecmi sie nie chwale,ale moja zdolnoscia ich wychowania,
      • Gość: agata IP: 83.1.101.* 02.09.09, 11:55
        Nie nie jedziemy na zupełne pustkowie. Tylko tak się niestety składa, że nie każde dziecko zje co mu w restauracji podadzą! I nie chwaląc się mój 3 latek także potrafi zjeść nożem i widelcem, nie uważam tego za jakieś szczególne osiągnięcie. Nie chce na wakacjach stresować się, że moje dziecko opycha się byle czym, a z drugiej strony robienie zakupów na miejscu i ślęczenie w kuchni nie uważam za super rozrywkę na wakacjach.
    • Oczywiście można wszystko wekować. Potrawy z mięsem wymagają jednak
      tyndalizacji. Polega ona na tym,aby zabić różne bakterie oraz ich formy
      przetrwalnikowe. Dlatego procedura musi być dość rygorystycznie przestrzegana.
      Wszystkie czasy podane na słoiki 0,9 litra.
      1 dzień pasteryzujemy przez 1 godzinę i staramy się jak najszybciej ostudzić. (
      Przy powolnym studzeniu nieliczne bakterie , które mogły jeszcze przetrwać mogą
      wytworzyć formy przetrwalnikowe, z którymi o wiele ciężej walczyć )
      2 dzień pasteryzujemy 0.5 godziny i studzimy jak wyżej.
      3 dzień j.w.
      pozdrawiam.
      --
      Jedzą, piją lulki palą
      Tańce, hulanka swawola
      Mało karczmy nie rozwalą
      Hi hi ha ha hejże hola.
    • Gość: Lillaweneda3 IP: 212.160.201.* 02.04.14, 12:16
      Poniewaz moj mąz czesto wyjezdza a zywienie sie w barach lub restauracjach byloby drogie gotuje mu obiady dw sloikach. Są to np. leczo, zurek, goląbki. Na razie mam przetestowane leczo i zurek, ktore spokojnie wytrzymaly ok 1,5 tygodnia w sloikach w temperaturze troche nizszej niz pokojowa po jednokrotnej pasteryzacji. Teraz bede testowac rosól i goląbki. Pozdrawiam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.