Dodaj do ulubionych

wekowanie zupy

IP: 83.1.101.* 28.08.09, 22:31
Witajcie, wyjeżdzam na dwutygodniowe wakacje i mam problem z jedzeniem dla mojego 3 letniego niejadka. Synek żywi się głównie zupami krupniczek, przecierana grochówka, rosół.Jak myślicie czy taki krupnik z mięsem, czy grochówkę można zawekować i wytrzyma to dwa tygodnie? Jeśli tak, to bardzo proszę o przepis jak tego cudu dokonać.
Edytor zaawansowany
  • Gość: agata IP: 83.1.101.* 28.08.09, 22:33
    Jeszcze jedno pytanie, czy leczo wekuje się z kiełbasą i mięsem, czy same warzywa?
  • 29.08.09, 10:56
    Zupe mozesz zawekowac, oczywiscie !
    wszelkie konserwy zawierające mięso nalezy pasteryzowac trzykrotnie
    tj.
    1 dzien - pasteryzujemy przez 60 min (jesli sloiki malutkie to mozna
    krocej)
    pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej
    2 dzien - pasteryzujemy jak wyzej
    pozostawiamy na 24 godziny w temp. pokoj.
    3 dzien - pasteryzujemy j.w. i po ostudzeniu odstawiamy w chłodne
    miejsce

    Z tak przygotowaną konserwa mozna podrozowac, w miare mozliwosci
    chronic przetwory przed wysoką temperatura

    Natomiast leczo raczej nalezy pasteryzowac bez miesa czy kielbasy,
    ktore to dodatki wkladamy swieze w czasie podgrzewania, tuz przed
    jedzeniem

    Pozdrawiam, zycze udanych wakacji

    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
    trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Gość: agata IP: 83.1.101.* 29.08.09, 13:19
    Bardzo dziękuje za odpowiedź. W takim razie spróbuje zrobić grochówke i krupnik. Jeśli słoik będzie źle spasteryzowany, to mam nadzieję, że będą ewidentne znaki w smaku i zapachu. Najbardziej obawiam się sytuacji, że zupka smakuje i wygląda świetnie, a tu coś w stylu jadu kiełbasianego w niej się znajduje.
  • 29.08.09, 15:17
    Pewnie że można - ja wkuję krupnik i leczo - a także fasolkę po bretońsku
    (grochówki nie gotuję) - wszystko przetrzymuje się bardzo dobrze. Krupnik i
    fasolkę taką gotową a jeśli chodzi o leczo ty bez mięsa.

    ja wekuję tak: wlewam zawartość w wyparzone słoiki, gotuję pod przykryciem - hmm
    samam nie wiem ile - ze 20 minut, odwracam do góry nogami, nakrywam kocem i już.
    Jak wystygną to są już gotowe.
  • Gość: agata IP: 83.1.101.* 29.08.09, 21:44
    Na zime to wiem, ze leczo bez mięsa, ale czy na taki wyjazd dwutygodniowy nie można wkroić kiełbasy? Myślisz, że tak krótko wystarczy pasteryzować krupnik? Ja chciałam tam dać mięso i myślałam, że musze to trzy dni pasteryzować. Wiadomo, że jak krócej się pasteryzuje to taka zupa ma więcej wartości...
  • 01.09.09, 21:04
    A czy jedziecie na zupełne pustkowie?A może wystarczy kuchenka na
    gazowe naboje i jeden garnek?A jeżeli chcesz mieć słoiki dla
    dziecka,to dla bezpieczeństwa zagotuj następnego dnia jeszcze
    raz,szczególnie,że będziesz je wieżć w samochodzie,gdzie temp. może
    być dość wysoka.A leczo proponuję bez kiełbasy/bezpieczniej/Wędlinę
    możesz kupić na miejscu
  • 31.08.09, 16:22
    Gość portalu: agata napisał(a):

    > Witajcie, wyjeżdzam na dwutygodniowe wakacje i mam problem z
    jedzeniem dla moj
    > ego 3 letniego niejadka. Synek żywi się głównie zupami krupniczek,
    przecierana
    > grochówka, rosół.Jak myślicie czy taki krupnik z mięsem, czy
    grochówkę można za
    > wekować i wytrzyma to dwa tygodnie? Jeśli tak, to bardzo proszę o
    przepis jak t
    > ego cudu dokonać.

    a gdzie wy bedziecie jedli,mialam 3ke 3,4,7 lat problemu nie mialam
    nawet 3letnia corka potrafila zjesc nozem i widelcem z pomoca,
    kelnerzy i bywalcy byli zachwyceni,
    oczywiscie stwierdzilam ze w naszych czas coraz mniej malych
    cos takiego potrafi,ale mozliwe ze rodzice sa leniwi
    i nie potrafia tego(czego sami nie znali)podac dalej dziecku,
    biedne dzieci,


  • 31.08.09, 22:59
    Jacy bywalcy? Chyba chodzi Ci o gości? Przestań wreszcie używać tego
    translatora, bo naprawdę trudno zrozumieć, o co Ci chodzi, nawet w
    przypadku takich pierdół, jak chwalenie się dziećmi.
  • 01.09.09, 11:33
    avvg napisał:

    > Jacy bywalcy? Chyba chodzi Ci o gości? Przestań wreszcie używać
    tego
    > translatora, bo naprawdę trudno zrozumieć, o co Ci chodzi, nawet w
    > przypadku takich pierdół, jak chwalenie się dziećmi.

    niedobra odpowiedz,
    dziecmi sie nie chwale,ale moja zdolnoscia ich wychowania,
  • Gość: agata IP: 83.1.101.* 02.09.09, 11:55
    Nie nie jedziemy na zupełne pustkowie. Tylko tak się niestety składa, że nie każde dziecko zje co mu w restauracji podadzą! I nie chwaląc się mój 3 latek także potrafi zjeść nożem i widelcem, nie uważam tego za jakieś szczególne osiągnięcie. Nie chce na wakacjach stresować się, że moje dziecko opycha się byle czym, a z drugiej strony robienie zakupów na miejscu i ślęczenie w kuchni nie uważam za super rozrywkę na wakacjach.
  • Oczywiście można wszystko wekować. Potrawy z mięsem wymagają jednak
    tyndalizacji. Polega ona na tym,aby zabić różne bakterie oraz ich formy
    przetrwalnikowe. Dlatego procedura musi być dość rygorystycznie przestrzegana.
    Wszystkie czasy podane na słoiki 0,9 litra.
    1 dzień pasteryzujemy przez 1 godzinę i staramy się jak najszybciej ostudzić. (
    Przy powolnym studzeniu nieliczne bakterie , które mogły jeszcze przetrwać mogą
    wytworzyć formy przetrwalnikowe, z którymi o wiele ciężej walczyć )
    2 dzień pasteryzujemy 0.5 godziny i studzimy jak wyżej.
    3 dzień j.w.
    pozdrawiam.
    --
    Jedzą, piją lulki palą
    Tańce, hulanka swawola
    Mało karczmy nie rozwalą
    Hi hi ha ha hejże hola.
  • Gość: Lillaweneda3 IP: 212.160.201.* 02.04.14, 12:16
    Poniewaz moj mąz czesto wyjezdza a zywienie sie w barach lub restauracjach byloby drogie gotuje mu obiady dw sloikach. Są to np. leczo, zurek, goląbki. Na razie mam przetestowane leczo i zurek, ktore spokojnie wytrzymaly ok 1,5 tygodnia w sloikach w temperaturze troche nizszej niz pokojowa po jednokrotnej pasteryzacji. Teraz bede testowac rosól i goląbki. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.