Dodaj do ulubionych

ciasta z alkoholem

IP: 212.160.234.* 05.01.04, 14:11
Bardzo je lubię. Ja znam "pijaka" no i daję czasami alkohol do kremów do
tortu .Czy znacie przepisy na takie ciasta?Proszę podsuńcie mi jakieś
przepisy!
Edytor zaawansowany
  • dziuunia 05.01.04, 14:25
    Też lubię:)
    Dobra jest taka babka
    www.mniammniam.pl/pu.php?p=2877
    Tylko faktycznie bardzo alkoholowa:)
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:06
    Bardzo dobra jest ta "Babka ajerkoniakowa".
    Ja dodaję alkohol [kilka łyżek wódki, rumu lub spirytusu] do każdego kremu na
    bazie masła i do płynu, którym nasączm biszkopt oraz do każdego ciasta
    ucieranego [tj. pieczonego na proszku do pieczenia > wraz z dodatkiem kilku
    łyżek soku z cytryny niweluje nieprzyjemny posmak proszku w tym cieście] i do
    drożdżowego - doskonale wygładza strukturę ciasta i wpływa na jego smak i
    aromat.
    Koniecznie należy dodawać spirytus do racuszków drożdżowych, pączków i
    faworków - oprócz w/w właściwości - dodatek alkoholu powoduje, że nie nasiąkają
    zbyt mocno tłuszczem.
    Wspomnę też o dodawaniu do ciasta i deserów rodzynek, namoczonych najlepiej w
    białym rumie. Cudowny smak i aromat.
    Pozdrowienia!
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:22
    Po namyśle, daję też przepis na masę do tortu węgierskiego, który otrzymałam od
    gościa tego forum.
    Skopiowane: Gość: ktys1 20.11.2003 17:56
    Spełniam prośbę Limby i dziękuję za przepis na ciemny biszkopt.

    Składniki masy:
    półtorej kostki palmy / lepiej zastyga masa, niż z masłem/
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki kakao ciemnego
    1/2 szklanki wódki lub 1/4 szklanki spirytusu
    słoik 1/2 litowy wiśni w soku własnym
    łyżka żelatyny
    sporo bakalii / rodzynki, figi, migdały, orzechy /

    Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, kakao, wiśnie z sokiem, alkohol,
    bakalie na końcu żelatynę rozpuszczoną.
    Biszkopt nasączyć naparem mocnej herbaty z cytryną + zapach np. arak.
    Gęstniejącą masę położyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
    Potem polewa, najlepiej gorzka czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach mleka.
    Tort jest bardzo atrakcyjny i wszystkim smakuje, trzeba tylko mieć wiśnie w
    soku własnym bo reszta jest do kupienia. Smacznego.
    Pozdrawiam .Krysta

    Dodaję od siebie, że oprócz wiśni nie dodaję już żadnych bakalii do tej masy.
    A wiśnie w soku własnym przyrządzam następująco:
    - 1/2 kg wiśni świeżych [waga po wypestkowaniu] lub 1/2 kg wiśni
    mrożonych {są w sprzedaży bez pestek]
    - 1 szklanka cukru
    Podgrzewać w/w składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie gotować,
    bo wiśnie stracą aromat.
    W masie tej rozpuszczam żelatynę [1 łyżka stołowa z czubem, uprzednio namoczoną
    ok. 15 min w odrobinie zimnej wody} i w takiej postaci dodaję do kremu.
  • Gość: Sara IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 05.01.04, 16:45
    Ja robie kulki z ciasta (kazdego,nawet z kremem). Poprostu dodaje kakao w.g
    gustu i smaku, sporo rumu, albo bialego, albo ciemnego i robie kuleczki.
    Nastepnie kazda kulke obtaczam w wiorkach kokosowych i wstawiam do lodowki. Po
    kilku godzinach kulki sa zbitej konsystencji. To samo robie, kiedy kupie
    jakies gotowe ciasteczka, herbatniki lub wafelki, ktore nie zostaly zjedzone i
    nie wiadomo co z nimi zrobic. Goscie sa zachwyceni, a takie kulki moga w
    lodowce wytrzymac kilka tygodni.
  • Gość: kobitka IP: 80.51.233.* 05.01.04, 17:13
    Mam takie ciasto, przepis moim zdaniem dziwny ( kaszka manna surowa zalana
    alkoholem) ale smakuje bosko :))))))))

    Biszkopt czekoladowy z 6 jaj i do tego masa :

    125 g kaszy manny zalać 1 szkl. wódki na 2 godziny

    250 g masła utrzeć z 200 g cukru pudru, dodać kaszkę zalaną wódką i 200 g
    kokosu. Biszkopt przeciąć, masę rozsmarowac, przykryć drugą częścią biszkopu i
    polać polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą.
  • noemi76 05.01.04, 17:37
    Korni, a możesz podać przepis na "pijaka"? Ja mam przepisy na 2 różne i jestem
    ciekawa czy ty masz może jeszcze jakiś inny. Z góry dziękuję
  • Gość: korni IP: 212.160.234.* 05.01.04, 21:21
    Przepis na "pijaka":piekę biszkopt na biszkopt daję mase makową{Margarynę
    ucieram z 3/4 szklanki cukru pudru dodaje olejek migdalowy jajko a na koniec
    250g spazonego maku}później na masę daję "petitki"moczone w alkoholu i na
    koniec polewam polewą czekoladową.
  • Gość: hania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.04, 10:35
    a ja znam inny:(na prostokątną brytfankę)
    biszkopt z 6 jajek nasączony alkoholowym pączem, na to masa z 2 budyniów
    waniliowych ugotowanych w 0,6 l mleka zmiksowana z kostką masła oraz cukrem
    pudrem i sokiem z cytryny do smaku, na to namoczone w alkoholu herbatniki i
    polewa czekoladowa. Alkohol: wódka lub rum.
    PS. Dzięki Wam wszystkim za apetyczne przepisy. Chyba rzucę w kąt poświąteczne
    odchudzanie.
  • Gość: smakosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:41
    Zawsze byłem ciekaw ile trzeba by zjeść takiego ciasta żeby się ubzdręgolić i
    co by było pierwsze paw od słodkości czy faza?
  • Gość: aba IP: *.CNet.Gawex.PL 05.01.04, 18:10
    jasne :) do faworków dodaje sie spirytus - czyściuteńki :):):)
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:21
    Na świeta zrobiłam biszkopt jasny przełożony masą kokosową. To była modyfikacja
    przepisu z tego forum. Wiórki kokosowe zalane alkoholem . Kilka godzin
    postały . Potem ubite całe jajka z cukrem na parze, dodane masło. Biszkopt
    nasączony, galaretka z czerwonej porzeczki, masa, biszkopt. Wszystko na oko.
    Posmarowany resztą masy, posypany, troszkę wiórkami białej czekolady a troszkę
    uprażonymi wiórkami migdałów. Miał powodzenie ! Sama też uważam że był dobry -
    w moim domu nie lubiło się smaku kokosa - teraz będę powtarzała to ciasto.
  • amazonka_sc 05.01.04, 21:59
    Ja tez mam fajny przepis:)
    Piecze sie biszkopt i na niego robi masę z:
    2 paczek masła (bez zawartosci oleju)
    7 łyzek cukru pudru
    4 żółtek
    1/2 l advokata
    Wszystko po kolei trzeba zmiksować, mase rozprowadzić na biszkopcie, posypac
    startą czekoladą i włożyc do lodówki.
    Pycha:D
  • Gość: . IP: *.server.ntli.net 05.01.04, 23:42
    whisky lub brandy. I jeszcze podaje sie do tego maslo koniakowe lub takowaz
    smietanke (jasne, wersja dla doroslych). Przepisu nie podaje, bo musze o niego
    poprosic zone.
  • lola211 06.01.04, 10:39
    Biszkopt:
    5 jajek,
    1 szkl. cukru pudru,
    1 szkl. mąki,
    2 łyżeczki proszku do piecz.,
    3 łyżeczki kakao
    Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao,
    upiec w prostokątnej blasze.

    1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syropie
    (wody tyle by przykryły sliwki i 1/2 szkl. cukru)az beda miekkie, wystudzic ,
    pokroic w paski , zalac spirytusem obficie, zostawic na noc.

    Masa:
    4 jaja i 10 dkg cukru ubic na parze i ostudzic. 2 kostki masła zmiksowac
    dodajac mase jajeczna i 60 dkg nutelli. Na koniec dodac spirytus ze sliwek.

    Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa .Najlepsze
    na drugi dzień.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka