Gazeta.pl   Forum   Dom   Developerzy   Developerzy: Polska   Pogonili?

Komentarze do artykułu

Ceny mieszkań przestały spadać. Kiedy zaczną drożeć?

Mieszkania w największych aglomeracjach prawdopodobnie przestały tanieć, a za rok mogą zacząć drożeć - oceniają analitycy Systemu Analiz i Monitorowania Rynku Obrotu Nieruchomościami (AMRON)

Pogonili?

Autor: kretynofil 27.11.09, 16:40
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Przysnilo im sie ;)

W Warszawie średnia cena transakcyjna wynosiła w trzecim kwartale 7853 zł za m kw. Była więc o ok. 10 proc. niższa niż w szczytowym okresie boomu (pierwszy kwartał 2007 r.)

Po pierwsze, to chyba 2008 ;)

Po drugie, to moze pogadamy o wolumenie transakcji? Bo na poczatku 2008 to mieszkania nadal sie swietnie sprzedawaly - a teraz juz nie bardzo. Nie mozna wiec powiedziec ze osiagnieta zostala "cena rownowagi"...

Pytanie do mojego ulubionego "redaktora depeszowego":

Czy jesli dzisiaj sprzedam wszystkie 10.000 jabluszek po zlotoweczce, a jutro tylko 100 po zlotoweczce i 9900 jabluszek zostanie mi w koszyku - to czy oznacza to ze wartosc rynkowa jabluszek jest stala? Czy mozna powiedziec, ze cena jabluszek sie nie zmienila?

A moze oznacza to tyle ze ci, ktorzy dzien wczesniej kupowali po zlotoweczce, nie maja zamiaru wiecej w tej cenie kupowac i po prostu nie kupia? I moze oznacza to ze cena jabluszek spadla - tylko ze nie ma w poblizu nikogo kto by sprzedawal jabluszka w rozsadnej cenie, albo ja o tym nie wiem? I moze wniosek z tego taki - ze jabluszka stracily na wartosci?

I moze oznacza to na przyklad ze mi te 9900 jabluszek zgnije w koszyku?

Ogolnie: artykul mnie rozbawil ;) Kwartal temu AMRON krzyczal ze ceny spadly 20% r/r, mimo ze spadek kwartal wczesniej wyszedl raptem pare procent (bo, pacany, nie wzieli pod uwage nalozenia sie fali spadkowych i wyszedl im jakis burdel), teraz nagle AMRON doznal olsnienia ze ceny beda tylko rosly.

Dzisiaj czegos szukalem na ich temat i trafilem na taki wykres:

www.bankier.pl/wiadomosc/Pierwszy-kompleksowy-raport-o-rynku-nieruchomosci-i-kredytow-mieszkaniowych-ZBP-2055279.html

(chodzi o ten pierwszy) - i zdrowo sie usmialem. Otoz, Drodzy Panstwo, mamy stabilnie hiperboliczny wzrost sredniej wysokosci kredytu. Czyli: SKY IS THE LIMIT ;))))))

--
Wez idz plac podatki, ch..u!
(by zayed)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-174
(101-174)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.