• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ceny w Bułgarii i co warto zjesc

  • IP: *.spi.net.pl 14.06.08, 15:16
    prosze o podanie przykaldowych cen obiadu w restauracji a takze co
    warto zjesc z kuchni bulgarskiej??slyszalam ze maja pyszny jogurt
    czy kefir
    Edytor zaawansowany
    • Gość: ppp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 15:35
      Z tym, że to nie kefir, tylko jogurt, zwany dla niepoznaki kwaśnym mlekiem.
      • Gość: EW IP: *.chello.pl 17.06.08, 13:07
        a tak naprawdę to nazywa sie AJERAN fonetycznie
    • 17.06.08, 01:04
      Co do cen, to Bułgaria jest sporo tańsza od Rumunii i jest tez taniej niż w
      Polsce. Za obiad zapłacisz poniżej 20PLN
      więcej na mojej stronie
      krupnik.pl/galeria/ceny.w.bulgarii
      • 17.06.08, 16:51
        Faktycznie w Bułgarii można tanio zjeść w restauracji-bez problemu można sobie podjeść za niecałe 20 PLN i jeszcze na coś mocniejszego do popicia zostanie. Z jedzenia polecam tradycyjne sałatki bułgarskie: szposką i owczarską. Dalej giuwecz i kawarmę - jak ktoś lubi dużo tłustawego mięska to lepiej nie trafi. Kebabcze - bardzo smaczne podłużne kotleciki z grilla. Bardzo dobry jest też tarator - coś jakby chłodnik z jogurtu i szkembe czorba - bardzo pikantne flaczki. Warto też spróbować pylene czuszki - papryczki z grilla nadziewane zazwyczaj ryżem i mięsem. Co do wspomnianego wcześniej jogurtu to jest to prawdopodobnie kisjałe mliako (czy jakoś tak) - swój smak (tak samo jak sery) zawdzięcza szczepowi bakterii występujących tylko w Bułgarii. Pyszna jest też caca - małe rybki smażone jak frytki (rewelacja do piwa), sirene (czyli ser biały ale nie taki jak u nas - najbardziej przypomina fetę i od fety jest o wiele lepszy) oraz kaszkawał - najlepiej smażony w panierce (ser żółty). Wspaniale smakują te potrawy wraz z trunkami np. szopska z sączoną powoli rakiją czy tarator z maztiką (anyżówką - jeden z najlepszych alkoholi jaki kiedykolwiek piłem). Przy tych niskich cenach warto sobie wziąć butelkę wina do obiadu lub kolacji - ja osobiście od dłuższego czasu kupuję tylko bułgarskie wina (no czasami jakiegoś tokaja jeszcze, ale rzadko). Mo i nie mogę zapomnieć o najlepszej w moim mniemaniu potrawie - musace - pyszna zapiekanka z ziemniakami i mięsem. Godne polecenia są też owoce morza - świeżutkie, dopiero co wyłowione (wszelakie homary czy inne kraby, langusty, krewetki i ośmiorczki). Tak więc pod względem jedzenia każdy ktoś sobie znajdzie coś dla siebie. A na deserek niewyobrażalnie wręcz słodka baklawa z mentą (świetny likier miętowy), albo piwko - najlepsze według mnie to Zagorka i Kamenitza (a zwłaszcza Kamenitza).
        --
        www.fastfood.blox.pl/
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.