• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

małżeństwo z Polakiem Dodaj do ulubionych

  • 21.02.11, 12:21
    Witam. Potrzebuję fachowe porady od osoby, która wie coś na temat na jakiej podstawie obecnie zawiera się związek małżeński. Mam znajomą która jest obywatelką Ukrainy z kartą stałego pobytu w Polsce i chce wyjść za Polaka. W USC powiedziano jej, że musi mieć specjalne zezwolenie od ambasady na zawarcie związku mał. Okazało się, że ambasada już od roku nie wydaje takich zezwoleń. W USC podobno mówią, że takie pozwolenie można uzyskać tylko składając jakieś wnioski do sądu, bo inaczej urzędnik nie może zezwolić na zawarcie związku. Czy to prawda, że w Polsce są takie paranoje i nie da się tego załatwić jakoś normalniej bez udziału sądu??? Czy też to jedyna możliwość? Jeśli tak to piszcie ile to trwa i jakie są koszty uzyskania zgody na szczęśliwe życie małżeńskie:)
    Zaawansowany formularz
    • 21.02.11, 14:20

      Osoby, które chcą zawrzeć związek małżeński, powinny złożyć lub przedstawić kierownikowi USC następujące dokumenty:

      •dokument stwierdzający tożsamość,
      •odpis skrócony aktu urodzenia, nie składa się odpisu skróconego aktu urodzenia, jeżeli został on sporządzony w urzędzie stanu cywilnego, w którym nastąpi sporządzenie aktu małżeństwa,
      •dowód ustania lub unieważnienia małżeństwa – jeżeli osoba ta pozostawała poprzednio w związku małżeńskim,
      •dowód nieistnienia małżeństwa – jeżeli postępowanie o ustalenie nieistnienia małżeństwa toczyło się wobec tej osoby,
      •pisemne zapewnienie, że nie wie o istnieniu okoliczności uniemożliwiających zawarcie małżeństwa,
      •zezwolenie na zawarcie małżeństwa – jeżeli wymagają tego przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

      Zezwolenie (wydawane przez ambasadę, o braku przeszkod do zawarcia związku małżeńskiego) jest już ostatnim zaświadczeniem w tej procedurze, które jest wydawane na podstwie innych zebranych dokumentów na miejscu, czyli w UA: zaśw. o braku istnienia małżeństwa oraz o zdolności do dokonywania czynności prawnych ( w tym, do zawarcia małżeństwa).
      Czy to prawda, że
      > w Polsce są takie paranoje i nie da się tego załatwić jakoś normalniej bez udz
      > iału sądu??? Czy też to jedyna możliwość? Jeśli tak to piszcie ile to trwa i ja
      > kie są koszty uzyskania zgody na szczęśliwe życie małżeńskie:)

      Akurat w tym przypadku to nie w PL są paranoje (chociaż z pewnością się zdarzają), paranoją jest to, że ambasada (celowo z małej:-) UA nie wydaje od roku zaświadczeń i na jakiej podstawie?
      W związku z tym, należy po raz kolejny zadzwonić do ambasady republiki bananowej i niech się wypowiedzą, który urząd w UA będzie urzędem właściwym w tej sprawie, gdzie należy uzyskać zezwolenie o braku przeszkod do zawarcia małżeństwa i jaka procedura będzie miała miejsce.
      Odchodząc nieznacznie od tematu, już od dawna się zastanawiam, jakie własnie funkcje pełni ta ambasada, skoro
      1)zaświadczeń nie wydają
      2)blankietów urzędowych też przeważnie nie mają
      3) jak wysyłają zapytanie, to ruski rok czekaj na odpowiedź
      4) wymiana paszportów:
      a)nie mamy blankietów
      b) czekamy na nowe wzory
      c) nie wiemy
      ;-DDD

      • Gość: inna86 IP: *.95.94.145.gl.digi.pl 21.02.11, 15:59
        to też znalazłam na internecie. jakie dokumenty są wymagane. Ale realnie mnie interesuje ile czasu w sądzie rodzinnym (na drodze nieprocesowej) trwa załatwienie tej sprawy skoro ambasada nie daje takiego papieru?
        • 21.02.11, 17:01
          na jakiej podstawie ambasada nie wydaje takiego zaświadczenia?
          www.eporady24.pl/dokumenty_wymagane_po_stronie_ukrainskiej_i_polskiej_do_zawarcia_zwiazku_malzenskiego,pytania,23,172,3042.html

          ten link oczywiście nie jest dowodem, (ale: data publikacji artykułu 6.10.2010., czyli niecałe półroku temu. )

          i jeszcze:
          www.eporady24.pl/slub_z_cudzoziemcem_nepalczykiem_jakie_dokumenty_beda_potrzebne,pytania,23,172,3638.html
          • Gość: inna86 IP: *.95.94.145.gl.digi.pl 22.02.11, 17:32
            No niestety koleżanka była w dwa dni temu i poinformowano ją, że takie zaświadczenia nie są już wydawane. Podobno jedyna droga to postępowanie nieprocesowe w sądzie rodzinnym. Chciałam się więc spytac ile to postępowanie trwa i jak szybko sąd daje zwolnienie z posiadania takiego zaświadczenia.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.