Słuchajcie nadał mi prezydent obywatelstwo polskie bez żadnych uwarunkowań że muszę się zrzec ukraińskiego. Poszłam do urzędu wojewódzkiego odebrałam je podpisałam się i jestem obywatelką polską. Ale w ambasadzie ukraińskiej powiedziano mi że to jest nielegalne i niezgodne z prawem i podlega ściganiu i mogę być karana sądownie że nie zrzekłam się obywatelstwa ukraińskiego. Prezydent RP wydaje albo obtywatelstwo z warunkiem zrzeczenia się albo bez tego warunku nadaje. Ja dostałam bez warunku zrzeczenia się. CZY JEST KTOŚ W TAKIEJ SYTUACJI JESZCZE ŻE W ZASADZIE MA DWA OBYWATELSTWA POLSKIE I UKRAIŃSKIE? Polska ode mnie nie żąda zrzeczenia się ukraińskiego a Ukrainę nie powiadamiają że mi to obywatelstwo przyznali. Słyszałam że dużo osób nie zrzeka się i ma jakby dwa choć trochę nielegalnie ale tylko w świetle prawa ukraińskiego. Chce wiedzieć czy jest ktoś kto jest w takiej sytuacji jak ja i co właściwie mam robić dalej, żeby np. nie iść na Ukrainie za to siedzieć:(
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.