Gazeta.pl   Forum   Dom   Materia³y budowlane   nawiewniki w oknach w bloku, obowiazek ?

nawiewniki w oknach w bloku, obowiazek ?

Autor: monika9920 12.09.11, 19:50
Mam pytanie do osob, ktore nie mialy a pozniej zalozyly sobie nawiewniki w oknach.

Mieszkam w bloku z lat siedemdziesiatych. Blok jest ocieplony. W mieszkaniu znajduja sie kratki wentylacyjne - w kuchni i lazience (sprawdzane co roku - sprawne) oraz plastikowe okna z funkcja rozszczelnienia. Nie ma i nigdy nie bylo wilgoci plesni, grzyba.

Dzis pojawil sie mily pan, ktory stwierdzil, ze bedzie montowal nawiewniki w oknach w pokojach oraz w kuchni. Montaz jest podobno zlecony przez administracje, darmowy i obowiazkowy (administracja nie powiadomila nas o tym).

Wiem, ze sa to plastikowe nawiewniki montowane na gornej ramie okna.

Szczerze powiem pomysl mi sie nie podoba, bo oznacza koniecznosc usuniecia rolet (zajmuja dokladnie cala gorna rame okna) a na nowe rolety po prostu mnie nie stac.
Obawiam sie rowniez zwiekszenia halasu z zewnatrz (mieszkam przy ruchliwej ulicy), a i estetyka okien ucierpi (widzialam te nawiewniki - sa dosc duze, do tego i tak rolety bede musiala zamontowac - wiec sporo sie na oknie bedzie dziac).

Czy nawiewniki naprawde sa obowiazkowe w sytuacji gdzie mamy sprawna wentylacje (te kratki w kuchni i lazience), rozszczelniane okna i od 25 lat kiedy tu mieszkam nie bylo przypadku wilgoci w mieszkaniach ?

Czy mam prawo nie zgodzic sie na ich montaz ? (mieszkanie jest wlasnosciowe).

A moze jednak sa jakies plusy, ktore sprawia, ze powinnam sie zgodzic na montaz ?

Bede wdzieczna za odpowiedzi osob, ktore mialy okazje mieszkac bez i z nawiewnikami, takie praktyczne informacje.

Monika

Poleæ znajomemu Powiadomienie zosta³o wys³ane
Poleæ tê wypowied¼ znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Poka¿ wszystkie

Wysy³aj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶ciæ zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj siê lub zarejestruj siê.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane w±tki

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±. Regulamin.