Dodaj do ulubionych

zminimalizowanie archiwum

02.01.07, 22:28
czy jest możliwe (a jeżeli tak, to w jaki sposób) zminimalizowanie archiwum w
ten sposób, by wyświetlał się tylko rok i dopiero po "najechaniu" na niego
myszą "rozwijały się" kolejne miesiące?
Edytor zaawansowany
  • mika_p 02.01.07, 22:55
    Jeszcze nie, ale admini obiecali nam to na kiedyś, jak już blogi na bloxie będą
    mieć długa historię.
    Moim zdaniem, to bedzie prezent na pięciolecie Blox.pl

    --
    Jestem Płocką Mamą i Kwietniową Mamą 2005
  • s.z.y.m.o.n 03.01.07, 16:19
    Tak jest to możliwe smile
    Przygotowałem już takie rozwiązanie (jeszcze nie w pełni sprawdzone) w postaci
    rozwijalnego menu. Trik dział jedynie przy włączonej obsłudze JavaScript, więc
    wymaga przygotowania także szablonu dla osób z wyłączoną jego obsługą.

    Przykład wyglądu tak zmodyfikowanego archiwum w trzech wiodących przeglądarkach:
    www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6226c0ecc7b43e0e
  • brida 09.01.07, 22:35
    Całkiem ładnie wygląda to to wink
    --
    bransoletka.blox.pl/
  • s.z.y.m.o.n 10.01.07, 00:44
    Zainteresowana?
  • eela 02.02.07, 15:22
    Ja też pytam kiedy w archiwum miesiące będą zwijane w lata. Nie pierwszy raz pada to pytanie a odpowiedzi brak.
  • eela 04.02.07, 23:04
    Będzie to zwijane archiwum czy nie? Mogę wątek podbijać codziennie, a nawet dwa razy dziennie, mam czas. smile
  • ols 06.02.07, 09:10
    Z tego co tu czytam, s.z.y.m.o.n przygotował/przygotowuje jakieś rozwiązanie.
    Nie wiem jeszcze, czy będziemy to zmieniać w najbliższym czasie stąd brak odpowiedzi.
  • eela 06.02.07, 11:20
    Ale ci, co mają długo blogi mają strasznie długą listę i istotne zakładki w zwiazku z tym są bardzo nisko. Już rok temu wiadomo było, ze taki problem wyniknie. smile
  • ols 06.02.07, 11:41
    Są liczne możliwości obejścia problemu:
    - można archiwum zniknąć całkowicie
    - albo zastąpić kalendarzem
    - ewentualnie przenieść do "sztucznej" trzeciej szpalty
  • eela 06.02.07, 15:35
    Kalendarzem nie zastąpię, bo to nie rozwiązuje sprawy. Żeby dotrzeć do interesującego miesiąca można się zaklikać na śmierć. Nie wiem jak się robi trzecią szpaltę. Jak juz coś robicie to róbcie porządnie i do końca.
  • ols 06.02.07, 16:05
    eela napisała:

    > Nie wiem jak się robi trzecią szpaltę.
    Wystarczy trochę popracować przy szablonie. Zobacz np. u Taishy - taisha.blox.pl/html

    > Jak juz coś robicie to róbcie porządnie i do końca.
    Nie da się zrobić bloxa "do końca". Ciągle pojawiają się nowe rzeczy. A to co robimy, jest zrobione porządnie.
  • eela 06.02.07, 17:45
    Nie będe się uczyć css tylko po to, żeby poprawiac Wasze niedoróbki. Rok temu m.pieck pisał, że archiwum będzie zwijane. Jeśli archiwum jest w standardowych szablonach to powinno być tak zrobione, żeby można bylo z niego wygodnie korzystać a jak nie potraficie to zatrudnijcie u siebie Szymona. Przynajmniej chłopak zarobi. smile
  • ols 06.02.07, 18:09
    > Rok temu m.pieck pisał, że archiwum będzie zwijane.
    Skoro tak napisał, to zapewne będzie

    > jak nie potraficie to zatrudnijcie u siebie Szymona
    Moja skrzynka pocztowa jest otwarta wink
  • s.z.y.m.o.n 06.02.07, 12:33
    Rozwiązanie już jest i wydaje się działać dostatecznie dobrze.
    Pierwszy z trzech planowanych postów o modyfikacji archiwum już opublikowałem
    wczoraj - testblog.blox.pl/ Na głównej stronie bloga możesz zobaczyć
    końcowy efekt.

    Moje rozwiązanie nie jest jednak banalne w zastosowaniu i wymaga dobrej
    znajomości CSSa (postaram się troszkę to przybliżyć w kolejnych wpisach)
  • eela 06.02.07, 15:43
    A poprzednie lata? Blox jest chyba od 2004 roku. Jakie takie pojęcie o css mam, ale nie przesadnie doskonałe. smile Tak wiec czekam na ciąg dalszy, bo jeśli chodzi o pomoc ze strony administracji to szybciej można się doczekać własnej śmierci.
  • s.z.y.m.o.n 06.02.07, 15:49
    Poczytaj artykulik u mnie na blogu dokładniej wink Mój blog działa od stycznia
    więc jest jeden rok i dwa miesiące w archiwum. U ciebie będzie wyglądało
    inaczej, a wszystkie lata i miesiące zawierające wpisy będą uwzględnione w
    archiwum.
  • eela 06.02.07, 17:42
    Zrobiłam wg Twojego przepisu, ale niestety nie działa w Operze
    eela1.blox.pl/html
  • xysztov 06.02.07, 18:23
  • xysztov 06.02.07, 18:29
    za szybko, przepraszam.

    #BlogArchiwumBox {
    width: 165px;
    margin-left: 850px;
    background-color: #BF9960;
    border: 2px dotted #868686;}

    i będzie wyglądało tak:
    img62.imageshack.us/img62/4869/warszawavy4.jpg

    nie wiem tylko dlaczego zakładki nie znalazły się na górze, hmmm, u mnie to
    działa bez problemu.
    no ale może ktoś doradzi.


    --
    1%
    ████
  • s.z.y.m.o.n 06.02.07, 20:30
    Aby zakładki przesunęły się do góry należy usunąć archiwum z przepływu dokumentu
    (chyba tak to się fachowo nazywa wink).
    Proponuję zrobić takie modyfikacje:

    body{position: relative}
    #BlogArchiwumBox{
    position: absolute;
    left: 850px
    }

    Wówczas zakładki powinny znaleźć się u góry.
  • splocik 21.02.07, 21:16
    Dzięki bardzo za wskazówkę.
    Zrobiłam zgodnie z nią, dodałam własne poprawki i wyszło mi tak tutaj -

    oczka.blox.pl/html
    i tak tutaj -

    splocik.blox.pl/html
    Pozdrawiam ciepło.
  • eela 21.02.07, 23:20
    Ja też bardzo dziękuję za wszystko.
  • s.z.y.m.o.n 22.02.07, 03:57
    W podanym przez zemnie CSSie jest błąd, który może powodować przemieszczanie się
    archiwum w zależności od rozdzielczości
    Niepoprawna jest definicja
    body{position: relative}

    Bezpieczniejsza (choć nie gwarantuje poprawności działania) jest
    #BlogBodyBox{position: relative}

    Reszta jest OK

    W twoim przypadku musisz dodatkowo zmienić wartości przy left.
    oczka.blox.pl - zmniejszyć
    splocik.blox.pl - zwiększyć

    Ta metoda jest dość czuła na pozostałą część CSS, więc podane definicje nie
    muszą być uniwersalne.
  • splocik 22.02.07, 07:29
    Dzięki bardzo!
    Ja korzystam z przeglądarki IE i tu wygląda dobrze.
    Dla sprawdzenia powinnam zajrzeć do innej przeglądarki - zapomniałam (korzystam
    z Mozilli Firefox - rzadziej).
    Zrobiłam to teraz i faktycznie - nie jest tak jak powinno być.
    Zaraz popracuję nad tym.

    Pozdrawiam ciepło.
  • eela 06.02.07, 21:33
    Dziękuję, przyda się na pewno. Wreszcie powstanie fachowy wątek z poradami. smile
  • s.z.y.m.o.n 06.02.07, 20:38
    Efekt jest taki, jaki powinien być po zastosowaniu samego skryptu.
    Przekształcenie otrzymanej listy w menu wymaga użycia CSS, a o tym w następnych
    odcinkach wink.
    Osoby lepiej obeznane z tematem zapewne znajdą przepisy w sieci, dlatego też w
    tym poście opisałem tylko użycie skryptu oraz selektory, które wykorzystuje się
    w CSS.

    Musisz zatem uzbroić się w cierpliwość i poczekać na ciąg dalszy (prostsza
    wersja powinna być już jutro).
  • eela 06.02.07, 21:32
    OK, czekam. smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka