Dodaj do ulubionych

Kuchnia slowacka

18.05.04, 13:21
Jakie dania jestescie juz sprobowali kuchni slowackiej ?
Edytor zaawansowany
  • shader1 19.05.04, 12:13
    Super danie jest ser panierowany (gotowany jak schabowy) z "Tatarska omacka".
  • josteine 19.05.04, 23:44
    Vyprazany syr + tatarska omacka to rzeczywiście coś pysznego, ale to danie
    przywędrowało do Słowacji zaledwie kilkanaście lat temu. Jest niesamowicie
    jednak popularne. Kuchnia typowo słowacka jest jednak szalenie niezdrowa: na
    przykład takie haluszki... W marcowej Claudii Zuza Kohutkova, korespondentka
    Radia Slowackiego w Polsce podawala przepisy. Niestety, nie ma tego w sieci.
  • zilina 01.08.05, 14:15
    > Vyprazany syr + tatarska omacka to rzeczywiście coś pysznego, ale to danie
    > przywędrowało do Słowacji zaledwie kilkanaście lat temu
    ??? Chyba wprowadzasz ludzi w błąd. Studiowałem na Słowacji (w Żylinie) w
    latach 1977-1982 i wyprażany syr s tatarskou omackou był już wtedy daniem
    podstawowym.
    Pozdrawiam
    --
    Wlado
  • utrat 23.05.04, 13:38
    smazak to nie jest oryginalne slowackie zarcie. w czechach tez to maja.
    osobiscie wydaje mi sie, ze smazeny syr przyszedl z Serbii.
    --
    Igen, jött egy gyöngyhajú lány
    almodtam, vagy igaz talán
  • stary.prochazka 07.09.04, 00:01
    może to nie całkiem na temat potraw ale jak najbardziej o jedzeniu. Zobaczyłem
    w swoim sklepie smarowidełko kanapkowe "Made in Slovensko". Zapowiadało się
    bardzo oryginalnie - pomidor i bazylia, nigdy takich polskich nie widzialem a
    jest ich całkiem sporo. Niestety rozczarowałem się - pomidorowe owszem, poza
    tym sama bazylia.
    --
    Pruszków Story
  • pawelpp 09.10.04, 23:44
    Są niesamowite dania w Słowacji. Na przykład kluski francowskie: bryndzowe
    haluszki z dodatkowym owczym serem. Ale najbardziej niezwykłe są pyzy z makiem
    w sosie wiśniowym (bistro w Starym Smokowcu).
    --
    Pozdrawiam
    PP
  • mandelieu 12.10.04, 14:27
    www.martour.com.pl/slowacja/index.php?strona=kuchnia
    Na śniadanie zamów sobie Hemendex , jest to podpieczona szynka z jajkami
    Na obiad spróbować możesz zupy cebulowej z jajkiem ( uwaga surowym) co należy
    koniecznie wymieszać przed spożyciem a na drugie zamów sobie dziczyznę.
    Jeśli zamówisz to jedzonko w dobrej restauracji a nie w przydrożnym wyszynku --
    będziesz zadowolony.
    Dodatkowo zamawiam jeszcze surówki bo ta ich tzw. obloha jest bardzo uboga
  • jaroosi 01.08.05, 13:23
    Ja uwielbiam kuchnie słowacką. Czy jest mniej zdrowa od polskiej - to bym
    polemizowała. Mam jednak to szczęście, że mój mąz jest słowakiem, więc "w
    chwilach dobrego nastroju i ochoty" gotuje obiadki i jem rarytasy ich kuchni.
    (Jeśli chodzi o pomoc w kuchni i ochote do wynoszenia śmieci, to nie ma różnicy
    Polak czy Słowak). Uwielbiam haluszki ( czasami robimy wersje uproszczoną w
    stosunku do tej opisanej w mediach), mają pyszny "gulasz" nieco inny od znanego
    nam, przygotowywany na ognisku w żeliwnym kociołku, no i oczywiście knedlik.
    Pyszna jest wołowina zapiekana z marchewką. Jeszcze pare innych delicji.
    Rodzina na Słowacji zachwycała się bardzo naszym bigosem. Zawsze kiedy jadę w
    odwiedziny to wieziemy kilka słoików.
  • morimoto34 02.08.05, 10:14
    Polecam zupę czonkową. Równie pyszna jest cebulowa z żółtkiem i serem.
  • magnas11 23.04.06, 06:22
    moj chlopak (Slowak) tez bardzo lubi bigos, u niego w domu nie znany (chyba w
    ogole na Slovensku tego nie znaja). Ja nauczylam sie robic bryndzowe haluszki
    (mmmm....), robimy je tez w wersji z kiszona kapusta jesli bryndzy akurat brak,
    smazony ser, ziemniaki francuskie. Ale na prawdziwe jedzenie slowackie jezdzimy
    do znajomego, ktory swietnie gotuje i gulasz w jego wykonaniu to... palce
    lizac, w ogole przyjecia u niego (takze Slowak) to istne uczty... Mieszkamy w
    USA wiec czasami sa problemy ze zdobyciem pewnych produktow, jak chociazby
    bryndzy... Aha, robie tez chlebiki ze smietana i skwarkami, kapustnice na
    Siweta i ostatnie Boze Narodzenie bylo polsko- slowaskie (kulinarnie), bardzo
    sympatycznie i bardzo podobne do naszych polskich Vianoc...
  • rabbit_in_your_hl 30.08.05, 19:42
    bryndzowe są "bezpieczne" --> zawsze dobre ;-)
    z kapusta sa lepsze, ale... pierwszy raz jadłem je w okolicach Rozniawy
    przygotowane przez moją gospodynię, szok, były lepsze niż bryndzowe, które
    przygotowała poprzedniego dnia. zmieniłem więc poglądy co do najlepszego dodatku
    do haluszek i kiedyś wziąłem kapustowe w północnej Słowacji - to juz nie to...
    a do haluszek oczywiście zakwas :-)))
  • rabbit_in_your_hl 30.08.05, 19:45
    no teraz to zauważyłem: składnia zdania taka południowa bardziej, brak ogonków
    przy literkach ;-). cos czuję, że kolega/koleżanka chce sprawdzić znajomość
    rodzimej kuchni w cudzinie ;-). a czego nie znamy, a znać powinniśmy??
  • travel_wawa 04.12.05, 12:42
    Odkąd moge w Warszawie kupic tyle słowackiej bryndzy ile mam ochoty, to
    wreszcie można sobie to przyrządzić.

    Umiem też ugotować zupę soczewicową.
  • marekggg 05.12.05, 14:58
    powiedzcie jakie danie chcecie ugotowac a ja wam dam przepis :)
  • richardek 07.12.05, 09:29
    Niestety nie wiem co to za "placki". Wygladaly jak nalesniki. Moze byly z maki
    ziemniaczanej. Kto wie?

    Calosc plywalo w gesim smalcu. Nie wiem czy zdrowe. Wzdraga, wiec i smaku odbiera.
  • blava 29.12.05, 18:13
    Te placki to LOKSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Vel lokše
    Boskie. Do kaczki, gęsiny itp. Na kacacie hody. Ale tez w wersji z kapustą,
    czosnkiem, ale również z makiem lub orzechami.
    To chyba lubię najbardziej ze słowackiej kuchni, na którą jestem skazana :-(
  • richardek 31.12.05, 08:17
    blava napisała:

    > To chyba lubię najbardziej

    Napisz wiec co to jest. Dlaczego wydalo mi sie, ze nazywano je ziemniaczanymi.
    Musilabys porownac z ziemniaczanymi jakie ja smaze.

    > Ale tez w wersji z ... lub orzechami.

    Czym takie rozna sie od palaczinki?

    > na którą jestem skazana :-(

    Modra frankowka i skalnicki rubin sa w porzadku. Reszty w zasadzie nie znam. Nie
    strasz nieobeznanych. Fakt, ges 11.11 o 11:11 jadalem o niebo lepsza.
  • blava 30.03.06, 19:14
    Palacinki to naleśniki po prostu. Jajka, mleko itd. Loksze robi się z
    ziemniaków i mąki zwykłej z tego co wiem. Nie robiłam nigdy, bowiem nie mogę
    spełnić podstawowego warunku: nie mam starej kuchni z fajerkami. No bo je się
    powinno piec na płycie takiej starej kuchni właśnie...
    A zemiakove placki to zemiakove palcki :-)
  • iit2 07.08.06, 11:21
    mam pytanie odnośnie kuchni, gdzie mogę znależć stronkę ze zwrotami słowackimi
    tłumaczonymi na polski jeżeli chodzi o zamawianie jedzenia np. w restauracji,
    chciałabym wiedzieć jak jest po słowacku kotlet, wieprzowina, ziemniaki, zupa
    ogórkowa itp.
  • marekggg 07.08.06, 18:51
    kotlet - rezeň
    wieprzowina - bravčovina, bravčové
    zupa - polievka
    ogorkowa - uhorkova (raczej nie wystepuje na slowacji)
    ziemniaki - zemiaky

    cos jeszcze moze?
  • iit2 08.08.06, 18:34
    super, ale jakbyś mógł coś jeszcze to się nie pogniewam, bo jak wiesz wybór dań
    w restauracjach jest duży . z góry dziękuję!
  • marekggg 08.08.06, 23:32
    a dokad sie wybierasz? trudno mi wszystkiego tlumaczyc, bo jest tego duzo. w
    wiekszosci restauracji ktore sa odwiedzane przez polakow jest rowniez
    tlumaczenie menu na polski (jezeli chodzi o jakosc tlumaczenia to sie wole nie
    wypowiaac, czasami niezly ubaw :-)))
  • iit2 09.08.06, 18:10
    wybieramy się do Demanowskiej Doliny, ale chodzi o zamawianie potraw w
    restauracjach, bo nie bardzo można się z nimi dogadać, nie wiem jakie dania,
    chodziło mi o jakąs stronkę , gdzie mogę mieć takie tłumaczenia podstawowych
    dań, lub całość, np. rosół z makaronem, kotlet z kurczaka, czy jakieś ich
    specjały, których można spróbować i się nie sparzyć.
  • marekggg 10.08.06, 18:17
    hmmm - jestem slowakiem, wiec z tlumaczeniem nie jest problem, natomiast - zeby
    sie nie sparzyc w restayracji, nie wystarcza miec slownik, ale musialbym znac
    konkretna restauracje. pozniej napisze cos wiecej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Booking.com
Nakarm Pajacyka