Gazeta.pl   Forum   Praca   Fora eksperckie   Kariera inżynierów   Inżynieria środowiska - k...

Inżynieria środowiska - kilka pytań o przyszłość

Autor: jaryszek22 03.08.11, 11:07
Witam, sprawa wygląda tak. Jestem inżynierem ochrony środowiska, zrobiłem magistra z inżynierii środowiska (jeszcze można na takich tytułach uprawnienia budowlane robić) i aktualnie mam wakacje. Ale mam kilka opcji na przyszłość i o tym będzie temat.

Tato ma znajomości w firmie budowlanej i mógłbym tam mieć robotę od ręki, ale nie chce iść typowo w budowlankę bo to nie jest coś co chcę robić w przyszłości. Szef firmyy mowil (dosc duza firma, kontrakty na 2 mln złotych)że najwieksza kasa jest własnie w budowlance (około 10 tys. i wiecej z uprawnieniami i studiami) oraz w klimatyzacji (podobne stawki a nawet większe).

Ja początkowo myślałem o instalacjach sanitarnych i kanalizacji (po IŚ można je zrobić bez ograniczeń) ale szef mówił że kasa z tego jest mniejsza (około 3000 - 5000 zł brutto).

Dlatego ciekawa wydaje mi się klimatyzacja i nawet mam opcję pracować na stażu za darmo lub za marne grosze (nieważne na początku). Tylko jest pytanie - jeśli klimatyzację może montować i projektować każdy - nie trzeba żadnych uprawnień...to warto iść w takie coś ? Sprobować ? W zasadzie to jestem całkiem niedoświadczony w tym kierunku. Więcej w pracy mam w sieciach i instalacjach sanitarnych ponieważ to przerabialiśmy na studiach.

Czy w klimatyzacjach i chłodnictwie też czasem są potrzebne uprawnienia budowlane ? Jak to wygląda w tych branzach ? Jak jest z pracą ? I czy jest to naprawdę rozwojowa dziedzina i opcja na przysłość ?

Dodatkowo, chcę zrobić studia podyplomowe. Początkowo miało to być BHP, choć słyszałem że jest praca po tym i nawet fajne zarobki to jakbym poszedł w te klimy to nie lepiej zrobić podyplomówki z klimatyzacji i chłodnictwa ? (studia w Poznaniu, ja jestem z okolic Wrocławia). Pytam też o to bo to trzeba wcześniej się zdecydować...

Wszelkie opinie, sugestie, uwagi mile widziane,
pozdrawiam
Łukasz

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.