Witam
moja mama miała drugiego męża (ślub cywilny) -przyjęła jego nazwisko.
Po śmierci mamy mam dylemat dotyczący tego, jakie nazwisko powinno zostać napisane na nagrobku. Oczywiście zgodnie z aktem zgonu powinno pozostać nazwisko po drugim mężu.
Jadnak rozmawiając kiedyś z mamą powiedziała mi że nie podoba jej się to nazwisko i że zdecydowanie chciałaby się nazwać tak jak my (jej dzieci) czyli powrócić do nazwiska po pierwszym mężu. Z pierwszym mężem, z moim tatą mieli ślub kościelny, dzieci i długi staż małżeński. Z drugim mężem nie mieli dzieci.
Mama została pochowana w swoich rodzinnych stronach tam wszyscy ja pamiętają z pierwszego nazwiska. Może tylko nieliczni wiedzą że wzięła drugi ślub. Dla mnie osobiście, jest bliższe nazwisko po moim tacie i chciałabym żeby takie nazwisko zostało napisane na tablicy nagrobnej.
Czy mam do tego prawo? Czy mogą być później jakieś nieprzyjemne konsekwencje?
Proszę o radę.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.