Dodaj do ulubionych

[LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przepisy

02.03.11, 07:54
zainspirował mnie 5minutowy schab Teresy :)
jestem matka pracującą, brakuje mi czasu, ale przyznaję, że niestety tez inwencji
prosze o objawienie mi swoich przepisów na dania proste w wykonaniu, smaczne, urozmaicone i niepracochłonne
tylko sprawdzone, i najlepiej takie, które dzieci tez lubią :)
Edytor zaawansowany
  • boziaj 02.03.11, 08:00
    brokuły lekko ugotowane na parze (opakowanie mrożonych)
    jajka (liczba zmienna, mój M lubi duzo: 5, ale mogą być 3-4)
    pomidorki (obecnie koktajlowe, w sezonie małe mięsiste)

    brokuł wsypac do miski, jajka na ćwiartki, pomidory koktajlowe w całości
    sos: majonez + jogurt naturalny

    wariacje:
    + prazony słonecznik
    + pietruszka
    + wycisniety czosnek
    wersja letnio-obiadowa: + prazony słonecznik i podsmazona pierś z kurczaka (kostka)
  • kotwtrampkach 02.03.11, 09:46
    heh, dzieci są różne.. MOje zjada zupy-kremy , jedyna przyswajalna forma pietruszki i innych takich śmieci.. :np. brokułowa - (nazywamy ją zupą czarownicy z żabich skórek i krokodylich paszczy :)), pomidorowa, z pora (kroję, podsmażam, gotuje w wywarze, miksuję - czaem dodaję cebulę małą i 2 ząbki czosnku na 2 pory), cebulowa (nazywa sie zupa KREM - cebulowa byłaby niejadalna, hehe).
    Do tego ptysie lub grzanki. czasem kluseczki lub makaron. Wszystko można kupić w formie "gotowej".

    szybkie sa jeszcze naleśniki - zwłaszcza, jak dziecko samo nakłada farsz i zawija.
  • kotwtrampkach 02.03.11, 09:52
    co do przyrządzenia, warto się zastanowić, czy nie miksujemy czegoś, co psuje kolor. Por czy brokuł zmiksowany z marchewką daje nieciekawy efekt, lepiej pomarańczowe kawałki wyjąć - podobnie dynia zmiksowana z zieleniną..
    No i można wykorzystać wszystko - pomidorową robię nawet z soku pomidorowego (wersja najmniej zdrowa chyba - bo trudno mi zbadać zawartość pomidorów, których sama nie robiłam..).
    Podsmażam jak się coś da (por, pomidor, czosnek, cebula), gotuję, miksuję dobierając kolorystycznie z zielskiem i na talerz :)
  • pierwszalitera 02.03.11, 12:30
    kotwtrampkach napisała:

    > No i można wykorzystać wszystko - pomidorową robię nawet z soku pomidorowego (w
    > ersja najmniej zdrowa chyba - bo trudno mi zbadać zawartość pomidorów, których
    > sama nie robiłam..).

    Zdziwisz się. Pomidory w sokach, przecierach i te puszkowe pochodzą z sezonowych, gruntowych pomidorów, uprawianych w prawidłowych warunkach klimatycznych, dojrzewających w słońcu. Wtedy jest ich cała masa i muszą zostać szybko przetworzone. Co pomidorom nie szkodzi, bo najlepsze w pomidorach to likopen, a ten antyrakowy karotenoid działa tym lepiej, im dłużej pomidory się gotowało. Świeże pomidory dostępne na rynku muszą spełniać jednak inne kryteria. Klienci lubią pomiodory twarde, nieuszkodzone, o jednolitym, ładnym kształcie, dlatego zbiera się je jeszcze zielone. A poza krótkim sezonem to przychodzą do nas te cieplarniane, głównie z Hiszpanii i Holandii, hodowane pod folią przy dużej ilości zastosowanych pestycydów. Przy czym te holenderskie są jeszcze mniej obciążone. A ponieważ polskie rolnictwo wcale nie produkuje takich ilości żywności jak nam się wydaje, wielka część kupowanych u nas warzyw nawet w sezonie nie pochodzi z polskich upraw.
  • amoureuse 02.03.11, 12:04
    Chwilowo nie jestem dzieckiem ani nie mam w swoim otoczeniu dzieci, które jedzą coś innego poza cycem i butlą ;) dlatego nie wiem, co dzieci lubią, ale przepisami chętnie się podzielę:

    1. Zupa z kurczaka i pora (duża porcja), właściwie to nazwałabym ją potrawką :)
    1 kg piersi pokroić w kostkę, 2 duże pory w krążki (pory mogą być z zielonymi częściami). W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić pora i ok 5minut dusić. Wlać 2,5 l bulionu (może być z kostki, nie jestem ortodoksem w tych sprawach), doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka. Skręcić gaz i gotować pod przykryciem ok 40-50 min, przyprawić pieprzem, solą. Podawać z ryżem.
    Czas: tyle co umycie i pokrojenie pora oraz mięsa.

    2. Letnia, hiszpańska zupa czosnkowa
    Główkę czosnku przesinąć przez praskę, podsmażyć w dużej patelni albo woku. Dodać posiekane 2-3 cebule, smażyć aż się zeszklą. 6 pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w jakiekolwiek kawałki (i tak się rozpadną, ale ja wole mniejsze cząstki :), dodać do cebuli i czosnku na patelni. Kiedy pomidory zmiękną dodać ok 1l wody, doprowadzić do wrzenia. Doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym i podawać z grzankami.
    Czas: ok 20 min, zależy jak szybko Ci idzie z pomidorami i czosnkiem.

    3. Bakłażanowe piramidki
    3 bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny, po czym dokładnie opłukać. Ułożyć plastry na blaszce, na każdym plastrze dać: po cienkim plasterku cebuli, plastrze pomidora, odrobinie mięsa mielonego. Posypać startym serem żółtym i przyprawami, np przyprawami do pizzy. Polecam Prymat, nie ma glutaminianu sodu :)
    Czas: chwila, tylko długo się zapieka.

    4. Ryba
    Świeżego dorsza w mojej Rodzinie przyrządza się TYLKO według tego przepisu. Inne nam zwyczajnie nie smakują :D Zalewa na 5kg ryby:
    4 jajka
    4 łyżki suszonego czosnku
    sok z dwóch cytryn
    3 czubate łyżeczki soli
    3 łyżki pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki estragonu
    Wszystko rozbełtać w misce, powinno mieć raczej rzadką konsystencję, jeżeli jest za gęste-dodać odrobinę mleka. I teraz robisz następująco: do pudełka dajesz filetów z ryby tak mniej więcej na 3/4 wysokości i uzupełniasz zalewą. Możesz zamrozić, ja właśnie trzymam w zamrażalniku kilka takich porcji. Po rozmrożeniu panierujesz już tylko fileciki w bułce tartej i pach, na gorący olej. Ryba jest boska, zaręczam :) Oczywiście nie trzeba mrozić, można smażyć od razu, chociaż warto potrzymać rybę w takiej zalewie przynajmniej jakąś godzinkę :)
    Czas: rozbicie jajek ;)

    5. Spaghetti z brokułami
    Kroisz 1 brokuła na małe różyczki (niestety, wyrzucasz "nogi"), podsmażasz z 2 ząbkami czosnku na patelni, mogą nawet lekko zbrązowieć. Do tego wrzucasz pokrojony ser pleśniowy typu lazur o wadze 100g i mały kubeczek śmietany, ew śmietany z jogurtem. Doprawiasz pieprzem, podawajesz z makaronem.
    Czas: ok 15 min

    6. Noodle
    4 pojedyncze piersi pokroić w kostkę i marynować przez noc w sosie sojowym pól na pół z sosem słodko-kwaśnym.
    Na patelni podsmażasz czosnek, ja czosnek uwielbiam, więc całą główkę, ale pół też starczy ;), dodajesz pierś, smażysz ok 5 min, następnie dodać 4 cebulepokrojone w drobną kostkę, 4 marchewki pokrojone tak samo i 3 papryki pokrojone w paski. Smażysz na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i w tym czasie gotujesz makaron. Gdy marchewka zmięknie dodajesz pekinkę raczej drobno pokrojoną i makaron. Całość dusisz ok 5 min, żeby makaron się przegryzł, doprawiasz sosem słodko-kwaśnym i sojowym. Chińskie restauracje mogą się schować ;)
    Czas: Krojenie warzyw jest pracochłonne :/ ok 40 min.

    Mam nadzieję, że pomogłam :) Przepisy może niezbyt odkrywcze, ale smaczne ;)
    --
    Det är synd om människorna.
  • amoureuse 02.03.11, 14:26
    i jeszcze sobie przypomniałam cuś takiego, według Nigelli:
    piersi, ile tam chcesz, kroisz w paski i zalewasz maślanką (niech naprawdę w niej pływają!), dodajesz ulubione przyprawy. Ja najczęściej daję samo curry, czasem odrobinę pieprzu cayenne, ale uwaga: mało soli, albo najlepiej w ogóle nie dawaj :) tak przygotowane piersi na noc wstawiasz do lodówki.
    Następnego dnia rozkruszasz krakersy (Tuc'i paprykowe-mniam, ale mogą być dowolne), ja robię to rękoma, bo duże kawałki tych krakersów są fajne. W krakersach obtaczasz piersi, na blachę, do piekarnika na 20-30 min i pyszne danie gotowe.
    Cały sekret polega na tym, aby przy obtaczaniu w krakersach na kawałkach kurczaka zostało jak najwięcej maślanki. Wtedy mięsko jest mięciutkie i pyszne :)

    --
    Det är synd om människorna.
  • diuszesa 02.03.11, 13:00
    Sos błyskawiczny:
    sos podstawowy
    Na 2 osoby:
    Wstawic w czajniku 1 szklanke wody i czekać, aż się zagotuje. ;-) W tym czasie stopić w rondlu dużą łyżkę masła lub margaryny, wsypać czubata łyżkę mąki i wymieszać na zasmażkę. Po chwili rozprowadzić połową szklanki zimnego mleka, aż powstanie gęsta masa. Zestawic z gazu. Do szklanki wsypać 1 łyżeczkę jarzynki lub innej Vegety (chociaż najlepszy jest oczywiście domowy rosół lub wywar warzywny bądż mięsno-warzywny). Do tego czasu woda już się zagotowała ;-), zalać Vegetę, po czym wywar ten dodać do zasmażki. Zagotować.
    Można dodawac różne składniki, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać sos: koncentrat pomidorowy, koperek, chrzan, musztarde, kapary, korniszony. Tylko pieczarkowy robie inaczej, bo zamiast wywaru z vegety daję wywar, w którym gotowaly sie starte pieczarki.
    Sos ten jest szybki i ratuje mnie, gdy mam w domu np. tylko jajka i ziemniaki (wtedy robię jaja na twardo w sosie chrzanowym bądź musztardowym z ziemniakami; do tego najlepsza surówka z marchwi - śliczny szkolno-stołówkowy obiad ;-) Robię go też do kurczaka krojonego w kostkę i gotowanego na parze, do mięsa z rosołu, do białej lub nawet zwykłej kiełbasy (musztardowy, chrzanowy).


    Spaghetti z cukinią
    Wstawić makaron, w tym czasie cukinię pokroic w ćwierćpplastry, chwile podsmażyc na oliwie. Zetrzeć do niej kawałek świeżego imbiru i świeżego czosnku, wsypac troche chilli i pieprzu białego. Wcisnąć sok z o. połówki cytryny. Osolic. Wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać startym serem.
    --
    Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
  • agafka88 02.03.11, 13:46
    Przepis z galerii potraw, ze względu na dzieci można ograniczyć ilość pasty curry.

    1 kalafior podzielony na male rozyczki
    400 g pieczarek, w kawalkach
    1 cebula, posiekana
    200 ml mleka kokosowego (dałam 400)
    lyzeczka curry w proszku
    lyzeczka kurkumy
    lyzka czerwonej pasty curry
    sol, olej do smazenia

    Podsmażyć cebulę z czerwoną pastą curry na 2 łyżkach oliwy dopóki nie będzie miękka, dodać kalafior i pieczrki, smażyć 2 minuty. Dodać mleko kokosowe i przyprawy. Zmniejszyć płomień i gotować 15 min. Na koniec posypać kolendrą (jak ktoś nie lubi od biedy pietruszka)
    Podawać z białym ryżem lub chlemkami naan.

  • agafka88 02.03.11, 13:49
    Ten przepis mam chyba z cincina. Robi się błyskawicznie, to jest jedyna potrawa, w której jadam serki topione. Będzie w porządku, tylko trzeba sprawdzić, żeby serek, który kupujemy zawierał głównie serek (mleko) a nie wodę i olej.

    Duńska zupa z porów

    Składniki:
    3 szt pora
    2 szt cebul
    4 łyżki masła
    1 litr wody -- opcjonalnie bulion
    1 plaster szynki -- gruby
    250 gr sera topionego -- łagodny
    sól
    pieprz
    6 łyżek sera żółtego -- starty

    W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdejmujemy garnek z ognia.
    Podajemy posypaną tartym serem.
  • agafka88 02.03.11, 13:53
    NIgdy nie byłam fanką mięsa z owocami, ale ten przepis mnie przekonał.
    Składniki:
    4 szt udka kurczaka -- bez skóry
    2 szt oliwy
    2 szt cebul -- pokrojone w plasterki
    2 szt papryk czerwonych -- pocięte w paski
    2 ząbki czosnku -- zmiażdżone
    400 gr pomidorów w puszce
    50 gr oliwek -- czarne
    1 łyżeczka cayenne
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół -- bazylia, oregano, szałwia
    1 szt pomarańczy -- pokrojona w plasterki
    sól
    pieprz
    150 ml bulionu -- z kurczaka, opconalnie woda

    Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron,
    po czym odstawić na bok. Ja daję go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu
    skracam nieco czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, zajmuję się sosem (ja pomijam piekarnik - agafka).
    Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, parykę i smażę ok. 5 minut,
    mieszając. Dodaję pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotuję kolejne
    2 minuty. Dodaję kurczaka i obkładam go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywam i
    duszę ok. 15 minut. No i gotowe :)))
  • agafka88 02.03.11, 14:06
    Jak ktoś chce mogę komuś podesłać bazę moich przepisów na maila, do tej pory mam 160 przepisów spisanych w jednym miejscu, wszystkie wybróbowane.

    90% sosów do makaronów robię w czasie gotowania się samego makaronu, tak więc szybke pyszne i zdrowe. Mam min take przepisy na szybkie makarony, jak ktoś chce, to przekopiuję:
    *tagiatelle z szynką i groszkiem
    *tagiatelle z pieczarkami i serkiem
    *Spagetti z anchois i bułką tartą
    *Spagetii z cukinią i boczkiem
    *Spagetti z anchois, jajkiem na twardo i szalotkami
    *penne z pieczarkami i szynką
    *penne z cytrynową cukinią i pomidorami (pycha, tym makaronem przekonałam mięsożercę do wegetariańskich potraw)
    *carbonara
  • agafka88 02.03.11, 14:08
    Źródło cincin
    Paluchy z kurczaka w Gold Flakes
    Autor (źródełko): ciccin
    Data: 08-02-2011
    Kategoria: Potrawy z kurczaka, obiady.
    Ilość porcji: 6
    Ocena: 5
    Składniki:
    3 szt piersi z kurczaka -- pojedyncze, pokrojone na 3cm paski
    mąka
    1 szt jajka
    mleko -- chlapka

    panierka -- zmiksowana lub roztuczona
    1 szklanka płatki Gold Flakes
    1/2 szklanki bułki tartej
    papryka
    curry
    sól
    pieprz
    chili
    olej -- chlapka

    Piersi opruszyć mąką, zanurzać w jajku, potem w suchej mieszance. Piec 15 min w 200st.
  • agafka88 02.03.11, 14:11
    Placuszki drobiowe
    Autor (źródełko): agafka
    Data: 16-02-2010
    Kategoria: obiady, Potrawy z kurczaka.
    Ocena: 5
    Składniki:
    3 łyżki mąki
    3 szt jajek
    3 łyżki majonezu
    1 szt piersi z kurczaka -- podwójna
    ser żółty -- pokrojony na kawałki
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    dodatki do wyboru i według smaku: papryka, pieczarki, ogórek konserwowy
    papryka słodka

    Z mąki, majonezu i jajek przygotować ciasto (coś jak ciasto naleśnikowe tylko
    trochę gęstsze). Do tego wrzucić pozostałe składniki, doprawić do smaku solą,
    pieprzem (czerwoną papryką słodką) i smażyć na oleju.
  • agafka88 02.03.11, 14:12
    Kolejna potrawa, którą lubią dzieci, można dowolnie modyfikować.
    Składniki:
    3 łyżki mąki
    3 szt jajek
    3 łyżki majonezu
    1 szt piersi z kurczaka -- podwójna
    ser żółty -- pokrojony na kawałki
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    -- opcjonalnie: papryka, pieczarki, ogórek konserwowy
    papryka słodka

    Z mąki, majonezu i jajek przygotować ciasto (coś jak ciasto naleśnikowe tylko
    trochę gęstsze). Do tego wrzucić pozostałe składniki, doprawić do smaku solą,
    pieprzem (czerwoną papryką słodką) i smażyć na oleju.
  • agafka88 02.03.11, 14:16
    Jak z makaronami, dla chętnych przekopiuję przepisy, zdrowe, dosyć szybkie i pyyyyyszne:
    *cytrynowe
    *szparagowe
    *cukiniowe
    *z burakami (przygotowywane w piekarniku)
    *z pieczonym czosnkiem i chrupiącą posypką
    *ze szpinakiem i serem feta
  • agafka88 02.03.11, 14:24
    przepis tu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,121527147,121527147.html?v=2&wv.x=0
    Tak się okazało, że zupę robiłyśmy praktycznie w jednym czasie z Turzycą, wg. jej rady grzanki posypuję cynamonem w trakcie smażenia, zamiast dodawać do masła. Do zupy radzę dodać musztardę dijon, ja zresztą dodałam więcej niż w przepisie.

    Zupa bardzo mi smakowała.

    Widzę, że nieźle zespamowałam wątek ;)
  • agnesp76 02.03.11, 14:58
    to ja Cie moja droga bardzo proszę o bazę Twoich przepisów na maila
    póki co zaśliniłam całe biurko w robocie :D
  • agafka88 02.03.11, 18:44
    Powysyłałam wszystkim osobom które się zgłosiły w tym wątku, jak ktoś się zgłosił a nie dostał, to niech się upomni na gazetowego.

    Prośby powycinałam, żeby nie spamować fajnego wątku.

    No i proszę dzielcie się Waszymi przepisami, im więcej inspiracji, tym lepiej :)
  • pierwszalitera 02.03.11, 15:07
    Soczewica jest smaczna, zdrowa, ze względu na roślinne białko świetną alternatywą do mięsa. Jest do tego niezbyt droga i zwykle lepiej znoszona (jelita) przez większość ludzi niż groch, albo fasola.

    Na garnek zupy ( jednodaniowy obiad, albo kolacja) potrzeba:
    250gram brązowej soczewicy
    warzywa do zupy (marchewka, por, pietruszka, seler) plus ząbek czosnku
    2-3 ziemniaki
    łyżka oleju rzepakowego, albo masła
    kartonik soku wielowarzywnego, albo pomidorowego
    trochę przypraw

    Soczewicę ugotować w wodzie koniecznie bez soli. Gotuje się przez to szybciej i nie potrzebuje zwykle dłużej niż 20-30 min. Gdy soczewica się gotuje, podrumieniamy chwilę w innym garnku na łyżce oleju pokrojone w zgrabną kosteczkę warzywa do zupy. To daje zupie aromatu, bo gotujemy bez mięsa i wegety (glutaminian sodu). Do włoszczyzny dorzucamy ziemniaki, też w kosteczce i zalewamy małą ilością wody. Tyle tylko, by warzywa były przykryte. Dodajemy sól, pieprz, paprykę, goździk (szczyptę zmielonego najlepiej), listek laurowy i gotujemy do miękkości 10-15 minut.
    Łączymy ugotowaną soczewicę z warzywami, dodajemy łyżeczkę roztartej z odrobiną płynu musztardy i uzupełniamy sokiem warzywnym z kartonika, by uzyskać lubianą przez nas gęstość zupy. Sok dodaje smaku i zupa ma też wtedy ładny, zachęcający do jedzenia kolor. Raz zagotować i ewentualnie doprawić do smaku. Super smakuje na kwaśno- słodko, znaczy z łyżeczką cukru i 2-3 łyżki octu jabłkowego do całego garnka. Albo z ostrą chilli i roztratym czosnkiem.
    Gdy wrzuci się do zupy kiełbaskę, ma się danie mięsne.
  • amoureuse 02.03.11, 15:21
    Przypomniała mi się też szybka zupa soczewicowa, przepis z forum cincin, ponoć zupa wabi się Fakes ;)

    400g soczewicy (kolor bez znaczenia)
    300g pomidorów bez skórki lub z puszki
    3 marchewki i 3 cebule pokrojone w kostkę
    czosnek
    2 listki laurowe
    sól, pieprz, oregano, koncentrat pomidorowy
    ocet do smaku

    Tradycyjnie: cebulę i czosnek (przeciśnięty) podsmażyć w garnku, dodać marchew, soczewicę, zalać ok 2 litrami wody i gotować aż marchew i soczewica zmiękną. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawić (bez octu), gotować jeszcze około 15 minut i na koniec doprawić octem (chociaż Luby stwierdził, że lepsze bez octu). Można podawać zupę z makaronem, jest wtedy baaardzo sycąca


    --
    Det är synd om människorna.
  • pierwszalitera 02.03.11, 15:35
    Twoja zupy nie ma właściwie niczego, czego nie byłoby w mojej. ;-) Smakowo to ta sama kategoria. Twoja soczewica będzie się jednak dłużej gotowała i w tym czasie marchewka rozgotuje się na ciapę. Soczewica mięknie szybciej, gdy gotuje się ją osobno i w wodzie bez przypraw, soli i innych dodatków. Osobiście wielokrotnie sprawdzane. A gdy gotuje się soczewicę osobno, to można ugotować od razu większą jej ilość i poporcjowaną zamrozić. Wtedy kolejna zupa ugotuje się jeszcze szybciej.
    Jeżeli dodajesz do zupy ocet, musisz dodać też koniecznie trochę cukru. Taka jest zasada. Cukier neutralizuje ostrość octu i zostawia tylko lekką, interesującą kwaskowatość.
  • amoureuse 02.03.11, 15:40
    eee... nie ma ziemniaków, pietruszki, selera... Ja swoją robiłam tylko z czerwonej soczewicy, która szybko "dochodziła", więc marchewka była chrupiąca :)
    No i nie napisałam, że to jest zupełnie inny nowy przepis, tylko modyfikacja :)

    --
    Det är synd om människorna.
  • pierwszalitera 02.03.11, 15:57
    amoureuse napisała:

    > eee... nie ma ziemniaków, pietruszki, selera... Ja swoją robiłam tylko z czerwo
    > nej soczewicy, która szybko "dochodziła", więc marchewka była chrupiąca :)
    > No i nie napisałam, że to jest zupełnie inny nowy przepis, tylko modyfikacja :)
    >

    No masz rację, nie ma pietruchy. ;-) Ale ja podchodzę do przepisów bardzo luźno i jak jakiegoś składnika nie lubię (albo nie mam akurat w domu), a nie jest on podstawą dania, to po prostu wywalam, albo daję czegoś innego. Dlatego cebula, por, pietrucha i seler, są dla mnie opcjonalne. Obie nasze zupy składają się jakby nie było z soczewicy, warzyw i pomidorowego akcentu. :-) Natomiast rodzaj soczewicy gra wcale nie małą rolę. Czerwona soczewica nie dosyć, że gotuje się błyskawicznie, to jeszcze smakuje inaczej. Jej delikatny smak (i kolor) znika trochę w tej marchewkowo-pomidorowej kompozycji. Czerwona soczewica smakuje za to wybornie (i ślicznie wygląda) w rosole z kurczakiem, z chilli, trawką cytrynową i mlekiem kokosowym. Taki azjatycka wersja zupy z kury.
  • agafka88 02.03.11, 15:26
    Soczewica jest genialna, ale niestety często niedoceniana. Robiłam ostatnio pasztet na podstawie przepisy Agnieszki Kręglickiej, ja dodatkowo zutylizowałam warzywa z rosołu, a zamiast czerwonej soczewicy użyłam brązowej soczewicy, bo nie chciało mi się iść do sklepu ;) Z lenistwa wszystko potem zmiksowałam, bo nie chciało mi się wszystkiego ładnie kroić. W domu wszyscy wcinali, nawet koleżanka z awersją do strączkowych. W tym pasztecie wyczuwalny jest akurat kmin rzymski (cumin, nie mylić z kminkiem), ale można użyć dowolny ulubiony zestaw przypraw. Ważne, żeby masa miała przed dodaniem jajek wyraźny smak. Pracy przy tym pasztecie jest bardzo mało, trzeba tlyko czasu na ugotowanie soczewicy, a potem pieczenie. Soczewicę można ugotować dzień wcześniej. Zamierzam w następny weekend upiec pasztet w wersji porowej.

    Pasztet z soczewicy
    Składniki:
    1 szklanka zielona soczewica
    warzywa z rosołu
    1 szt marchewki
    cebula
    kmin rzymski
    chili -- w proszku
    1/2 łyżeczki czerwona pasta curry -- opcjonalnie
    czosnek
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej
    3 szt jajek

    Soczewicę wypłukać na sitku. Ugotować soczewicę aż będzie miękka. W międzyczasie na maśle lub oleju podsmażyć czerwoną pastę curry, kumin i chilli, dodać pokrojoną cebulę i marczewkę. Dusić dopóki nie zmiękną.
    Do ugotowanej soczewicy dodać warzywa z rosołu, cebulę i marchew. Można zmiksować. Do masy dodać jajka, sól, pieprz, wymieszać. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.
    Do wysmarowanej maslem i opruszonej bułką tartą keksówki przełożyć masę, postukać keksówką aby uwolnić pęcherzyki powietrza.
    Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kroić jak wysygnie.


  • pierwszalitera 02.03.11, 15:39
    Uwielbiam soczewicę, wyjadam ją prosto z garnka, ugotowaną tylko w wodzie. ;-)
    Ten przepis na pasztet brzmi interesująco. Na pewno wypróbuję.
  • marciasek 02.03.11, 23:48
    taką z wody lubię najbardziej :)
  • agafka88 02.03.11, 15:33
    Dobra, to ja zaraz Wam wysyłam dziewczyny. Baza jest w programie outcook, ale wystarczy sobie przekopiować na dysk i nic nie trzeba instalować.
    Zaznaczam, że w programie zdjęcia nie są mojego autorstwa, kopiowałam sobie z blogów z których brałam przepisy, a czesami z internetu żeby mi się przyjemniej przeglądało przepisy, tak więc ze względu na te zdjęcia baza tylko dla lobbystek ;)

    Mam tam kategorię wegetariańskie, ale z części przepisów da się mięso wyrzucić bez większego ubytku dla potraw.
  • wodadobra 02.03.11, 23:44
    U nas tak się nazywa kotleciki z piersi kurzęczych, których pierwowzorem są te z Mcdonalda.

    Piersi kroi się pod kątem w przekroju żeby uzyskać małe kotleciki - rozgniatam delikatnie ręką i oprószam mąką wymieszaną z solą, pieprzem i curry. Panieruję w bułce z z sezamem, siemieniem lnianym innymi groszkami i ekspresowo smażę na oleju.

    Maczane w sosach jakie kto lubi. Pycha.
  • boziaj 03.03.11, 07:53
    juz zamarłam, że to jakis peruwiański przeps - tam świnki to przysmak :/
  • kotwtrampkach 03.03.11, 10:02
    albo gdzieś go przypiąć? Często na takie natykam sie na forach, a potem giną gdzieś w aktualnych i nowopowstałych...
  • agafka88 03.03.11, 14:21
    Będę niedostępna przez jakieś najbliższe 2-3 dni, bazy powysyłam jak wrócę. Pozdrawiam :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.