Dodaj do ulubionych

Zadanie dla dobrze gotujących:)

28.07.11, 10:57
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kwestii obiadowej. Mam w lodówce dwa składniki, które chciałabym koniecznie wykorzystać: własnoręcznie robiony tajski sos Nam Jim oraz ze dwie garście świeżej kolendry.
Składniki zostały mi po ukochanej tajskiej sałatce z wołowiną, którą mieliśmy na obiad wczoraj, znanej w domu jako sałatka ze skarpet:)

Dla nieznających sosu - ma on bardzo specyficzny, nieco dojrzale obuwniczy aromat, zawiera również czosnek, papryczki chili, sos sojowy oraz limonkę, a więc jest skarpetowo-ostro-kwaśny.

Obuwniczy sos jest moim ukochanym sosikiem i nie chciałabym go zmarnować, podobnie kolendra (mam w sumie ślinotok od samego pisania tego postu;)) Czy Lobbystki mogą mi podsunąć jakąś inspirację, najlepiej typu "fusion", bo 100% tajskie mieliśmy wczoraj? Chciałabym też podniebienie chłopa czymś dopieścić nowym czego jeszcze nie gotowałam nigdy, taką mam potrzebę:)

Na sieci w przepisach czai się cukier, a my cukru w domu nie mamy. Wszystko inne możemy mieć.
Obserwuj wątek
    • sbarazzina Re: Zadanie dla dobrze gotujących:) 28.07.11, 14:02
      Nie mam pojecia jak ten sos smakuje i czy mozna go uzyc jako dipu, ale jesli tak to moze do kawalkow ryby smazonej w ciescie albo innej panierce. Tylko co wtedy z kolendra? Mnie kolendra kojarzy sie z fasola, jakos tak mi pasuje, ale moze niekoniecznie do ryby ;) Lubie ja tez w ryzu z warzywami (np z zielonym groszkiem).

      Albo sos jako dip do spring rollsow a wtedy kolendre do nadzienia.

      A tu jeszcze 2 przepisy z niezawodnej Kwestii Smaku:

      www.kwestiasmaku.com/blog/files/0134551033c9fbf97b0eeb5cd53ecb01-686.php
      www.kwestiasmaku.com/blog/files/e47b50be093289853d10f8c61b0002aa-129.php
    • ja_joanna Re: Zadanie dla dobrze gotujących:) 28.07.11, 14:07
      Mi się nasuwa od razu taka potrawa, którą robię od czasu do czasu. To są warzywa (i tofu) w mleku kokosowym. Dodaje się do nich właśnie kolendrę (mniaaaaaaam!!!) a ten sos brzmi tak, jakby super mógł do tego pasować. Jakbyś bardzo chciała to Ci spiszę przepis, ale generalnie no to i tak najfajniej improwizować. Z warzyw mogą być np. cukinia, kalafior, ziemniaki. Aha, chyba tam też się używa cieciorki (zwanej ciecierzycą), tu można ją dostać ugotowaną już w puszce, bo berlińscy Turcy używają tego na potęgę. Tak to trzeba tą cieciorkę namoczyć na noc, więc nie wiem, czy Ci się chce czekać do jutra ;-) W oryginalnym przepisie na końcu dodaje się jogurt i Chutney, i myślę, że zamiast tego ostatniego właśnie może dobrze pasować Twój sos.


      --
      Busenfreundinnen czyli
      Lobby Biuściastych po niemiecku
      • ciociazlarada Re: Zadanie dla dobrze gotujących:) 28.07.11, 14:54
        Brzmi bardzo dobrze, nie jestem pewna czy ten sos nie zetnie jakoś mleka kokosowego (choć to w sumie sam tłuszcz, a nie normalne mleko).
        Odpowiadając na pytanie o dip: sos nie bardzo nadaje się jako dip bo jest a) bardzo rzadki, b) wypala dziury w stole.
        Ja robię wersję, którą wycyganiłam od właścicieli najlepszej tajskiej knajpy w mieście. Tutaj jest wersja podobna do mojej: www.gourmetfoodsource.net/thai-saladdressing.htm tyle, że ja zamiast cukru i soli dodaje więcej soku z limonki i sosu sojowego jak mi przykazali w Baan Isaan (to ta knajpa). Sos ma intensywny, kwaśno-ostry smak oraz bardzo wyczuwalny aromat niepranych narciarskich skarpetek:)

        Z cieciorką w "puszcze" nie ma problemu, jest za rogiem w sklepie mała puszka z Bonduelle, a za drugim rogiem w sklepie tureckim duża puszka wyrób turecki.

        Myślałam też o tym przepisie: www.bbcgoodfood.com/recipes/291607/phat-thai bo jest w "naszym" stylu, ale co do niego dodać, żeby był bardziej fjużyn? Oboje jesteśmy skrajnie mięsożerni (nie jadam tylko koniny i cielęciny).
        • sbarazzina Re: Zadanie dla dobrze gotujących:) 28.07.11, 16:10
          Te skarpetki mnie zaintrygowaly. Wszakze wszytsko co zwiazane z nartami musi byc dobre, wiec chyba bede musiala udac sie do chinskiego supermarketu po skladniki :)

          Skoro nie nadaje sie na dipa, to moze zamarynowac w tym kawalki kurczaka i krewetki? I usmazyc w woku razem z warzywami i chinskimi noodlami?

          Albo jak ma byc fisuion to moze kurczak i boczek? Lubie to polaczenie, zwlaszcza na ostro.

          Ooo boczek, biala fasolka i kolendra :)
          • ciociazlarada Re: Zadanie dla dobrze gotujących:) 28.07.11, 16:43
            Ten boczek mnie zaintrygował:) Sos jest wart rozważenia, najlepiej wchodzi z tajską sałatką wołową (zimny stek w kawałkach, natarty czosnkiem+pomidor+chili+ogórek+szalotka z nacią+świeża podarta kolendra). Polecam przyprawić trochę, a resztę sosu postawić na stole, bo nie wszyscy znoszą taki poziom ostrego, zwłaszcza w połączeniu z kwaśnym.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka