TORTY już niedługo 2 lata-inspiracje

Od Kuchni...

założyciel: dzika41

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • taki robiłam na 1 urodziny
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74326287,74326287.html
    --
    Witaj moje Słonko
    Mój
    Stefan
    • 06.11.08, 08:21 Odpowiedz
      Pamiętam to cudo jak pokazywałaś prawie rok temu - śliczny jest i pewnie tak
      samo dobry - ja niestety nie umiem dekorować. CZekam na dalsze wpisy moze mnie
      natchną i coś upiekę na moje urodziny smile
      --
      Mikuś
      Kamilka Dominik
    • 06.01.09, 14:56 Odpowiedz
    • 06.01.09, 15:06 Odpowiedz
    • 06.01.09, 15:07 Odpowiedz
    • 06.01.09, 15:07 Odpowiedz
    • 06.01.09, 15:35 Odpowiedz
      A mnie sie marzy dla Hanki tort z Fimbusiami bo jej ukochaną
      przytulanką (do spania i zabawy) jest wlasie jeden z fimbusiow.
      Znalazlam taki tort na zdjeciu w necie ale nie mam zludzen ze z
      moimi zerowymi zdolnosciami manualnymi sobie poradze. Wyslalam wiec
      zapytanie ze zdjeciem do porzadnych krakowskich cukierni z
      zapytaniem kto mi taki tort zrobi z gwarancja ze bedzie identyczny
      jak na zdjeciu. I znalazla sie cukiernia ktora sie podjela!!!!
      Strasznie sie ciesze. Tort wygladac bedzie tak
      www.jennicook.com/USERIMAGES/Fimbles.jpg
      oczywiscie zamiast napisu KENDAL bedzie HANIA
    • 07.01.09, 15:33 Odpowiedz
      jako że Kaj jest fanem Thomasa i ogólnie pociągów, postaram się zrobić takie cudo:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis22825.html
      --
      Buba79 smile
      Będzie dobrze, bo będzie dobrze. Lepiej być nie może, bo będzie dobrze. A jak
      będzie dobrze, to będzie jeszcze lepiej. Ale będzie i tak dobrze. A to jest
      najważniejsze. Żeby było dobrze. I tak właśnie będzie. Dobrze.
    • 09.01.09, 09:06 Odpowiedz
      Przepiękne. Czytam, czytam i nadal nie wiem, ale nigdy nie robiłam :-
      ( Możesz zdradzić jak krok po kroku zrobić te ozdoby? Dzięki. Jestes
      moją inspiracją smile
    • 15.01.09, 22:09 Odpowiedz
      http://images43.fotosik.pl/49/f2810733a90cbd1dmed.jpg

      --
      Witaj moje Słonko
      Stefanek
    • 18.01.09, 18:13 Odpowiedz
      Drugie urodziny mej córy nastały, postanowiłam zrobić tort.
      Niestety jako istota okazjonalnie niezdecydowana nie potrafiłam dokonać wyboru
      jaki tort zrobić wink
      Zrobiłam dwa

      Pierwszy z Kwestii Smaku 'Tort Makowy "Pod śniegową czapą"z masą jogurtową"'

      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html
      Wyglądem mojemu do oryginału daleko, oj daleko.
      Będę nieskromna i powiem że smakowo -chyba- mój nie odbiegał od pierwowzoru wink
      Niebo w gębie!!! Wchodzi na stałe do mojego repertuaru!

      Gdyby tylko ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego moja beza się rozpływała po
      nałożeniu na tport i dlaczego nie mogłam zrobić takich fajnych 'mazai' to
      będę wdzięczna smile

      Podejrzewam że problem stanowiłam zbyt lejąca beza, za mało cukru dałam?


      Przepis kopiuję z bloga
      Ciasto makowe:
      ? 25 dag maku
      ? 6 jaj, oddzielone żółtka od białek
      ? 25 dag cukru
      ? 2 płaskie łyżki bułki tartej, przesianej
      ? 2 łyżki płynnego miodu

      Poncz:
      ? 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
      ? 2 łyżki cukru
      ? sok z 1/2 cytryny

      Masa jogurtowa:
      ? 25 dag masła, w temperaturze pokojowej
      ? 3/4 szklanki cukru pudru
      ? 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

      Dekoracja:
      ? "Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest
      błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
      ? Oszronione liście: żywe liście ostrokrzewu, choinki lub inne dowolne o w
      miarę sztywnych łodyżkach i listkach, 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
      ? Srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku

      Wykonanie:
      Ciasto makowe:

      Mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać,
      chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność
      powtórzyć). Następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu
      przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
      Mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. Zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o
      drobnych otworach.
      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm
      posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i
      jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
      Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku
      dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć
      z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez 45 minut. Uchylić
      drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut,
      następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto
      wyjąć z piekarnika i dokończyć studzenie na metalowej kratce.
      Przygotować poncz: Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone
      ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).

      Masa jogurtowa:

      * Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce
      jogurt *(przeczytaj Uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). Odstawić na 1
      godzinę do lodówki. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki
      tortu. Schłodzić w lodówce.

      Dekoracja:

      * Śnieżna czapa bezowa: Ubić białka na pianę, dodawać po 1 łyżce cukru pudru
      wciąż ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą pianą (bezą) posmarować
      boki i wierzch tortu.
      * Oszronione liście: Białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z
      listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na
      torcie. Posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.

      U mnie w postaci dekoracji: gałązki jodełki 'ciapnięte' bezą

      Tort makowy

      http://images50.fotosik.pl/50/4149247b857669fbmed.jpg

      środek

      http://images32.fotosik.pl/438/72af92afee7ff024med.jpg


      ****************************************


      Drugi tort "Truskawkowy"

      Kształt taki a nie inny spowodowany miłością mego dziecka do kotków smile

      Biszkopt, od zawsze ten sam
      - 6 jaj
      - 3/4 szklanki cukru
      - 1 szklanka mąki pszennej
      - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      - 1 łyżka octu
      - 1 cukier waniliowy
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      - 6 łyżek oleju

      1. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich proszek do piecz. i ocet ->
      wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
      2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
      dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
      3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
      4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
      Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierz nabierze
      koloru złotobrązowego)

      Robiłam w blaszce 25:40 cm, zrobiłam z 1,5 porcji.
      Biszkopt przekroiłam na 3 placki

      Placki nasączyłam wódką z wodą, sokiem cytrynowym i cukrem

      Pierwszy placek pokryłam musem truskawkowym:
      1 szklanka zmiksowanych truskawek + 1 op galaretki malinowej rozpuszczonej w
      1 szkl wody.
      Galaretkę do malin dodaje się tężejącą. Taki mus jeszcze włożyłam do lodówki i
      jak on zaczął tężeć to dopiero wyłożyłam na biszkopt.
      Przykryłam drugim plackiem.

      Na drugi placek wyłożyłam: ubita kremówka + galaretka truskawkowa (na 500 ml
      kremówki -> 1 op. galaretki rozpuszczonej w 100 ml wody. Zaczerpnięte od Bei -
      dzięki!)
      Przykryłam 3 plackiem

      Zostawiłam na noc.
      Następnego dnia wycięłam pożądany kształt, posmarowałam masłem utartym z
      cukrem pudrem i pokryłam cukrową masą
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79590247,79590247.html
      Oba torty cieszyły się niesamowitym powodzeniem big_grin
      Córa kotkiem była zachwycona smile

      Tort kotek

      http://images27.fotosik.pl/314/739093fdad86716amed.jpg

      a tak wyglądał w środku

      http://images33.fotosik.pl/444/531eac365f76cf60.jpg



      --
      http://lilypie.com/pic/090119/FbrH.jpghttp://b3.lilypie.com/CsmQp1/.png
      OdKuchni...
    • 14.03.09, 22:24 Odpowiedz
      pojutrze mój Patryk kończy roczek a jutro imprezka z tej okazji! tort z masą
      cukrową robiłam drugi raz- pierwszy na próbę tydzień temu wink
      masy są dwie: 1. z ciasta milky way; 2. czekoladowa + dżem jagodowy
      jeśli będzie ktoś chętny podam przepis!
      jutro napiszę czy był dobry wink
      http://img7.imageshack.us/img7/8572/img5790.jpg
      http://img7.imageshack.us/img7/img5790.jpg/1/w640.png
      http://img12.imageshack.us/img12/1203/img5795q.jpg
      http://img12.imageshack.us/img12/img5795q.jpg/1/w640.png
      --
      BJUUTIFUL
      Protect MeFrom What I Want SUCKERLOVE
      http://www.alterna-tickers.com/tickers/774644.png

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.